Sreća se ne meri kvadratima – udoban i funkcionalan život u potkrovlju

Izabrati idealno mesto za život jedan je od najvažnih odluka koje donosimo. Dom u kome živimo predstavlja direktnu projekciju naše kreativnosti, stila i umeća, kao i unutrašnje energije koju posedujemo. Zato je izbor životnog prostora veoma kompleksan, jer predstavlja dugoročnu i ozbiljnu investiciju. 

Nemamo svi tu sreću da živimo u velikim stanovima i kućama. Za neke je dom mnogo manjih dimenzija, kao što to mogu biti potkrovlja.

Potkrovlja su uglavnom nezasluženo na lošem glasu, zbog male kvadrature i blizine krova, koji može doneti izvesne nelagodnosti. Međutim, ona su najfascinantniji i najlepši delovi stambenog prostora. Ukoliko se planski urede i iskoriste u potpunosti, potkrovlja mogu biti pravi mali raj komfora i lepote. 

Prednosti života u potkrovlju

Sama odluka da živite na poslednjem spratu višespratnice daje vam pogodnosti o kojima drugi mogu samo da sanjaju. Velika prednost potkrovlja predstavlja skrivenost od radoznalih pogleda, pa nećete morati da brinete da li vas neko posmatra. Privatnost je ključna u izboru mesta za život, a potkrovlje to poseduje. 

Prirodno svetlo je još jedna velika prednost i privilegija života u potkrovlju. Sunčeva svetlost pozitivno utiče na lepotu samog prostora, kao i na  psihofizičko stanje ljudi koji u njemu žive. Krovni prozori, osim što vam ulepšavaju buđenje svakog jutra, omogućuju vam i da se divite plavetnilu neba i pejzažima koji vas okružuju. Ukoliko vam je sunce prejako, jednostavnim korišćenjem roletni možete regulisati jačinu svetlosti u prostoriji. 

Potkrovlja možete urediti tako da svaki milimetar prostora bude iskorišćen i da to ne deluje natrpano. Kod malih stanova, potrebna je dobra organizacija prostora i za svaki kutak postoji odgovarajući komad nameštaja. Veoma je važna iskoristivost svakog zida, pa će improvizovana ugaona polica za knjige biti pun pogodak. 

Ne zaboravite da adaptirate potkrovlje za sve vremenske uslove – pvc ulazna vrata su odlična u energetskoj efikasnosti

Potkrovlja su više od svih ostalih stanova najviše izložena spoljnim uticajima. Zimi ume da bude hladno i vlažno, dok se leti tokom visokih temperatura krov direktvo zagreva, a sa njim i stan. Ovo jesu bitne stavke za život, ali one se danas rešavaju mnogo brže i efikasnije nego ranije. Odgovarajuća visokokvalitetna izolacija ispod krova učiniće boravak u potkrovlju prijatnijim. U jesen i zimu ume da bude jako hladno i nelagodno, zbog naleta jakog vetra ili zadržavanja snega na krovu. Ukoliko želite da vam toplota ne odlazi kroz stolariju, odgovarajuća pvc ulazna vrata će vam pružiti preko potrebnu zaštitu u uštedi energije, ali i odličnu sigurnost od provala. 

Kako povećati kvadraturu na poslednjem spratu? Galerija i stepenice za potkrovlje kao vrhunac lepote ambijenta

Verovali ili ne, potkrovlje možete obogatiti dodatnim prostorom u vidu prelepe galerije, koja vam može poslužiti kao dodatna spavaća soba ili mesto gde volite da se osamite i uživate. Ukoliko želite da napravite izmene i pozabavite se adaptacijom, pregrađivanjem dela plafona, dobićete predivnu oazu mira za sebe ili svoje najmilije. Galerije su atraktivni delovi svakog stana i najčešće su idealno rešenje kod visokih potkrovlja. Njih ćete najjednostavnije povezati sa ostatkom stana pomoću stepenica za potkrovlje, koje mogu biti različitih dimenzija i oblika. Ukoliko ste kreativni, možete postaviti spiralno ili ugradno stepenište koje ne zauzima veliki prostor, a daje visoku funkcionalnost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *