Na kojim mestima je rizično vršiti otkup zlata?

Većina zlatara vrši otkup zlata, tako da je generalno vrlo jednostavno prodati zlato na svakom koraku. Cena otkupa zlata zavisi od kretanje cena zlata na berzi, ali i cene koju mogu da ponude različite zlatare. Ne bave se samo zlatare otkupom zlata, već to čine i određene zalagaonice, koje otkupljuju sve vrste dragocenih metala. Ipak treba voditi računa na kakvim mestima želite da prodate vaše zlatne predmete. Morate da znate šta sve može da vas očekuje i sa kakvim rizicima možete da se susresnete prilikom otkupa zlata.

Kada nije obeležena vaga

U bilo kojoj zlatari ili zalagaonici mora da postoji tačna i precizna vaga, koja je odobrena od strane Republike Srbije, odnosno Direkcije za mere i dragocene metale. Ta nalepnica se nalazi na vagi, tako da i vi jasno možete da je vidite. U slučajevima da ne postoji ta nalepnica, odmah treba da posumnjate na ispravnost vage i da dobro razmislite da li je sve regularno u toj zlatari. Čak i kada postoji nalepnica treba obavezno zlato izmeriti kod kuće, pre nešto što ga odnesete u zlataru. Svesni ste da samo ukoliko jedan gram manje pokaže vaga u zlatari, vi možete biti i te kako na gubitku.

Kada vam se ne izdaje fiskalni račun

Sve profesionalne zlatare će vam za otkup zlate izdati i fiskalni račun, a prethodno će tražiti da im pokažete ličnu kartu. Na taj način znate da je na tom mestu sve regularno i provereno. Naravno da postoje i mesta koja vrše otkup zlata i koja su regularna, ali koja ne izdaju fiskalni račun. Na vama je da odlučite da li ćete izabrati onu zlataru koja sve radi po pravilima kada je u pitanju otkup zlata ili ćete nekoj zlatari „progledati kroz prste“, ako ste apsolutno sigurni da radi sve kako treba i da ćete dobiti onoliko novca koliko vam i pripada.

Zlatare koje ne isplaćuju novac odmah

Ovo odmah treba da vam bude izuzetno sumnjivo i u ovim zlatare treba zaobilaziti u širokom luku. Naime, neke zlatare će vam predložiti da dođete malo kasnije ili za neki dan, kada oni budu proverili vaše zlato. Međutim, profesionalne zlatare sve rade na licu mesta i nema potrebe da čekate. To nije proces koji traje, već sve može da se završi za najviše deset minuta. Znači, zlatare koje rade otkup zlata i koje ne isplaćuju novac odmah, znači da žele da vas na neki način prevare i samim tim ne treba sarađivati sa njima, sem u izuzetnim slučajevima kada poznajete zlatara i kada ste sigurni da će vam novac zaista i isplatiti.

Mesta kojima cena zlata nije usklađena sa berzom

Vrlo je važno da proverite cenu zlata na berzi pre nego što odete u zlataru koja vrši otkup zlata. Naime, cena u zlatari uvek mora da bude prilagođena ceni koja je trenutno na berzi. Samo na taj način ćete dobiti novac koji zaslužujete, odnosno onoliko novca koliko zaista u tom trenutku vredi vaše zlato. Zato uvek treba birati one proverene zlatare, koje svoju cenu formiraju u odnosu na berzu, a ne one zlatare, koje to ne čine i koje formiraju znatno nižu cenu u odnosu na realnu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *