Najčešći kvarovi na mobilnim telefonima i kako ih izbeć

Mobilni telefoni pružaju niz funkcionalnosti u novom dobu, kada vlada tehnologija interneta, softverski programi i druge brze inovacije. Bilo da je u pitanju stariji ili noviji tip mobilnog telefona, sigurno su olakšali mnoge životne situacije izumom telefonskog poziva, SMS i MMS poruka, tehnologije video poziva, društvenih mreža i mnogim drugim unapređenjima.


Savremene mobilne telefone karakteriše android tehnologija, veliki ekrani na dodir, malo dugmića, brojne kamere i veliki broj funkcija i aplikacija. Nivo razvijenosti tehnologije dostigao je te mere da je danas za par sekundi moguće pristupiti sa mobilnog uređaja na kompjuter, laptop računar, televizor i druge uređaje i dobiti informacije koje potiču iz najudaljenijih zemalja.

Međutim, sa unapređenjima raste i broj potencijalnih kvarova do kojih može doći. Neki od njih potiču od mehaničkih svojstava, drugi od fizičkih karakteristika, elektronike i slično. Ekrani su često podložni kvarovima, pa je potrebno vršiti popravke ili zamene. Na primer, zamena ekrana za samsung mobilne telefone je česta pojava danas, što je veoma brza i jednostavna procedura ukoliko je telefon u garantnom periodu. U suprotnom, to može da bude skuplje rešenje, pa da isplativije bude zameniti telefon.

Softverski kvarovi na mobilnim telefonima

Danas, sve više kvarova na mobilnim telefonima dešava se u vezi sa softverskim programom i operativnim sistemom koji postoji kao pokretač telefona. Iako se svi telefoni testiraju pre plasiranja na tržište od strane proizvođača, a zatim i mnogih istraživača u ovoj oblasti, dogodi se da se jave kvarovi. Garancija za svaki nov mobilni telefon postoji i obično je to period od 24 meseca. Međutim, kada dođe do kvara softvera, u rešavanju može pomoći jedino servisna služba.

Ukoliko je telefon nov, često se ti kvarovi manifestuju kao usporen rad uređaja, neotvaranje nekih aplikacija i slično. Kod starijih modela dolazi do zastarevanja operativnih programa, što vodi do isključivanja telefona, nemogućnosti korišćenja osnovnih funkcija i aplikacija. Rešenje za to je čišćenje programa u servisu, kao i nadogradnja sistema inovativnijim softverom.

Ekrani na mobilnim telefonima

Savremeni mobilni telefoni imaju veoma velike ekrane, koji su samim tim skloni lakšem lomljenju, ispuštanju iz ruku, gubitku funkcija i drugim kvarovima. Samsung mobilni telefoni poznati su po android telefonima sa veličinom ekrana od 5, 5,5 i više inča. Zamena ekrana Samsung telefona zahteva kontaktiranje servisa za mobilne telefone, ukoliko je primetno umanjenje osnovnih funkcija, kao što je: kašnjenje u reagovanju, teže kucanje poruka i pozivanje brojeva telefona, zatim otežano reagovanje na pritiskanje ikonica, nefunkcionisanje zvučnika i mnogi drugi načini umanjenog reagovanja.

Obično svaka marka mobilnog telefona ima svoj servis, ukoliko uzimate telefon od predstavnika proizvođača, pa tako zamena ekrana za samsung može da se lako i brzo odradi, ukoliko se utvrdi da je kvar prouzrokovan umanjenim funkcijama, a ne lomom telefona, jakim udarcem i slično. Ekrani osetljivi na dodir su zaista reaktivni i na svaki čvrst pokret, izazvan nepažnjom, zato treba voditi računa i pažljivo čuvati mobilni telefon. Preporučuje se korišćenje zaštitne folije, zaštitnog ekrana i futrole za trajnije čuvanje telefona.

Dodir sa vodom i vlagom

Ekrani, ali i drugi delovi mobilnog telefona osetljivi su na kontakt sa vodom, atmosferskim padavinama, vlagom i drugim tečnostima. Svako prosipanje vode, sokova, dodir sa kišom ili snegom, može trajno da ošteti ekran telefona, ili unutrašnje delove. Izaziva koroziranje metalnih delova, zatim gubljenje funkcije ekrana na dodir, pa se javlja potreba za zamenom, ili ekrana ili telefona. Mehanički kvarovi su upravo prvi koji se javljaju, a zatim se mogu javiti i softverski problemi. Na internetu ćete sigurno pronaći rešavanja problema vlage u telefonu pomoću pirinča ali još uvek niko nije uspeo veću vlagu da u telefonu da reši ovom metodom.

Cene servisa

Cene servisa zavise od težine kvara mobilnog telefona i potrebnih detaljnih zamena delova. Cena zamena ekrana za samsung uređaje na primer, može da skoro pa dostigne cenu novog mobilnog telefona. Zato je bolje na vreme sprečiti kvarove, nego biti na gubitku i u pogledu funkcionalnosti telefona i u pogledu novčanih sredstava.

Mobilni telefoni olakšavaju mnoge životne situacije, ubrzavajući kontakte među ljudima. Međutim, trajnost upotrebe telefona zavisi od načina korišćenja, čuvanja i postupanja sa uređajem, bez obzira na model, intenzitet korišćenja i starost. Što je postupanje pažljivije i češće posete servisu radi kontrole rada, time je sigurnije dugoročno korišćenje mobilnog uređaja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *