Najbolje vreme za prevenciju osteoporoze je sada

Žene imaju oko četiri puta veću šansu od muškaraca da obole od ove bolesti. Vaša šansa da to sprečite je upravo sada.

Osteoporoza -gubitak gustine kostiju deo je starenja za oba pola. Međutim, osteoporoza može da ima veće posledice za žene koje inače imaju obično nižu koštanu masu. Kada izgubite previše gustine, kosti mogu postati slabe i krhke. Dolazano je da osteoporoza izaziva najmanje jedan prelom kod čak polovine žena starijih od 50 godina.

Zbog toga, važno je da učinite sve što možete da bi vaše kosti ostale čvrste i jake. Evo nekih predloga za prevenciju:

 

Test gustine kostiju

Raspitajte se kod svog doktora o testu za gustinu kostiju. U nedostatku frakture, nijedan rani simptom neće vam reći da vaše kosti sadrže malo kalcijuma – ali ovaj test hoće. Na njemu ćerte proveriti da li imate osteoporozu ili rizik da dođe do iste. 

Preporučuje se svim ženama od 65 godina i više, kao i ženama koje su slomile kost nakon 50. godine da urade test gustine kostiju Test nije ništa komplikovaniji od rendgenskog snimanja. Testiranje izgleda tako da ležite na stolu, obično potpuno odeveni, dok vam mašina skenira kosti kuka i donji deo kičme.

 

Osteoporoza i kalcijum

Unesite dovoljno kalcijuma. Ženama od 50 godina i mlađima potrebno je 1.000 miligrama kalcijuma dnevno. Posle 50. godine, potrebno vam je 1.200 miligrama dnevno. Cilj vam je da sav kalcijum dobijete iz hrane. Za nadoknađivanje ostatka možete da koristite dodatke. Imajte u vidu samo da previše kalcijuma može da izazove kamenac u bubrezima, posebno ako imate ličnu ili porodičnu istoriju sa ovim problemom.

Plus, ako ste na dijeti sa malo masti i sa visokim sadržajem kalcijuma, dobićete i druge zdravstvene beneficije, poput kontrole krvnog pritiska, pored održavanja zdravlja kostiju.

 

Vitamin D

Unesite dovoljno vitamina D. Telu je potreban ovaj vitamin kako bi moglo da apsorbuje kalcijum. Vaša koža bez kreme za sunčanje stvara vitamin D kada upija sunčevu svetlost. Iako to nije uvek moguće, trebalo bi da pokušate da dobijete oko 10 minuta sunčeve svetlosti dnevno bez zaštitne kreme za sunčanje.

 

Malo koja hrana, osim masne ribe poput lososa i skuše, prirodno sadrži vitamin D. Mnoge namirnice sa dodatkom kalcijuma imaju i vitamin D. Proverite etikete. Ako ne unesete dovoljno vitamina D iz sunčeve svetlosti ili vaše dijete, možda će vam trebati dodatak. 

 

Vežbanje i osteoporoza

Vežbajte. Radite oko 30 minuta vežbanja sa opterećenjem svakog dana, a dva do tri puta nedeljno radite na jačanju opšte snage mišića. Vežbe koje su korisne uključuju hodanje, penjanje stepenicama ili pilates. Uz pomoć ovih vežbi ćete imati mali stres za kosti i održaćete ih čvrstim. Vežba za jačanje mišića uključuje podizanje tegova, podizanje sopstvene telesne težine (na primer sklekovima) i korišćenje traka za otpor.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *