Najbolji špijunski filmovi svih vremena

Špijunski filmovi nude publici uzbuđenje, a kako i ne bi kad pored akcionih scena, daju razne enigme i misterije koje treba da dokuče do kraja, kao i razne špijunske spravice koje bismo hteli da imamo.

A da li zapravo nešto od toga postoji kao prava špijunska oprema verovatno je zagonetka koju nećemo možda nikada rešiti, kao na primer maska koju lik koji tumači Tom Kruz menja kad god je potrebno. Šta vi mislite, koji špijunski film je najbolji? Ovo je lista naših omiljenih filmova sa ovom tematikom.

Bez izlaza (No way out) iz 1987.godine

U filmu Bez izlaza glavni glumci su Kevin Kostner, Kevin Jang i Džin Hekmen. To je špijunski triler pun preokreta koji savršeno spaja romansu sa špijunažom. Lik kojeg igra Kevin Kostner Tom Ferel je poručnik u mornarici koji dobija zadatak da istraži ubistvo ljubavnice njegovog oficira. Ono što otvara mogučnost peripetijama i stvara tenziju u celoj priči je to što je Ferel takođe sa tom ženom bio u ljubavnoj vezi. A kada istina o njima biva otkrivena, Ferel postaje glavni  osumnjičeni i cela priča se preokreće i nastavlja da se okreće na načine koji su totalno neočekivani. Bez izlaza ostaje poznat kao jedan od najbolje upakovanih špijunskih trilera ikad i preokret koji na kraju ostavlja bez daha neće učiniti nijednog gledaoca ravnodušnim.

Tri Kondorova dana (Three Days of the Condor) iz 1975.godine

Robert Redford je jedan od onih glumaca koji ostaju popularni i ubedljivi tokom celog svog života pa čak i danas posebno sa svojim harizmatičnim performansom u filmu Starac sa revolverom. Naravno Robeert Redford je bio na vrhuncu tokom sedamdesetih pojavljujući se u klasicima kao što je istinita politička priča Svi predsednikovi ljudi i naravno u špijunskom trileru Tri Kondorova dana; drugi od ta dva se i dalje smatra kao jedan od vodećih u špijunskom žanru u njemu Robert Redford igra kriptografa Džosefa Tarnera koji dolazi na posao jednog dana samo da bi uvideo da su njegove kolege ubijene. Kako se ispostavlja CIA je bila umešana u taj zločin i Tarner mora da otrkije zašto su njegove kolege i on mete, sve dok ga prati nemilosrdni plaćeni ubica kojeg igra Maks von Sajdo.

Državni neprijatelj (Enemy of the State) iz 1998.godine

U 2019. godini nije ništa neobično da se osećamo kao da nas neko posmatra i prati stvari koje izogavaramo. Verovatno se svima desilo da u nekom trenutku kod kuće ili sa prijateljima razgovoraju o nekoj random stvari a onda se reklama za baš tu stvar našla na našem instagram ili fejsbuk nalogu. Ali kada je Državni neprijatelj izašao 1998.godine ideja da budeš viđen i prisluškivan svuda pa čak i u sopstvenom domu je bila nova, misteriozna, skoro neverovatno i zaživela je prateći viziju režisera Tonija Skota. Vil Smit tumači lik Roberta Klejtona Dina, advokata koji je bez svoje volje upleten u veliki politički skandal koji uključuje ubistvo naručeno od strane senatora kada snimak ubistva nekako dospe baš u ruke ovog advokata. Uz pomoć nekadašnjeg agenta obaveštajne službe Brila (Džin Hekmen ga je igrao sa energičnim i paranoičnim žarom) Klejton mora naći način da osvetli svoje ime i izvede istinu na videlo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *