Šta je potrebno kuvaru za najukusnija jela?

Posao kuvara nije nimalo lak. On najčešće zahteva dugo stajanje, koncentraciju i odgovornost, ali i kreativnost. Međutim, oni koji su odabrali ovaj poziv iz ljubavi prema kulinarstvu kažu da uživaju svakog trenutka u spremanju hrane. Oni pripremu hrane doživljavaju kao umetnost.

I zaista, kada posetite neke od poznatih restorana, možete uživati u pravim malim umetničkim delilma koja su servirana baš u vašem tanjiru. Međutim, nije lako dobiti inspiraciju za ovakva jela. I zato profesionalni kuvari pre svega zahtevaju savršeno opremljene kuhinje sa velikim radnim površinama. Pored toga, oni naprave za sebe pravi mali raj u kuhinji.

Kvalitetna kuhinja je veliki kuvarov asistent

Kao što smo naveli, svaki profesionalni glavni kuvar najčešće zahteva radni prostor koji mu odgovara. A to, pre svega, znači da je kuhinja dobro opremljena i da će se u njoj kuvar savršeno dobro snalaziti. Radne površine imaju važnu ulogu prilikom pripreme hrane. Pre svega, neophodno je imati dovoljno slobodnog prostora kako ne bi morali da razmišljaju o stalnom oslobađanju slobodnih površina. Pored same slobodne površine, većini kuvara je neophodno i da radne površine budu napravljene od kvalitetnih materijala. Naime, radne ploče od mermera, granita i kvarca su danas najzastupljenije radne površine u svim ozbiljnim ugostiteljskim objektima. Mermer, granit i kvarc su prirodni materijali. Samim tim, ovakve radne ploče mogu biti inspiracija kuvarima za nova jela. Osim toga, ovi materijali su veoma izdržljivi. Iz tog razloga, kuvari neće morati da razmišljaju o tome kada spuštaju vreo sud na površinu, ili kada seku namirnice oštrim noževima da li će ostajati rezovi i na povrišini. Sa druge strane, vlasnici restorana treba da imaju na umu da je ovakva investicija zlata vredna jer će radne ploče od mermera, granita ili kvarca trajati decenijama. Danas su sve moderne kuhinje izrađene od ovih prirodnih materijala jer pored odličnih karakteristika pružaju i veoma moderan i luksuzan izgled.

Osim radne površine, važan je i kvalitet posuđa. Naime, posuđe za profesionalne kuvare je prilično skupo. Ali, kao i u slučaju radne ploče od mermera, granita i kvarca, ovakva investicija je nešto u šta se ulaže jednom u 10 godina. A kvalitet hrane koja je spremana u ovakvom posuđu je nemerljiva u odnosu na onu koja je spremana u jeftinom. Takođe, i električni uređaji su od velikog značaja za svaku kuhinju. Pored uštede vremena za pripremu hrane, ovi uređaji takođe mogu imati velikog uticaja i na sam kvalitet hrane.

I vi možete imati profesionalnu kuhinju

Savršena kuhinja ne mora biti samo predstava u restoranima i časopisima. Ukoliko ste pasionirani gurman, ako uživate u pripremi hrane, zašto sebi ne biste priuštili savremeno opremljenu kuhinju koja će podsećati na one luksuzne kuhinje iz restorana. Pre svega, opremite kuhinju prema vašem ukusu. Odaberite one boje koje će vas inspirisati da spremate nova jela.

Za početak, potrudite se da maksimalno dobro organizujete prostor. Bez obzira koje je površine kuhinja, ona se može urediti tako da prostor bude maksimalno iskorišćen. Neka vaša kuhinja ima dovoljno polica za odlaganje posuđa i namirnica, ali isto tako napravite sebi što veću radnu površinu. Kao i u slučaju kuhinje u restoranima, potrudite se da vaše radne površine budu napravljene od prirodnih materijala. Radne ploče od mermera, granita ili kvarca su odlično rešenje ukoliko želite da vaša radna površina izgleda nepromenjeno godinama. Kao što smo već pomenuli, mermer, granit i kvarc su veoma izdržljivi materijali i za razliku od iverice ili linoleuma, oni se neće menjati usled kvašenja, toplote, itd. Pored toga, kvarcne radne ploče daju poseban pečat vašoj kuhinji. Zato, ukoliko želite da unesete dozu elegancije u vašu kuhinju, napravite radne površine od ovih materijala. Takođe, mermer, granit i kvarc su odličan izbor za izradu trpezarijskih i klub stolova. Moderni klub stolovi su najčešće izrađeni u kombinaciji prirodnih materijala i drveta ili kovanog gvožđa. Mermerni stolovi, kao i granitni i kvarcni su postali gotovo neizostavan detalj svakog modernog doma. Naime, njihova prirodna tekstura i boja su veoma atraktivni i mogu se uklopiti u gotovo svaki enterijer. Najčešće se izrađuju beli mermerni trpezarijski stolovi, ali oni mogu biti i u drugim bojama.

Kako dobiti inspiraciju za nova jela

Živimo u vremenu kada su nam mnogi sadržaji dostupni. Između ostalog, mnogi poznati kuvari dele svoje savete i recepte na drušvenim mrežama. Samim tim, sve je manje onih koji će razmišljati o sopstvenim novim jelima, jer zašto bi to radili kada jednostavno mogu dobiti gotov recept. Još ako imate kuvara koga obožavate i dopadaju vam se gotovo svi njegovi recepti, zašto biste rizikovali i osmišljavali svoj jedinstveni recept. Međutim, upravo zbog dostupnosti ovakih informacija, one bi trebalo da nam posluže upravo kao inspiracija za nove recepte. Ne moraju oni biti u potpunosti originalni, ali modifikacijama već postojećih recepata možemo dati novu notu jelima.

Takođe, treba ceniti rad profesionalnih kuvara i njihove originalne recepte. Jer, za novo jelo potrebno je često da prođe prilično vremena od ideje do realizacije. Kako uspešni kuvari kažu, najbitnija je inspiracija. A oni poznati priznaju da nije jednostavno pronaći inspiraciju za nova jela. Nekada su im potrebni meseci kako bi dobili ideju. Zato ovi kuvari dosta putuju, isprobavaju nova, autentična, ali tradicionalna jela kako bi dobili ideju za novo jelo. Ponekad tokom osmišljavanja recepta isprobavaju naizgled nespojive kombinacije ukusa. I upravo savršenim odnosom različitih ukusa dobiju jedno savršeno jelo. Zato, sledeći put kada odete u restoran i poručite jelo koje je zaštitni znak kuvara koji ga je spremao, budite otovoreni za uživanje. Prepustite se svakom ukusu i uvek imajte na umu trud tog kuvara koji je osmislio to jelo.

Jednostavnost i minimalizam kao trend

Danas se sve više ljudi okreće prirodi. Što je više uništavamo, javlja se jača potreba da uživamo u njoj. I mnogi kuvari shvataju da bez prirode ne možemo i zato oni inspiraciju za jela upravo traže u njoj. Tako u najpoznatijim svetskim restoranima možete pronaći jednostavna jela, ali koja su napravljena od organskog voća i povrća. Kombinacijom začina i različitih ukusa, tradicionalna jela dobijaju novu dimenziju ukusa. Neki kritičari su protiv „skrnavljanja“ tradicionalnih jela, dok drugi tvrde da se sve menja, pa je potrebno prilagoditi i tradicionalnu kuhinju savremenom čoveku. Ali, ono od čega ovakvi kuvari ne odustaju jeste primarni, autentični ukus i namirnice koje su potpuno prirodne i gajene bez upotrebe sintetičih hemikalija. Jednostavno, danas se ne teži ka savršenoj boji, veličini i obliku voća i povrća, već se zahteva pun ukus ovih namirnica.

Naravno, ovakva jela su najčešće skuplja u odnosu na ona koja su napravljena od komercijalnih namirnica. Međutim, kako se uglavnom radi o elitnim restoranima koje posećuju klijenti koji to sebi mogu priuštiti, ovaj trend organskih namirnica postaje sve popularniji.

Glavni kuvar – zaštitni znak kuhinje restorana

Kuvari su jedna od glavnih karika svakog restorana. Bez obzira na marketing i promociju restorana, ukoliko kuvari nisu dovoljno profesionalni, ili ako nemaju adekvatne uslove za rad, to će se odraziti i na poslovanje čitavog restorana. Zato menadžeri restorana dobro znaju koliko je važan odabir kvalitetnih kuvara, a posebno glavnog kuvara. Naime, glavni kuvar je osnovni stub funkcionisanja svake kuhinje. Bez obzira na broj zaposlenih u kuhinji, on uvek mora biti upućen u poslove koji se obavljaju tokom pripreme hrane i mora koordinisati između zaposlenih. Zbog toga dobar glavni kuvar mora biti pre svega odličan kuvar, ali i menadžer jer mora voditi računa i o ostalim poslovima, osim o kuvanju. On najčešće ima ulogu u nabavci namirnica. Svi znamo koliko su kvalitetne namirnice važne da bi jelo ispalo savršeno. Zato je velika odgovornost na njemu jer mora pronaći dobavljače koji će dostavljati uvek sveže namirnice. Sa druge strane, on je glavni zaduženi za osmišljavanje novih jela i korekcije jelovnika. Prema tome, on će biti glavni krivac ukoliko se novo jelo ne dopadne klijentima, ili ukoliko pogrešno proceni da se pojedina jela ne poručuju dovoljno, pa ih izbaci iz jelovnika. Jednom rečju, on je odgovoran za sve što ima veze sa pripremom hrane. U velikim restoranima, glavni kuvar se često udalji od svoje osnovne profesije i fokusira se na menadžerski posao. I iz tog razloga strastveni kuvari često odustaju od pozicije glavnog kuvara, ili menjaju restoran. Ali, upravo zbog odgovornosti koju snose, glavni kuvari su dobro plaćeni. Mnogo više u odnosu na ostale radnike. Neki poznati svetski kuvari su priča za sebe, njih teško da možete pronaći u restoranima, već imaju svoje emisije koje su jako gledane.

Mnogi poznati restorani retko menjaju glavne kuvare. Razlog za to je, pre svega to što ako radi godinama u jednom restoranu, takav glavni kuvar će poznavati poslovanje do detalja. Sa druge strane, nakon nekoliko godina rada u jednom restoranu, glavni kuvari postaju zaštitni znak tog restorana. Mnogi klijenti dolaze u određeni restoran upravo zbog glavnog kuvara. Iz tog razloga menadžeri ugostiteljskih objekata često koriste upravo glavne kuvare u promociji svog restorana. Kako živimo u digitalnoj eri, mnogi kuvari imaju svoje profile na drušvenim mrežama gde odaju „male tajne velikih majstora“. Oni najčešće snimaju na koji način pripremaju jela. A oni uspešniji često pričaju savete, ali i anegdote koje su im se događale tokom pripreme hrane, što posebno interesuje njihove pratioce. I upravo ta aktivnost na društvenim mrežama može biti odlična samopromocija kuvara, ali i restorana u kome rade.

Zato, ukoliko ste razmišljali o promeni profesije, a uživate tokom pripreme hrane, zašto se ne biste otisnuli u „kulinarske vode“? Čak i u Srbiji, kuvari su veoma traženi i plaćeni. A ukoliko volite kuvanje i dobri ste u tome, sigurno ćete pronaći restoran gde možete početi kao pomoćni kuvar. Ko zna, možda vaš talenat prepoznaju i uskoro postanete glavni kuvar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *