O čemu sve treba misliti kada se nabavlja oprema za bebe

U ovom tekstu ćemo navesti faktore koje bi trebalo da imate u vidu kada razmišljate o kupovini opreme za bebe. Evo koji su to faktori u zavisnosti od vrste opreme: 

Dušek i posteljina

Najvažniji faktor koji treba uzeti u obzir prilikom kupovine dušeka za krevetac je koliko je on čvrst, jer mekane površine za spavanje mogu povećati rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčadi (SIDS). Da biste testirali čvrstoću, pritisnite rukom  sredinu dušeka, a zatim je povucite i proverite da li postoji otisak ruke – ako vidite obris ruke, odaberite drugi model. Jednom kada dobijete svoj dušek, trebaće vam nešto čime ćete ga pokriti: All in one kompleti posteljine su praktično beskorisni, jer je jedina posteljina koja je potrebna vašoj bebi čaršaf sa lastišom. Pedijatri ne preporučuju da se koriste akademija za pedijatriju (AAP) obeshrabruje branitelje jaslica, glavnu komponentu u mnogim setovima, koja ih smatra rizikom od SIDS-a. A ćebad su takođe ne-ne u kolijevkama. Opskrbite se ugrađenim čaršafima i kupite odvojeno suknju, ako želite.

 

Stolica za hranjenje bebe

Sigurnosni standardi zahtevaju da stolica za hranjenje beba ima kaiševe sa vezivanje u tri tačke sa sigurnosnim mehanizmom za prepone kako bi se sprečilo da se dete popne, kao i fiksni međunožni stub, tako da dete ne može da sklizne sa stolice. Ako se uzmu u obzir ove dve osobine, stolica za hranjenje je sigurna i bezbedna. Međutim, preporuka je i da se izbegavaju visoke stolice sa poslužavnikom koji s emože podići iznad bebine glave. Takođe, za razliku od nekoliko stavki koje ćemo pobrojati u nastavku, ukoliko ona zadovoljava navedene standarde, stolicu za hranjenje možete kupiti i polovnu i na taj način uštedeti novac ili dobiti kvalitetniju stolicu za manje para. 

 

Nosiljke za bebe

Sa ovom kupovinom možete da sačekate dok se beba ne rodi, tako da možete da odredite koji stil preferirate – a tu je i propisana veličina bebe može uticati na vašu odluku o kupovini. Ako je moguće, pozajmite nekoliko različitih nosiljki od prijatelja pre kupovine da biste videli koji tip vam najviše odgovara. Krenite barem u šetnju oko bloka sa vašim slatkišem unutra, pa ćete znati kako se nosač oseća kada ste u pokretu.

Imajte na umu da će vam nosiljka koja ima kaiševe oko struka, poput Ergo Babi Sport, biti lakša na leđima nego model sa kaiševima koji prekrižavaju leđa ili rame (poput sling nosiljki), što većinu težine vašeg mališana stavlja na jedno od vaših ramena. Nekada nije loše da se odlučite i za kombinaciju dve nosiljke, za različite potrebe. Najvažniji faktori ovde su vam ergonomija (nosiljke moraju da budu ergonomske) i veličina (nosiljke moraju da budu prilagođene uzrastu). 

 

Ljuljaška, džamperi ili gimnastika za bebe

Navedene stavke takođe predstavljaju kupovine sa kojima verovatno možete da sačekate. Da, ljuljaška je delovala poput leka na bebu vašeg najboljeg prijatelja, ali ,za svako malo dete koje ljuljanje umiri, postoji još jedno malo dete koje na pomen ljuljanja počne da vrišti. Isto važi i za dzampere i gimnastike za igru. Da biste saznali šta vaše dete preferira, ako možete, dovedite bebu u posetu prijatelju koji ima dete starije nekoliko meseci. Testirajte različite dodatke i pronađite onaj koji će biti najzgodniji i najprivlačniji vašoj bebi. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *