Mali trikovi za osveženje Vašeg životnog prostora

Mnogi ljudi koji žele da naprave neku promenu u svom životu, počnu sa promenama u svom životnom prostoru. Međutim, potpuno renoviranje stana ili kuće zahteva puno vremena, strpljenja i novca. Zato Vam savetujemo da, za početak, počnete sa detaljima, jer oni često mogu uticati da čitav prostor drugačije dožvite.

Promenite boju zidova

Boja zidova u velikoj meri utiče na enterijer. Zato, ako želite da osvežite svoj prostor, razmislite o krečenju. Dobrim izborom boja, moći ćete da naglasite nameštaj i ostale detalje na drugačiji način u odnosu na ranije.

Naravno, postoje neka pravila kojih bi se trebalo pridržavati prilikom odabira boja za određene prostorije. Tako se za kuhinju preporučuje da preovladava bela boja zidova, jer se tako stiče osećaj čistoće i harmonije. Takođe, neka istraživanja su pokazala da previše različitih boja u kuhinji nas podstiče na prejedanje. Pa ukoliko vodite računa o svojoj liniji, gledajte da kuhinja bude što svedenija. Naravno, dozvoljeno je da se malo „poigrate sa zidovima“ ukoliko su kuhinjski elementi monotoni: ubacite malo ljubičastih, narandžastih ili žutih detalja kako biste „oživeli“ prostor.

Što se tiče dnevne sobe, tu treba posebno posvetiti pažnju, jer je to prostorija u kojoj provodimo najviše vremena. Ukoliko imate raznobojniji nameštaj, opredelite se za neke mirnije tonove zidova. U ovom slučaju sive nijanse mogu biti dobar izbor. Pored toga, uz ovakav nameštaj se uklapaju i različite nijanse plave i zelene. Međutim, ukoliko imate jednoličniji nameštaj, opredelite se za boju zidova koja će oplemeniti prostor: poigrajte se sa različitim nijansama žute, narandžaste, crvene, ljubičaste. Takođe, možete dodati jastučnice, vaze, stoljnjak u sličnim nijansama.

Spavaća soba bi trebalo da bude okračena u umirujuće boje. Zato se za ovu prostoriju preporučuje boja lavande, ljubičasta, ili crvena.

Zamenite tepihe

Tepisi su važan detalj svake prostorije. Oni upotpunjuju prostor i čine ga toplijim. Pored toga, oni treba da budu i dobra toplotna izolacija i zato gledajte da imate što kvalitetniji tepih.

Tepihe treba birati u odnosu na tip i materijal od koga je nameštaj napravljen. Pa se tako mekani i deblji tepisi najviše uklapaju uz nameštaj napravljen od glatkih materijala, dok su tepisi napravljeni od tvrđih materijala idealni za prostorije sa nameštajem koji je napravljen od pliša, ili sličnih materijala.

Takođe bi trebalo da obratite pažnju da se tepisi i dezenom uklapaju u enterijer. Za prostorije sa puno šarenih detalja, idealni su jednobojni tepisi, dok su šareni odličan izbor ukoliko su nameštaj i zidovi mirnijih boja. Ovde možete pogledati veliki izbor tepiha i pronaći onaj koji će da bude baš po vašem ukusu.

Kupite nove zavese

Ukoliko imate ograničen budžet, onda je promena zavesa u dnevnoj sobi sjajan izbor! Iako najčešće ni ne primećujemo zavese, one itekako mogu uticati na celokupni enterijer. Zato je bitno da ih pažljivo kombinujete pre svega sa bojom zidova i nameštajem.

Ako su zidovi i nameštaj pastelnih boja, bilo bi dobro da napravite kontrast sa zavesama: izaberite modele jarkih boja, ili neke zavese koje po sebi imaju detalje. U slučaju da imate raznobojan nameštaj, izaberite zavese mirnijih tonova i bez previše detalja.

Spavaća soba treba da odiše spokojom i zato bi trebalo da i zavese budu mirnijih tonova. Preporučuje se da one budu neprozirne, kako biste mogli da imate privatnost i miran san.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *