Kompresori-kako odabrati proizvođača

Kompresori su alata bez kog je nazamisliv posao u radionici. To je sprava bez koje ne može vulkanizer, moler, i svaki majstor koji koristi pneumatske brusilice i bušilice. Kompresori su stalna postava i u industrijskim postrojenjima. Mnogi ih koriste i u kućnim uslovima. Ali svi kada ga prvi put kupuju suočavaju se sa istim dilemama. Kompresori kog proizvođača su najbolji, koje zapremine kupiti kompresori i koje veličine.

Dominantni proizvođači na tržištu

U svetu postoji nekoliko proizvođača kompresora koji se izdvajaju po kvalitetu. Tako na primer američki proizvođači imaju bogatu ponudu kompresora-od malih kućnih do velikih industrijskih. Njihovi kompresori zadovoljavaju američke i evropske standarde, pa se tako pazare širom Evrope. Tako jedan američki proizvođač svoju robu izvozi u više od sto zemalja. Bez obzira na to što važi za jednog od skupljih, mnogi se zbog kvaliteta opredeljuju baš za njega. Njemu slobodno mogu da pariraju i nemački kompresori. Bez obzira da li tražite profesionalni ili kućni kompresor, Nemci u ponudi imaju sve. Njihove mašine su velike i jake i nalaze se među najkavlitetnijim na tržištu. Osim toga nude i svu prateću opremu. Italijani, sa druge strane uglavnom forsiraju male i tihe kompresore. Njihovi kompresori koji su bešumni, među najpoznatijim su na svetu. Kompresori koje prave Japanci za nijansu su skuplji od konkurentskih, ali su izrazito kvalitetni. U ponudi su kompresori za industriju i male radionice. Čak i ako u startu platite koji dinar više, znajte da će vas kompresori nešto duže služiti. 

Električni ili pneumatski kompresori

Poznato je da postoje električni i pneumatski kompresori. Električni rade na struju, dok pneumatski sabijaju vazduh u bocu, a potom taj vazduh koriste za napajanje pneumatskih bušilica, aparata za varenje, brusilica i pištolja. Dosta su popularniji od električnih, a ponajviše se koriste u industriji. Međutim, postoje i kompresori za kućnu upotrebu. Dok male radionice pretežno koriste kompresore od 50 litara, industrijska postrojenja preferiraju one od pola tone, koji se šrafe u pod.

Kako izabrati kompresor spram potreba

Ako prvi put kupujete kompresor, najpre morate voditi računa o radionici i mestu gde želite da ga stavite. Ukoliko je reč o malom prostoru, a nemate gde da ga odložite, onda gledajte i manje modele. Za velike prostore izbor je dosta veći. Dosta bolje performase imaju i veći kompresori.  I ne samo to, veći kompresori duže traju. Pre kupovine važno je da odlučite da li želite da vaš kompresor stalno stoji na jednom mestu ili da bude fleksibilan i pokretan. Fabrički kompresori su ogromni, teže i po pola tone i uvek su fiksirani šrafovima za pod. Kada je o majstorima reč većina njih se odlučuje za kompresore zapremine 50 litara, koji su teški oko dvadeset kilograma. Kada se govori o buci, oni nisu preterano bučni, već zvuče poput motorne testere. Ako je i to mnogo za vas, onda pogledajte kompresore italijanskih proizvođača, koji u svojoj ponudi imaju i bešumne. Računajte da ćete za njih dati i koji dinar više. Neka opšta preporuka je da se prilikom kupovine vodite time da nabavite kompresor što veće zapremine, jer osim što je bolji u radu, duži mu je i vek trajanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *