Saveti za savršeno uređenje malog kupatila

Malo kupatilo deluje kao znatno teže za uređenje nego kada se raspolaže ogromnim prostorom za ovu namenu. Svakako je jednostavnije kreirati izgled kada je prostor veći, ali i malo kupatilo je izvodljivo odlično urediti, da svakog ostavite bez teksta.
Igranje bojama, pločicama, sanitarijama, kupatilskim nameštajem, oblicima i dezenima, savršeno odgovara malim prostorijama. Kupatilo je upravo mesto u domu u kome je potrebno da bude dobar raspored i organizacija elemenata. Kako najbolje urediti malo kupatilo, sledi u nastavku ovog teksta.


Odaberite adekvatan kupatilski nameštaj

Malo kupatilo moguće je urediti uz adekvatan kupatilski nameštaj, u koji se ubrajaju ormarići, police, stočici i slično. Igra oblika i dimenzija ovde ima veliku ulogu. U malom prostoru je bitno iskoristiti svaki centimetar ili milimetar – bilo na podu ili zidovima. Zato, najbolje je kupatilski nameštaj izraditi prema želji i meri korisnika. Neizostavan je deo u koji se postavlja lavabo, a da ispod njega ostaje prostora za zatvorene police. Korišćenje čitave visine zidova takođe je odličan način da se iskoristi mali prostor, tako što se postavljaju uže, a više police različitih oblika i dimenzija, za odlaganje stvari.

Kupatilski nameštaj uz ogledalo učiniće da prostor izgleda vizuelno prošireno. Ugradnja kupatilskog nameštaja u zidove je dobar način uštede prozora, ukoliko postoji mogućnost za renoviranje i obradu zidova. Danas se maksimalno možete „igrati“ bojama i dezenima, jer je sve dozvoljeno, pa je najbolje uskladiti kupatilski nameštaj sa pločicama, a zatim i sanitarijama.

Pločice za kupatilo

Pločice za kupatilo su važan element uređenja ove prostorije. Prosto ostavljaju prvi utisak i daju pečat ovoj prostoriji. Biraju se podne i zidne, u različitim dimenzijama. Kada govorimo o dimenzijama, često se biraju srednje ili veće, kvadratne ili pravougaone pločice za kupatilo. Kod podnih je važno da budu neklizajuće, kako bi bile bezbedne za korišćenje, dok zidne možete birati prema vašim željama. Razlikuju se izdrada u stadnadrdne dve, ili moderne tri dimenzije, sa ispupčenjima i šarama. Kupatilske pločice mogu biti sjajne, polusjajne ili matirane završne obrade. Biraju se prema klasama, od najkvalitetnije, ka najlošijoj: A, B ili C. Takođe, može se odabrati domaća, ali i italijanska ili španska keramika. Za malo kupatilo bitno je koristiti kombinaciju neutralnih i jarkih boja, bez velike upotrebe tamnih nijansi, i nikako svih tamnih pločica. Što su svetlije uz kontraste, prostor će delovati veći i otvoreniji.

Baterije za kupatilo

Kada se bira neophodna oprema, baterije za kupatilo su bitan deo bez kog ne može nesmetano se odvijati protok vode. Kada se oprema malo kupatilo, i kod ovog elementa treba biti pažljiv. Izbor je najbolje da se napravi prema odabranim sanitarijama. Najefikasnije rešenje za tuševe jeste da budu zakačeni na zid, kako ne bi zauzimali previše od ionako malog prostora kupatila.

 

Svakako, biraju se sa jednom, dve ručke, termostatičke ili senzorne baterije za kupatilo. Baterije za tuš kabinu, kadu i lavabo je takođe adekvatnije odabrati u manjim dimenzijama, jer bi veće izgledale neusaglašenih dimenzija u poređenju sa ostatkom prostora, nameštajem i sanitrijama. Kada se razmatra materijal izrade, najčešće se kupuju inoks baterije za kupatilo, ili retro u boji bronze. Ipak, ono što je popularno na tržištu jesu granitne slavine. Takođe, znatno su popularnije slavine koje se ugrađuju u sanitariju, pre nego da dotok vode ide direktno iz zidova. Estetski, biraju se uz ostatak elemenata, u standardnom, modernom ili retro stilu.

Sanitarije za kupatilo

Sanitarije su neizostavne u kupatilu. U njih se ubrajaju: kada, wc šolja, bide, lavabo i slično. Uglavnom se izrađuju od keramike, i danas je tržišna ponuda zaista velika i raznovrsna. Moderni lavaboi postavljaju se sve češće u obliku ovalne ili pravougaone posude, ispod koje se nalazi kupatilski nameštaj – zatvoreni deo sa policama za odlaganje stvari. Može da bude izrađen i od granita, ili mermera, u zavisnosti od preovlađujućeg materijala u kupatilu.

Kada se bira wc šolja, savremeni trendovi uređenja enterijera kupatila su otišli korak dalje, pomerajući dosadašnje granice. Tako, za razliku od starih gabaritnih wc šolja sa ogromnim vodokotlićem na zidu ili iza nje, danas se oni najčešće ugrađuju u zidove. Na taj način štede prostor, što je posebno značajno u malom kupatilu, ali i estetski izgledaju odlično. Same šolje se izrađuju u manjim dimenzijama, a postoji mogućnost direktnog kačenja na zid, bez dodira sa podnim pločicama. Kade su deo sanitarija koji obično zauzme najviše prostora. Upravo u malom kupatilu one uglavnom nisu jednostavne za ugradnju, i pre se savetuje postavljanje tuš kabina. Međutim, mnogi korisnici odluče se na kade znatno manjih dimenzija od standardnih, uz dodatak stakla ili zavese. Boja sanitarija je uglavnom bela, nekada je dominirala i svetlo plava, ali danas se dizajnerska rešenja mogu pronaći i u željenim bojama i nijansama.  Idealno je kada sve za kupatilo možete pronaći na jednom mestu. Zato preproučujemo da posetite sajt Nantes kupatila gde možete pronaći sve za kupatilo.

Tuš kabine

Kako je u malom kupatilu svaki ugao i centimetar bitan, tuš kabina je sjajno rešenje za uštedu prostora. Za razliku od gabaritnih kada, koje nekada dopiru i do polovine ukupnog prostora, tuš kabine su vrlo skromne u tom pogledu. Mogu se ugraditi u pravougaonom, kvadratnom ili polukružnom obliku osnove, u dimenzijama od 80 centimetara širine i dužine, ali i prema potrebama manjim. Od davnina je poznata ugradnja tuš kabine bez poda, odnosno samo ograđivanje poda pločicama, ili izrada blagog pada, kada je odvod za vodu postavljen direktno u pod, uz zavesu ili bez nje.

Za vizuelno ulepšavanje i povećavanje kupatila dobro je koristiti staklena vrata, jer će znatno proširiti prostor. Radi jednostavnijeg održavanja, to staklo može da ima šare, detalje ili da bude matirano. Savremena rešenja iznedrila su tuš kabine izuzetno većih dubina, pa čak menjaju i ulogu kade u jednom kupatilu. Možete se odlučiti za standardne, samo ugradnju osnove i stakla, ili luksuznijih rešenja. Jedno od njih su hidromasažne tuš kabine koje imaju rasvetu, muziku i više mehanizama za relaksaciju i opuštanje mnogo veće od samog tuširanja. U malom prostoru je bitno iskoristiti sve uglove, pa se predlaže da se tuš kabina postavi u raspoloživi ugao, izvan instalacija i dalje od kupatilskog nameštaja zbog veće upotrebe vode. Posebno su aktuelne trouglaste tuš kabine, koje maksimalno koriste ugao i štede prostor u malom kupatilu.

Malo kupatilo je moguće savršeno urediti – prema pravilima dobrog dizajna, ali i vašim potrebama i željama. Bitno je upoznati neke trikove za efikasnije raspolaganje prostorom, kako bi se povećala funkcionalnost, a uz odličan estetski izgled kupatila. Uz savete za uštedu prostora spojićete malo, a lepo i korisno kupatilo u jednoj prostoriji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *