Od čega zavisi cena sobnih vrata?

Svi čitamo razne oglase: „unutrašnja vrata akcija“, „sobna vrata najniža cena“, „najpovoljnija cena unutrašnjih vrata“…, ali je samo kvalitet pravo merilo vrednosti i cene pa je dobro znati kakva su to kvalitetna unutrašnja vrata.

Iako nisu izložena spoljnim atmosferskim uticajima, sobna vrata takođe trpe velike promene usled svakodnevnog korišćenja, promena temperature, delovanja drugih činilaca i zato je važno da budu vrhunskog kvaliteta i da to bude primarno pri izboru.

Od čega su napravljena kvalitetna sobna vrata?

Ako je za sobna vrata cena odraz kvaliteta, onda su najskuplja vrata od drveta. Drvo je najtrajniji materijal, zdravstveno je ispravan i donosi najmanje promena tokom upotrebe. 

Kada se na to dodaju kvalitetni okovi dobijaju se neuništiva sobna vrata. Trebalo bi da odlično služe decenijama, da se ne krive na šarkama, da se krilo ne krivi, da boja ne bledi i da uvek izgledaju odlično kao prvog dana.

Skuplja su vrata koja imaju dodatke: padajući prag, magnetnu bravu, dekorativno staklo, ali se takođe i bolje uklapaju i pružaju veću komociju pri upotrebi što, složićemo se, i vredi platiti više.

Sobna vrata – cena za rad po meri

Kada su po meri urađena sobna vrata cena je viša nego kod serijske proizvodnje. Rad po meri ne obuhvata samo izbor dodataka – da li su vrata leva ili desna, da li su šarke klasične ili brodske, da li je brava klasična ili magnetna

To znači i izbor materijala od kog će se praviti štok i krilo, prema dimenzijama koje su u milimetar tačne, izbor modela koji su ekološki prihvatljiviji, čak se može birati smer šara drveta i lak koji je ekološki prihvatljiv.

Krilo vrata (plot) se izrađuje u čak tri najbolja modela:

  • Krilo koje je ispunjeno kao saće
  • Krilo koje je ispunjeno perforiranom ivericom
  • Krilo koje je napravljeno kao sendvič od punog drveta i mdf-a

Na ovaj način se mogu proizvesti odgovarajuća vrata u skladu sa zahtevima svakog prostora. Takođe ovakvi modeli vrata se mogu koristiti i kao vrata za kupatilo ili kuhinju. Odgovaraće i za sobe u domu i za kancelarije, ali i tamo gde treba vrhunska zvučna i toplotna izolacija.

Za takva sobna vrata cena mora biti viša od proseka, ali se dobija viši kvalitet, a od najboljih i sertifikati EU kao dokaz kvaliteta!

Prednost ugradnje vrhunskih unutrašnjih vrata

Iako se za vrhunska vrata plaća više, ali se uloženo svakako isplati jer su kvalitetna vrata trajnija, a samim tim iziskuju manja ulaganja nego što je to sa vratima lošeg kvaliteta.

Kada se sve sabere, jednom kupljena kvalitetna vrata sve bude daleko jeftinije nego da se kupuju jeftini modeli niskog kvaliteta kojima treba reparacija ili zamena. Problemi koji se mogu javiti nastaju usled kvarova na okovima, skidanja boje, promene izgleda vrata, a najteže situacije su kada se krilo vrata iskrivi i ne naleže lepo na štok. Popravke su komplikovane, skupe, a vrlo često i teško izvodljive.

Kada se kupuju sobna vrata cena može i ne mora biti odraz kvaliteta. Naravno da treba razmotriti akcijske oglase, ali je najvažnije gledati od kakvog sastava su unutrašnja vrata da bi se jednom uložilo u kvalitet, a ne u kupovinu loših modela koji će iziskivati i troškove popravki.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *