Kakve sve recepti za kafu postoje?

Koliko ljudi je poželelo da u toplini tvog doma popije kafu kao u kafiću? Sigurno mnogo njih, ali iako postoje brojni recepti za kafu, koji se mogu pripremati i u kućnoj varijanti, ne treba zaboraviti da je ono što daje draž upravo sam odlazak u omiljeni kafić i uživanje u ovom napitku. 

Nema sumnje da su recepti za kafu brojni i da treba izabrati onaj, koji će u potpunosti da ispuni naša očekivanja. Ipak, ono što se može javiti kao poteškoća u slučaju pripreme takvih napitaka kod kuće jeste nabavka svih sastojaka koji će vam biti potrebni. Sledeći problem vezan je i za posedovanje aparata za espreso kafu. 

Međutim, među brojnim receptima za kafu ima i onih koji podrazumevaju korišćenje instant ili nes kafe. A u tom slučaju će vam biti potrebna samo mutilica ili ručni mikser. Čak i ako nemate tu, inače vrlo korisnu spravicu, uvek se možete snaći, pa izmućkati nes kafu pomešanu sa vodom u tegli recimo ili u ručnom šejkeru, u slučaju da ga imate. 

Recept za ajs kafu

Jedan od omiljenih napitaka mnogih, posebno u letnjim mesecima jeste i ajs kafa, koja se priprema od nes kafe. Baš zato i jeste odličan izbor za pripremu u kućnim uslovima. 

Inače, recept za kafu te vrste vrlo je jednostavan, a osim nes kafe, vode i mleka, biće vam potreban samo još sladoled po izboru. Obično u kafićima dodaju kuglu sladoleda od vanile, ali ima i onih ugostiteljskih objekata koji ajs kafu pripremaju uz dodatak dve kugle sladoleda i to od vanile i čokolade. Na vama je koju ćete opciju da izaberete. 

Jednostavno, sipajte kašičicu nes kafe u dublju čašu, dodajte malo vode i mutite sve dok se ne formira dovoljno pene. Zatim dodajte sladoled i na kraju nalijte hladnim mlekom. 

Kako se priprema ajs late?

Za pripremu ovog napitka biće vam potrebna espreso kafa po izboru, led, voda i mleko. U pitanju je još jedan napitak koji je idealan izbor posebno u toku vrelih letnjih meseci. 

Kao i kada je u pitanju ajs kafa, tako i ovde važi da su brojni recepti za kafu poznatu kao ajs ili hladni late. U principu je potrebno da najpre pripremite espreso. U međuvremenu u visoku čašu stavite led tako da čaša bude ispunjena ledom do polovine otprilike. Zatim dodajte pripremljenu espreso kafu. Posle toga je potrebno da dodate hladno mleko do vrha čaše i možete da uživate u omiljenom napitku. 

Recept za grčki frape

Kada je u pitanju ova vrsta kafe, imajte na umu da se recepti za kafu razlikuju u Grčkoj i u Srbiji, koliko god to zvučalo neobično. Zapravo je tajna dobrog grčkog frapea u činjenici da se dodaje dve kašičice nes kafe i to pune kašičice, što je za mnoge neobično prosto zato što nisu navikli na tako jaku kafu. Takođe, retko koji Grk pije frape uz dodatak mleka, što je još jedna neobičnost vezana za ovakvu vrstu kafe. 

U načelu, recept za grčki frape je vrlo jednostavan i za pripremu će vam osim nes kafe biti potrebni samo još voda i led. Naravno, uvek možete dodati i mleko, ako to želite. Hladno, naravno. 

Nakon što dve kašičice nes kafe umutite sa malo vode, tako da dođe do formiranja pene, dodajte led i vodu, te eventualno, mada nije poželjno i mleko. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *