Rast IT industrije u Srbiji

knjigovodstvena agencija

Dugogodišnji trend rasta i povećanja obima posla za globalno tržište nastavlja se i tokom 2020. godina kada je IT sector u Srbiji u pitanju. Posebno se ističe rast izvoza IT usluga, a ova grana industrije beleži godišnji rast oko 25%. Ipak, pandemija virusa korona dovela je do svetske krize, ipak pitanje je koliko će ova kriza uticati na svetsku i domaću IT industriju. Ono što se sada pretpostavlja jeste da će stopa ulaganja u sector informacionih tehnologija biti u porastu u narednom period, pa se od dosadašnjih 80 evra po glavi stanovnika očekuje da će porasti na 150 evra u narednih pet godina.

Može se s pravom reći da je IT sector upravo oblast koja ima najveći potencijal za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća. U Srbiji su najrazvijeniji IT centri u Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu i Nišu, a zatim slede Subotica i Zrenjanin. I na domaćem tržištu dšlo je do pomaka, pa je posle nekoliko godina stagniranja rast u prethodnoj godini u IT sektoru bio dvocifren. To znači da naše tržište ima ogroman potencijal, pa ne iznenađuje što je sve veći broj preduzetnika u ovoj oblasti.

Šta sve treba da znate ako započinjete biznis?

Pri započinjanju biznisa, trebalo bi da imate na umu da u početku nije nimalo lako, jer ako nemate iskustva onda mogu da vas sapletu pojedine poreske zavrzlame kojih u našem poreskom sistemu i te kako ima. Zato bi najbolje bilo nakon otvaranja firme angažujete odgovarajuću knjigovodstvenu agenciju koja će vam pomoću oko rešavanja poreskih pitanja.

Danas je kod nas Zakonom o računovodstvu definisano da se knjigovodstvenim uslugama jedino mogu baviti preduzeća čija je pretežna delatnost upravo ova oblast. To znači da ne možete da angažujete fizičko lice da vam pomogne u poslu i da sa njim sklopite ugovor o delu. Zato odaberite odgovarajuću agenciju koja će vam biti od koristi kako bi posao bio brzo i efikasno obavljen.

Za početnike se preporučuje angažovanje manje knjigovodstvene agencije kako bi se ostvario direktniji kontakt i kako bi knjigovođa mogao potpuno da se posveti svim problemima i nedoumicama koje imate u poslu. To ne znači da veliki sistemi nisu pouzdani, već je važno da u početku znate kome možete u svakom trenutku da se obratite i na čiju pomoć brzo možete da računate.

Dodatne usluge knjigovodstvene agencije

Da li znate koje sve dodatne usluge nude knjigovodstvene agencije? Istraživanja su pokazala da preko 85% klijenata uskkirsti samo jednu uslugu koju agencija pruža. A to ne mora da bude uopšte tako. Evo i koje to dodatne knjigovodstvene usluge nude agencije svojim klijentima.

Pored knjiženja, obračuna plata i elektronskog bankarstva kao osnovih usluga, u dodatne usluge koje knjigovodstvene agencije pružaju spade pravno i biznis savetovanje, IT podrška i marketing.

Uz biznis savete koje pružaju knjigovodstvene agencije odmah ćete izbeći izazove sa kojima se svaki početnik u poslu susreće. Uz IT podršku lakše ćete odabrati odgovarajući softver i koje poslovno rešenje će biti najefikasnije. Ako želite dobar pravni savet, onda se možete obratiti pravnicima iz knjigovodstvene agencije i sigurni smo da ćete naći najbolje rešenje za svoj pravni problem. Pouzdane knjigovodtvene agencije mogu biti i odlični marketinški partneri koji vas mogu spojiti sa drugim klijentima kako biste ostvarili poslovnu saradnju. Zato vam želimo mnogo sreće u daljem radu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *