Šta su bili glavni trendovi u uređenju enterijera u 2018. godini?

Svake godine stručnjaci za dizajn enterijera predlažu određene trendove. Bilo da se radi o uvođenju kućnih detalja ili o promeni celokupnog stila uređenja, često se predlaže neka selekcija trendova koja može da se svidi većini.

Ukoliko renoviramo stan ili kuću ili kupujemo novu nekretninu dobro je prethodno pregledati savete stručnjaka. Na ovaj način dobijamo uvid u smer kojim se kreće dizajn enterijera i stvaramo prostor u kojem sa zadovoljstvom provodimo vreme.

Nameštaj sa zakrivljenim uglovima

Nameštaj sa zakrivljenim uglovima je bio veoma zapažen kao trend u uređenju enterijera u 2018. godini. Ko voli jednostavan, čist i elegantan  dizajn, stolovi sa oblim ivicicama ili oble garniture za dnevnu sobu su idealno rešenje za opremanje doma.

Ovaj trend potiče još iz 70-ih i 80-ih godina prošlog veka. Za sve kojima su dosadili elementi kvadratnog oblika sa oštrim ivicama, zakrivljeni uglovi kod novog nameštaja su bili fenomenalna promena.

Prirodni materijali u trendu

Prirodni materijali kao što su drvo, kamen, granit ili mermer su apsolutna preporuka za 2018. godinu. Kada prirodni materijali dominiraju u prostoru daju mu atmosferu topline i jednostavnosti.

Teksture od granita i mermera pružaju sofisticiran izgled enterijeru.  Radna ploča u kuhinji, od tamno sivog granita, u kombinaciji sa kuhinjskim elementima napravljenim od drveta ili luksuzna kupatila koja sadrže elemente od mermera, granita ili kvarca su idealno i originalno rešenje. Ručno rađeno drvo može biti vrlo dekorativno. Od njega se prave razni dekorativni predmeti i detalji koji oplemenjuju svaki enterijer.

Tapete kao umetničko delo na zidu

Kad smo već kod tapeta, i one su jedan od trendova. Tapete se dugo nisu koristile za oblaganje zidova i smatralo se da su staromodne i deo prošlosti. Međutim, stručnjaci su za 2018. godinu predložili tapete. Ovo nisu obične tapete, već prava umetnička dela.

Postavljanje tapeta na zidove je pravi način da se napravi jedan preokret u dosadan izgled dnevne sobe. Tapete su dekorativnije i naglašenije kao nikada do sada i dobra su zamena ukoliko ne želite da bušite zidove za postavljanje slika. Neke od popularnih tapeta su zaista prava umetnost i imaju divne apstraktne motive ili raznobojne geometrojske oblike.

Prirodne boje su definitivno preovlađujuće

Vodeći trend u vezi sa uređenjem enterijera tokom 2018. godine su bile prirodne boje. Ovo boje su mekano zelena ili boja masline, kao i blago braon i zemljane boje. U prethodnom periodu mahom su se koristili tonovi sive boje za dizajn enterijera.  U 2018. godini siva je i dalje dominantna, ali se više kombinuje sa bež, pastelnim i zemljanim tonovima. Kombinacija sive i bež je dobila i svoj naziv – „greige“.

Zelenilo i motivi sa biljkama

Govoreći o prirodnim bojama, akcenat je na zelenilu i materijalima u teksturi biljaka. Ukrašavanje prostora sa teksturama biljaka je divan način da se unese zelenilo u dom. Jastuci u teksturi tropskog bilja zaista osvežavaju garnituru za sedenje bilo koje boje i istovremeno daju živost celom dnevnom boravku.

Preporuka za one nešto hrabrije je bila da se se usude i da u svom domu ceo jedan zid oblepe sa botaničkim tapetama. Ovaj potez daje ekstravagantnost i dramatičnost u enterijeru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *