Kako se treba hraniti na početku trudnoće

Saznali ste da ste u drugom stanju. Vašoj sreći nema kraja. Pred vama je uzbudljivo putovanje zvano trudnoća na čijem kraju ćete upoznati svoju bebu. Svesni ste da imate veliku odgovornost i trudite se da poštujete sve postulate zdravog života. 

Trudnoća  se sa punim pravom naziva drugo stanje. Već ste iskusili prve simptome, a jedan od njih je čežnja ili averzija prema određenoj hrani. Nešto vam se jede svakog dana, dok drugu hranu ne možete ni da pomirišete.

Evo kako bi trebalo da se hranite čim primetite prve simptome trudnoće:

Hranite se zdravo

Sada, kada ste u drugom stanju morate da vodite računa da vaša ishrana bude raznovrsna i pravilno izbalansirana. Hranite se redovno, vodeći računa da unosite 5 dnevnih obroka, 3 glavna i 2 užine. Namirnice koje unosite bi trebalo da budu izvor svih najvažnijih hranljivih materija neophodnih za pravilan rast i razvoj vaše bebe, ali i za vaše zdravlje.

Folna kiselina

Folna kiselina ima važnu ulogu u razvoju nervnog sistema i mozga deteta. Veoma je značajna u ranom periodu trudnoće. Sprečava razvoj defekata neuralne cevi i poremećaja kao što su spina bifida i anencefalija, teških doživotnih stanja. Odlični izvori su  zeleno lisnato povrće (brokoli, špargla, kelj, spanać, prokelj), zatim sočivo, pasulj, grašak, citrusno voće, orašasti plodovi, banane…

Cink 

Cink je veoma značajan na samom početku trudnoće jer njegov nedostatak može uzrokovati pobačaj u ranim fazama trudnoće. Namirnice bogate cinkom su: teletina, junetina, jagnjetina, meso krabe, pasulj, grašak, obogaćene žitarice, orašasti plodovi.

Proteini

Proteini imaju važnu ulogu za formiranje ćelija, podsticanje rasta i razvoja mišića, produkciju crvenih krvnih zrnaca i formiranje placente. Tokom trudnoće svakodnevno konzumirajte meso, pasulj, jaja, mleko i mlečne proizvode, tofu, ribu, soju.  

Gvožđe

Tokom trudnoće potrebe za gvožđem se dupliraju. Ovaj mineral je važan za prenošenje  kiseonika i pravilan razvoj srca, pluća i mišića bebe, kao i za vitalnost i sveukupno zdravlje majke. Zbog toga se trudite da redovno unosite meso, iznutrice, ribu, jaja, pasulj, soju, sočivo i ostale mahunarke, kao i spanać, žitarice, suvo voće, citrusno voće, jagode i kiseli kupus.

Esencijalne masne kiseline

Osim što utiču na rast i razvoj bebe i pravilan razvoj mozga, esencijalne masne kiseline (omega-3 masne kiseline) smanjuju i rizik od preeklampsije, pobačaja i prevremenog porođaja. Najbolji izvor su tuna, losos, inćuni, sardina i haringa.

Kalcijum

Iako se manjak unosa kalcijuma neće odraziti na rast i razvoj vaše bebe, jer će ga ona iskoristiti iz rezervi vašeg tela, veoma je važno da ga unosite dovoljno tokom trudnoće. Naime, nedostatak kalcijuma kasnije tokom života može povećati šansu da majka oboli od osteoporoze. Zato bi svaka trudnica trebalo svakodnevno da konzumira namirnice bogate kalcijumom: mleko i mlečne proizvode, mahunarke, plodove mora, zeleno lisnato povrće, sušeno voće, susam, čia semenke, losos i sardinu iz konzerve.

Vitamin D

Vitamin D učestvuje u procesima koji omogućavaju razvoj kostiju, tako što stimuliše bolju iskorišćenost kalcijuma i fosfora. Osim pravilnom ishranom, proizvodnja vitamina D se obezbeđuje i redovnom izloženošću sunčevoj svetlosti. Hrana bogata ovim vitaminom je: žumance, sardine, losos, punomasni jogurt, tunjevina, šampinjoni, obogaćeno mleko, sok od pomorandže.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *