Kako izdati sopstvenu knjigu

Ulili ste svo svoje kreativno nadahnuće u pisanje knjige. Proveli ste mnoge sate i mesece u želji da najintrigantnije tajne svog srca i duše pretočite u životno delo. To je bio vaš san, ni malo lak. A sada, kada ste završili sa pisanjem i trebate objaviti knjigu, preplavljeni ste mnoštvom nelagodnosti. Vašu pisanu literaturu slali ste na mnoge literalne konkurse u nadi da ćete ispuniti cilj. Međutim, nikako da dostignete po prvo famozno mesto koje će vam omogućiti štampu knjige. Šta činiti?

Kako da objavite knjigu

Bez obzira što u izdavačkoj industriji nemate iskustva, postoji nekoliko načina kako možete objaviti knjigu. Na primer, možete potražiti dobru izdavačku kuću kojoj bi se svideo vaš rukopis. Naravno, dobićete i određenu nadoknadu, kao i prava, ali će izdavačka kuća imati daleko veći profit nego vi. Zatim, možete pristupiti samoobjavljivanju knjige prilikom čega ste vi sam svoj izdavač.  Dve sasvim dobre mogućnosti, a koju ćete odabrati? 

Šta podrazumeva objavljivanje knjige preko izdavačke kuće

Ovo tradicionalno izdavaštvo može sa sobom nositi određene rizike. Istina je da izdavačke kuće plaćaju od štampe, poveza, dizajna, oglašavanja i lekture, ali ćete dobiti izuzetno mali broj primeraka. Većina izdavačkih kuća zadržava za sebe literaturu kako bi na njoj mogla da profitira putem prodaje. Pored toga, može biti teško naći adekvatnu izdavačku kuću koja će prihvatiti vaš stil pisanja i štampati čitav rukopis. Događa se da mnogi pisci moraju praviti očigledne promene, menjati poglavlja, isecati većinu stvari kako bi on bio prihvaćen. Možda vam se to ne dopada jer remeti vaš kreativni doprinos. 

Zatim, još jedna mana u izdavanju knjige može biti ta što izdavači rade na više projekata istovremenom i prosto nemaju dovoljno vremena za sve. Objavljivanje vaše knjige možda će postrajati nekoliko meseci. Ali, sigurno ćete imati fantastičnu promociju. Pa ukoliko ste se našli u pat poziciji uzmite u obzir i ovaj način objave knjige. 

Kako biti samoizdavač zahvaljujući sponzorima-štampanje knjiga

Umesto da čekate odobrenje raznih izdavačkih kuća možete postati „divlji“ izdavač. Ako razmišljate o tome da knjigu objavite samostalno i verujete u vrednost vašeg rukopisa, pronađite dobru štampariju za štampanje knjige. Znajte da ste onda vi glavni finansijer koji plaća lekturu i štampu. Ruku na srce, za veliki broj primeraka to može biti velika svota novca. Međutim, u današnjici je lako naći sponzore koji će prihvatiti da izdvoje određenu sumu kako bi se naziv njihove kompanije ili brenda našao na nekoj od zadnjih stranica literature koji izdajete i želite predstaviti širokoj masi. Za jake kompanije to nije izdatak već vid marketinškog podviga koji širi svest o vrednostima firme. 

Dobra stvar u svemu tome jeste da kao samoizdavač možete imati priliku da zaradite krupan novac. Možda će vam biti neophodno učenje o tome kako da pravilno vršite promociju i oglasite se, a zatim naplatite vaše umeće. Ipak, to ne bi trebalo da predstavlja potencijali problem. 

Ono što može biti mana prilikom samoobjave knjige jesu štamparije koje loše rade svoj posao. Razne mrlje, mutna ili slabo vidna slova, pogrešan font i prazne stranice mogu biti samo neke od prepreka.

Izbegnite frustraciju uz odgovorne štamparije – Beograd kao grad velikih mogućnosti

Za mnoge pisce je poražavajuće kada knjiga nije odštampana po ukusu. Zbog toga, razmotrite pretragu pouzdane štamparije. Beograd je svakako grad odgromnih mogućnosti u kojem možete naći podršku a jedna od takvih koja vam može pružiti kvalitetne usluge štampanja jeste štamparija Zemun plast iz Beograda. Meki povez ili tvrdi, mat ili sjajni, na vama je da odaberete – s punim poverenjem u kvalitet štamparije. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *