Pukovska zastava Srbije kao svetinja do koje se kupovinom lako dolazi

zastava srbije

Ratovi su zbog neprestanih sukoba i suočenosti sa smrću često obavijeni misterijama, a najveći broj enigmi i misterija vezuje se za Prvi svetski rat, mnogi dogadjaji iz tog rata ostali su nerazjašnjeni ili obavijeni tajnom.

Srpsku vojsku pratile su mnoge nedaće, odolevala je samo zato što je na njenom čelu bio kralj Petar i najbolje vojskovodje u istoriji srpskog naroda, zahvaljujući njima nosila se sa daleko nadmoćnijim neprijateljem i uspela da ih pobedi u Kolubarskoj bici i Bici na Ceru. Ove bitke su zlatnim slovima u našoj, ali i svetskoj istoriji. Kao odmazda za pobedu usledila je trojna invazija koja je srpsku vojsku potisnula do Krfa. Kao dokaz da su Srbi izgubili bitku, nemački car Vilhelm tražio je da mu sa bojišta pošalju jednu zarobljenu zastavu Srbije, ali je sa fronta dobio poražavajuće vesti da Srbima za dve godine ratovanja, čak i u izgubljenim bitkama, nije zarobljena ni jedna pukovska zastava, što je presedan u istoriji ratovanja. Kao sećanje danas se čuva priča o tome i sve se češće vidja  pukovska zastava Srbije prodaja je učinila dostupnom, pa je mnogi ističu na velike državne praznike kao svetinju i simbol odolevanja neprijatelju. 

Kako se pukovska zastava Srbije prodajom  preko interneta približila i raširila u narodu?

Nekada najbolje čuvanu zastavu, to je sigurno pukovska zastava Srbije prodaja je učinila dostupnom i manje mističnom, stvara se osećaj da je dobro organizovana prodaja ovu zastavu približila našem čoveku, da se sa replikom  zastave  kroz narod širi i priča o sudbini 51 pukovske zastave  koje je kralj Petar dodelio komandantima pukova, uoči velikog rata 1911. godine. Tokom ratovanja ni jedna od njih nije zarobljena, ali je njihova sudbina posle rata obavijena tajnom i mistikom. Danas se u Vojnom muzeju u Beogradu čuva 46 zastava, u Vojnom muzeju u Parizu je još jedna, ali se sudbina poigrala sa preostalih četiri, pa se jedna od njih našla u Vojnom muzeju u Beču. Nemački vojnici nisu uspeli da zarobe ni jednu, ali je srpski oficir iz Prvog svetskog rata, Dušan Matić, jednu pukovsku zastavu prodao antikvarnici u Parizu, ne mogavši da pretpostavi da je u rukama imao pravu svetinju kojoj će se u godinama koje dolaze  klanjati srpski narod. Na aukciji je antikvarnica prodala zastavu Vojnom muzeju u Beču. Ono što nisu uspeli nemački vojnici u ratu, uspeo je  čitav vek posle njih neko iz Vojnog muzeja za samo 15000 eura. Danas se svime trguje, sve se može naći na tržištu, pa i pukovska zastava Srbije prodaja je skinula mistifikaciju i veo tajne sa nje.

Kako izgleda pukovska zastava koja se može naći u prodaji?

Tradiciju da se u bitke nije išlo bez zastave, niti se bez njih iz bitke vraćalo, osim vojnih muzeja i istoričara, na specifičan način čuvaju i distributeri zastava koji u ponudi imaju i vojno-istorijske zastave. Zahvaljujući modernoj tehnologiji, na materijalima posebnog kvaliteta štampaju se replike vojno-istorijskih zastava, najtraženija je pukovska zastava. Njena replika do detalja čuva sve motive koji se nalaze na originalnim zastavama, u bojama srpske trobojke i motivima iz Velikog rata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *