Sve što niste znali o Google Pay načinu plaćanja

Da li ste čuli za najnoviji vid plaćanja putem mobilnih telefona, pametnih satova i gedžeta koji koriste NFC tehnologiju? Reč je o Google – Pay aplikaciji koja se može instalirati na svim modelima Android telefona i pametnim satovima koji podržavaju Android Wear. 

Naime, Google je išao korak dalje, i uz pomoć Google-Pay- a omogućio beskontaktno plaćanje u mnogim prodavnicama. Da biste obavili kupovinu danas više vam neće biti potrebna kartica iz banke ili novac. Dovoljno je da sa sobom ponesete samo mobilni telefon. 

U nastavku teksta bliže ćemo vas upoznati sa svim bitnim karakteristikama ovog savremenog načina plaćanja putem mobilnog uređaja koji je već uveliko zaživeo u mnogim inostranim zemljama. U Srbiji se zvanična upotreba Google-Pay planira već početkom septembra. 

Kako je nastao Google Pay i šta podrazumeva?

Pripajanjem Android Pay servisa i starijeg modela “google novčanika” nastaje zapravo Google Pay koji omogućava kako kupovinu proizvoda i usluga online putem tako i kupovinu u realnom svetu. 

Sa Google Pay aplikacijom moći ćete da platite kartu za voz ili autobus u određenim stranim zemljama poput SAD-a, Kanade, Rusije, Japana, Australije itd, da pošaljete novac prijateljima ili porodici, da kupite bilo koji Google proizvod kao i da vršite plaćanje u svim prodavnicama poput super marketa. 

Na koji način zapravo radi Google Pay?

Da biste mogli da budete korisnici Google Pay- a neophodno je da bude ispunjeno nekoliko uslova za to. Kao što smo napomenuli na početku teksta, prvi i osnovni uslov je da imate takav model Android telefona koji podržava aplikaciju. Danas su najnoviji modeli Android telefona napravljeni tako da već u sebi imaju instaliranu verziju Google Pay-a. 

Zatim, na Google Pay nalogu nalaze se svi podaci debitne ili kreditne kartice tako da vam prilikom plaćanja neće trebati kartica već samo mobilni telefon. Da bi se transakcija uspešno obavila, potrebno je mobilni uređaj prisloniti blizu POS terminala na prodajnom mestu. Putem NFC hardvera šalje se signal o plaćanju sa telefona na POS terminal i novac se automatski skida sa tekućeg računa. 

Isto tako, na mnogim bankomatima je omogućeno podizanje novca bez upotrebe kartice, uz pomoć pametnog sata ili telefona. 

Da li banka mora da ispuni određene uslove pri korišćenju Google Pay aplikacije?

Da. Banka mora da ima sklopljen ugovor sa Google-om o kako bi njeni klijenti imali mogućnost instaliranja Google Pay i povezivanja svoje kreditne ili debitne kartica sa Android mobilnim uređajem. 

Podesite Google Pay u svega nekoliko koraka

Ako banka kod koje imate otvoren tekući ili devizni račun podržava Google Pay a pri tom se vlasnik nekog od modela pametnih telefona, u svega nekoliko koraka možete podesiti ovu Google aplikaciju iz Google Play prodavnice. Sledeće što treba da uradite je da dodate karticu koju želite da koriste preko Google Pay- a i ceo postupak je gotov. 

Za kraj – koliko je bezbedno korišćenje Google-Pay-a?

Prilikom svakog plaćanja preko Google Pay aplikacije bira se nasumično broj od šesnaest cifara, a ne broj vaše kartice. Pa tako ako dođe do hakovanja terminala prodavnice u kojoj ste obavili kupovinu vaši finansijski podaci biće apsolutno zaštićeni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *