Najčešće greške pri kupovini sobnih vrata

Rešili ste da zamenite stara sobna vrata ili da opremite svoj novi stan. Šta bi moglo da krene loše? Koje su najčešće greške pri izboru unutrašnjih vrata?

Predstavljamo vam ono na šta treba da obratite posebnu pažnju priliom odabira ovako važnog detalja za vaš dom i da u ovom tekstu pogledamo šta bi trebalo izbeći.

Greška #1:  Vrata ne montirate poslednja

Najveća i najčešća greška koju mnogi prave je da montiraju vrata pre drugih zahvata u prostoriji. Pravilo je da se sobna vrata montiraju poslednja kada se renovira stan. To znači da su zidovi sređeni, montiran pod, zalepljene pločice, završeni svi radovi i da se na kraju ugrađuju vrata.

Da bi se vrata idealno postavila, mora da se odrade sve predradnje oko zidova: gletovanje, malterisanje, demontaža starih vrata, opšivanje. To se radi da bi se izbeglo oštećenje novih vrata, da se ne uprljaju lepkom ili malterom, ali i da medijapan ne upije vlagu.

Sa druge strane, neophodno je da se pod postavi pred montiranje vrata kako bi ona lepo nalegla na gazište i kako bi se debljina poda i prostor oko vrata savršeno uklopili.

Greška #2: Ne vodite računa o temperaturnim razlikama i materijalu

O temperaturi se mora voditi računa, naročito tokom grejne sezone, kako bi izbor samih vrata bio adekvatan za prostoriju koju opremate. Nisu svi materijali podjednako otporni i zato je potrebno da uzmete u obzir i sledeće parametre:

 • Da li se sve prostorije i hodnici greju?
 • U objektu se ne živi i velike su temperaturne razlike noću i danju (vikendice).
 • Da li postavljate sobna vrata kao ulazna?

U svim ovim slučajevima temperaturna razlika može da bude i više od 8 stepeni, tako da je vrlo moguće da se vrata koja su pravljena od slabo zaštićenih materijala deformišu i prave milimetarske otvore između. Metalna spoljnja vrata i dobro zaštićena vrata od medijapana biće odličan izbor u ovakvim slučajevima.

Greška #3: Niste tačno uzeli mere

minimal house and wood door

Kako vrata menjamo na otprilike 10-15 godina, vrlo je važno da budemo prisutni prilikom merenja. Majstor nam može pružiti i sledeće informacije:

 • Da li je otvor spreman za nova vrata, da li ga treba proširiti ili možda suziti
 • Da li je visina otvora standardne visine ili je nestandardno kratka
 • Koji tip vrata je najbolji za koju prostoriju (da li je u pitanju soba, kuhinja ili kupatilo)
 • Sa koje strane će vrata da se otvaraju i gde će biti postavljene šarke
 • Da li je brava magnetna i kako se mogu zaštititi mala deca od zaključavanja

Greška #4: Ne vodite računa o vlažnosti prostorija

Kao i kod temperaturnih razlika, bitno je razmisliti da li vrata ugrađujemo u prostorije koje imaju veliku vlažnost. Drvo i medijapan su podložni reakcijama na vlagu i zato je neophodno da folija koja ih štiti i kojom se premazuju budu izuzetno kvalitetna. Kad je vlažnost prostorija veća od 70%, drvo i medijapan mogu da nabubre, a folija da počne da se odlepljuje. Evo na šta još obratiti pažnju:

 • Kupatila koja nemaju prirodnu ventilaciju (prozor), trebalo bi često da se provetravaju ili da se nabavi aspirator.
 • Tuš kabine da se zaštite paravanom.
 • Kupatila koja imaju neravan pod ponekad skupljaju vodu kod vrata. U tom slučaju bi trebalo pre postavljanja vrata da se pod izniveliše, ili da se što je moguće više održava suvim.
 • Sve radnje u kupatilu treba da budu završene ranije kako bi se lepak dobro osušio i kako bi ugradnja vrata bila laka i tačna.

Greška#5: Ne ostavljate dovoljno prostora za zidne lajsne

Kada ste izabrali koja vrata želite da budu ugrađena, izračunajte koliko vam je prostora potrebno i za lajsne. Računajte da otprilike 6 cm sa svake strane mora da bude ostavljeno u otvoru kako bi lajsne savršeno nalegle na zid, a vrata se idealno uklopila u vaš prostor. Ukoliko nema tog dodatnog prostora, rešenje je opšivanje na otvor što se postiže lepljenjem na gips karton, ili prostim sečenjem lajsni.

Greška #6: Niste uklopili vrata u postojeći enterijer

Ovo se svakako neće voditi kao tehnička greška, jer vam vrata mogu dugo trajati isavršeno vas služiti, ali bila bi šteta pored tako velikog izbora na tržištu ne uzeti u obzir sve mogućnosti koje vam se nude.

Tako od vašeg enterijera i dominantnog stila u prostoriji zavisi da li ćete izabrati svetlije tonove (koji se preporučuju za male i modernije stanove) ili se radije odlučujete za puno drvo, prirodni ambijent i raskošnije materijale. Vodite računa i o opšivkama i o bravama, koje će kompletirati vizuelni utisak vaših vrata.

Predstavili smo vam najčešće greške prilikom izbora sobnih vrata koje treba izbeći kako bi vaš dom ili poslovni prostor imao detalj koji će u svakom smislu obogatiti mesto u kome se boravi. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *