Redovni pregled, pre svega!

Većina stomatologa teško se odlučuje da pacijentu izvadi zub, već pokušava na različite načine da spase što se spasiti može od dela zuba koji vam je ostao u vilici. Koliko ste samo puta rekli svom stomatologu da izvadi zub koji vas bolii da se tako rešite muka? Čuvena je to rečenica većine pacijenata koje je bol izmučio do te mere da više nisu mogli da izdrže i u poslednji čas su potražili pomoć stručnjaka. Međutim, da sebe ne biste dovodili u takve situacije i da ne biste dozvolili da vas iscrpljuju bolovi, redovni stomatološki pregledi doprineće da se na vreme otkriju mogući problem i bolesti zuba i tako spreče nepotrebne komplikacije.

Svakako, ukiliko osim vađenja zuba nije moguća nijedna druga intervencija, onda stomatolog nema mnogo dilema, već mora da učiniti ono što mu preostaje. Ukoliko se ispostavi da je izvađen zub u vilici bio ključan, uvek može da se nađe dodatno rešenje. Naime, zubni implanti danas su postali sasvim normalna pojava, pa ako neko želi potpuno da ugradi novi zub, onda se stolmatolog odluči za ovu intervenciju.

Treba znati da se zubni implanti često smatraju luksuzom, jer kada je stomatologija u pitanju njihova cena se kreće od nekoliko stotina, pa do nekoliko hiljada evra. Njihova cena zavisi od mnogih faktora, počev od toga koji je zub u pitanju, kakvi zubni impanti se preporučuju, koliko je vremena potrebno za ugradnju, kao i koja nijansa bele boje se bira. Iako se čini da su zubni implanti dostupni samo malom broju građana, treba imati na umu da su oni zapravo efikasno rešenje kada se pojavi neki problem u vilici koji dovede do vađenja zuba.

Zubni implanti ili punjenje kanala prirodnog zuba?

Mala je verovatnoća da će doći do zapaljenja desni u delu gde se nalaze zubni implanti nego gde nema zuba uopšte. Takođe, treba imati na umu da nije bolje ugrađivati zubne impante, već se preporučuje da se pune kanali zuba, jer zubni implanti imaju kraći vek trajanja.

Prema istraživanjima doktora sa Instituta za dentalnu medicinu u Izraelu pokazalo se da zubni implanti u proseku traju 15 godina, dok to nije slučaj sa prirodnim zubima čiji su kanali punjeni, jer su oni trajali duže. Takođe, treba znati da zubni implanti mogu da izazovu brojne komplikacije u desnima, ukoliko dođe do oboljenja desni i drugih infekcija, tako da ukoliko se dvoumite šta ćete uraditi, ako postoji šansa da se sačuva vaš zub, držite se toga, jer nema ništa bez prirodnih zuba.

Jeste li znali da se preko sto različitih bakterija može otkriti oko zubnih implanta koji kasnije mogu da dovedu do oboljenja desni?Iako je visok nivo uspešnosti ugradnje implanta, treba voditi računa o samoj proceduri, jer ona zahteva striktnu higijenu. Takođe, ove procedure se savetuju kod ljudi kojima su neophodni zubni implanti, pa ako još uvek nema potrebe za njima, nemojte insistirati.

Pre nego što se upustite u ovakve intervencije, dobro promislite šta se nudi i kakvo je iskustvo u pitanju, jer ako niste spremni i još uvek niste sigurni da su zubni implanti efikasno rešenje, onda u dogovoru sa svojim stomatologom pokušajte da nađete neko drugo, maker trenutno rešenje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *