Kako možete primeniti boho stil u uređenju prostora

Boho, iliti boemski stil, je u poslednje vreme našao mesto i u našim domovima. Inače, ovaj način uređenja kako unutrašnjeg, tako i spoljšnjeg prostora, datira decenijama unazad, a karakterišu ga rustični elementi, drvo, šare i vesele boje, prirodni materijali i tkanine. Već nekoliko godina se kombinuje i uz skandinavski stil, pa tako postaje sve popularnije minimalističko uređenje prostora uz boho detalje koji zajedno daju jednu savršenu celinu.

Ovaj stil možete primeniti na gotovo svim segmentima uređenja prostora, a u nastavku teksta slede naši predlozi kako da vaš prostor bude jedno prijatno, moderno, a boemsko okruženje.

Detalji

Stil čine detalji i to je već opšte poznato. Ako ste od onih ljudi koji vole da menjaju stvari u svom unutrašnjem prostoru, pravo je vreme da ga osvežite i odgovarajućim boho detaljima.

Raznobojne tkanine su pravi način da to uradite, a to mogu biti cvetni i raskošni motivi kojima možete presvući jastuke u dnevnoj sobi ili ih dodati u vidu zavesa. Kako je osnova ovog stila marokanski raskoš, birajte takve motive koji će na pravi način dati osećaj topline vašem prostoru.

Pleteni tanjiri koji nam obično služe kao činije za voće se mogu naći kao ukras na zidu trpezarije, a slobodno se možete igrati dimenzijama i oblicima. U prodavnicama vrlo povoljno možete naći podmetače za tanjire u tom stilu, koji mogu zameniti činije i tanjire. Na tržištu se takođe nude raznovrsni abažuri za lustere i lampe, pa se nemojte bojati da ih isprobate. Imajte na umu da se takvi detalji često koriste i za opremanje restorana, pa zašto ne biste probali i vi?

Neizostavan deo dnevnog boravka u boemskom stilu jeste i polica sa knjigama, koje ni u kom slučaju ne treba da budu uredno složene po bojama ili veličini, već nemarno poslagane, skoro pa nabacane jedna na drugu.

Biljke

Nikako ne zaboravite biljke. Zelenilo svakom stilu daje posebnu čar, a ono što je posebno karakteristično za boho stil su velike, već odrasle biljke raskošnih listova. U ovom slučaju – što više to bolje, tako da se možete igrati različitim saksijama I vrstama biljki, onima koje cvetaju, ali i onima koje ne cvetaju.

Kada su u pitanju puzavice, koje ovaj način uređenja prostora posebno voli, okačite ih na drvene konstrukcije koje možete napraviti sami ili ih poručite u firmama koje se bave proizvodnjom ograda. Da bismo vam približili na kojim to “nosačima” biljke izgledaju posebno atraktivno, reći ćemo vam da bi to bio stil kao što su pešačke kapije sa većim proredima i lestvicama.

Kaktusi i aloe vera su i ovde nezaobilazne biljke koje, pored toga što su prečišćivači vazduha i veoma se lako održavaju, takođe izgledaju izuzetno dekorativno.

Boho poručuje “Zeleno, volim te, zeleno”!

Terase i dvorišta

Ako spadate u one srećnike koji imaju prostranu terasu ili dvorište, znajte da je to prostor gde najviše možete svojoj mašti pustiti na volju.

Pergolu za terase ili dvorišta ukrasite velikim zavesama koje možete ležerno zavezati za stubove pergole, okačiti na nju fenjere i lampione i već ste na pola puta za izgled eksterijera kao iz časopisa. Cena pergola za terase nije toliko visoka, pa sebi možete priuštiti da i ona bude boho, tako što će krov biti napravljen od materijala koji oponašaju drvo, a dati vam zaštitu od vremenskih nepogoda i zaokružiti stil koji želite da postignete.

I ovde su dobrodošli jastuci orijentalnih motiva, ali i retro nameštaj i komode koje možete prefarbati u takve boje – nijanse crvene i ljubičice, boja smaragda i safira. U dekoraciji su isto tako prilično zastupljeni  metalni i stakleni detalji .

Boho stil treba da poziva na uživanje, lenčarenje… na boemski život. Dodajte raznobojne sveće, mirišljave štapiće, heklane elemente i nezaobilazno ćebe sa resama. Igrajte se! Uostalom, vesele boje doprineće da se i vi sami osećate vedrije i opuštenije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *