Prolazak kroz crveno: Kazne, posledice i sporazum o priznanju prekršaja

Prolazak kroz crveno predstavlja jedan od najozbiljnijih prekršaja u saobraćaju. Ignorisanje crvenog svetla na semaforu može da dovede do opasnosti ne samo za vozača, već i sve ostale učesnike u saobraćaju.

Takvo nepoštovanje pravila može rezultirati sudarom s drugim vozilom ili povređivanjem pešaka na pešačkom prelazu.

Zato je važno shvatiti ozbiljnost posledica koje mogu proizaći iz takvog ponašanja vozača.

Koja je kazna za vožnju kroz crveno?

Saglasno Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, kazna za prolazak na crveno ili nezaustavljanje vozila ispred pešačkog prelaza koji je regulisan semaforima, mogu biti sledeće:

  • Novčanom kaznom u iznosu od 20.000 do 40.000 dinara,
  • Zatvorskom kaznom do 30 dana, 
  • Dobijanjem šest kaznenih poena i
  • Zabranom upravljanja motornim vozilom najmanje tri meseca.

Ukoliko se ovim prekršajem prouzrokuje saobraćajna nezgoda, broj kaznenih poena će biti automatski povećan za tri.

Ako vozač prođe kroz crveno svetlo dva ili više puta u roku od 10 minuta, to se može smatrati nasilničkom vožnjom.

Kršenjem osnovnih pravila u saobraćaju, vozač može ozbiljno da ugrozi bezbednost i život pešaka, naročito ako ne zaustavi vozilo kada je crveno svetlo uključeno za njega, a pešacima je dozvoljen slobodan prolaz.

Vožnjom kroz crveno svetlo se narušava poverenje između svih učesnika u saobraćaju, a posledice ovog prekršaja mogu biti vrlo ozbiljne, pa čak i kobne.

Kamera ne prašta prolazak na crveno

U gradovima poput Beograda, sistem video-nadzora koristi sofisticirani softver koji automatski snima prekršaje vozača koji prolaze kroz crveno svetlo na raskrsnicama i pešačkim prelazima sa semaforima.

Snimke dobijene ovim kamerama saobraćajna policija koristi kao dokaz prilikom kažnjavanja vozača.

Nakon snimanja vozača, sistem proverava registarsku tablicu vozila kako bi utvrdio vlasnika i korisnika vozila, a zatim šalje pozive s fotografijama prekršaja.

Za koliko stiže kazna snimljena kamerom? Kada stigne pošta, vlasnici vozila imaju osam dana da reaguju i dostave tačne informacije o identitetu vozača koji je izvršio prekršaj.

Ako niste vi vozili u trenutku prekršaja, potrebno je dostaviti overenu pisanu izjavu od strane nadležnog organa koja dokazuje identitet osobe koja je vozila.

Važno je odazvati se pozivu policije i pravovremeno dostaviti potrebne informacije. Inače, neodazivanje na poziv smatra se prekršajem prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima

Da li vozač koji prođe kroz crveno ima mogućnost da se dogovori o prekršaju?

U Zakonu o prekršajima postoji opcija za zaključenje sporazuma o priznanju prekršaja. Ako vozač napravi prekršaj prolaskom kroz crveno, dozvoljeno mu je da sklopi ovakav sporazum.

Ko ima pravo na sporazum o priznanju prekršaja u saobraćaju?

Vozač koji u poslednjih 24 meseca nije imao više od jednog pravnosnažno osuđenog prekršaja iz oblasti bezbednosti saobraćaja na putevima može zaključiti sporazum za saobraćajni prekršaj.

Prema zakonu, ovakvom vozaču mora biti izrečeno najmanje šest kaznenih poena.

Ko nema pravo na sporazum o priznanju prekršaja?

Ako je vozač u poslednjih 24 meseca više od jednom bio pravnosnažno osuđen za prekršaj, gubi pravo na zaključivanje sporazuma.

Sporazum za saobraćajni prekršaj se ne može zaključiti u slučaju nasilničke vožnje.

Takođe, nije moguće zaključiti sporazum ako je vozač maloletan u trenutku prekršaja ili je u poslednjih četiri godine izazvao ozbilju saobraćajnu nesreću u kojoj je ugrozio živote, prouzrokovao veliku materijalnu štetu ili povredio druge ljude, a nije pružio pomoć.

Napomena: Sporazum se ne može sklopiti za prekršaje sa fiksnom novčanom kaznom. U takvim slučajevima policija će izdati prekršajni nalog. Optuženi može da smanji kaznu za polovinu ako je plati u roku od osam dana od izdavanja naloga.

Postupak zaključenja sporazuma o priznanju prekršaja

Osoba koja je podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka može da obavesti optuženog o mogućnosti sporazuma o priznanju prekršaja.

Iako je ovo retko u praksi, obično optuženi ili njegov branilac pokreću ovu vrstu sporazuma. Sud će takođe u pozivu optuženom ukazati na mogućnost sporazuma.

Sporazum se zaključuje između podnosioca zahteva, odnosno policije i optuženog. Optuženi prihvata odgovornost za prekršaj koji mu se stavlja na teret.

Cilj sporazuma o priznanju krivice u saobraćaju je da se postigne dogovor između okrivljenog i policije o vrsti i visini kazne, smanjenju broja kaznenih poena, smanjenju kazne i kraćem trajanju izrečene mere zabrane upravljanja motornim vozilom.

Šta posle zaključenja sporazuma o priznanju prekršaja?

Nakon zaključenja, policija dostavlja sporazum nadležnom Prekršajnom sudu pred kojim se vodi prekršajni postupak.

Ako sud utvrdi da su ispunjeni svi zakonom predviđeni uslovi, donosi presudu kojom se usvaja sporazum o priznanju prekršaja. Tada okrivljenog proglašava krivim i izriče kaznu i druge sankcije koje su dogovorene sporazumom.

Važno je napomenuti da se sporazum može zaključiti pre donošenja prvostepene presude. Kada je sporazum zaključen, podnosilac zahteva i okrivljeni odriču se prava na žalbu.

Ako se sporazum zaključi i dostavi nakon donošenja prvostepene presude, sud će ga odbaciti jer nije blagovremeno podnet.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *