Sve što treba da znate o zaštiti drvene stolarije

Drvena stolarija je vekovima aktuelna. Svojom estetikom i dobrim izolacionim sposobnostima ovaj ekološki materijal ne izlazi iz mode.

Različite vrste drveta daju sasvim različit izgled što se sa drugim materijalima ne može postići. Uz pravilnu zaštitu drvena stolarija trajaće decenijama i imati jednaku efikasnost.

Kakve probleme može da ima drvena stolarija?

Ulazna vrata od drveta imaju najveću površinu kojoj je potrebna zaštita. Drveni prozori su manji, ali i oni imaju iste “boljke”. Vlaga dovodi do defomacije drveta: bubrenja i truljenja. Usled toga stolarija neće dihtovati dobro što je veliki problem, ulazna vrata od drveta neće pružati fizičku zaštitu, a drveni prozori gube izolacionu sposobnost. Namnožavanje gljivica i insekata u drvetu dovodi do propadanja drveta iznutra, a kada se to prepozna šteta je već nastala. Sve se ovo može sprečiti ako se drvena stolarija neguje na vreme.

Koraci za pravilnu zaštitu stolarije od drveta

Bilo da treba zaštiti drvene prozore ili drvena ulazna vrata pravilan postupak je:

  • Čišćenje podloge
  • Nanošenje premaza

Čeka vas prašnjav posao šmirglanja sve dok se ne skinu sve nečistoće i prethodni slojevi premaza. Gitovanje je drugi korak ka vraćanju starog sjaja drvetu. Git masom se popunjavaju neravnine i fizička oštećenja koja se kasnije ni ne vide.

Kada se šmirglanjem ukloni višak gita, drvo je spremno za izbor premaza.

Prajmer je poželjno naneti naročito kod spoljašnjih delova stolarije. On omogućava da se drvo bolje veže sa narednim slojevima boje ili laka, a štiti i od uticaja vlage naročito kod delova bližih zemlji kao što su nekad smeštena drvena ulazna vrata. Drvo se mora tretirati i fungicidnim premazima radi ubijanja svih štetočina koji jedu drvo.

Nakon prajmera je obavezno makar dva sloja neke farbe. Ona može biti u formi lazure, emajla i lakova.

Lazure su providne i stvaraju tanak sloj na drvetu pa je tekstrura vidljiva. Vodoodbojne su, drvo diše, ali i zadržava veću vlažnost. Iz tog razloga ali i zbog samog sastava, lazure propadaju brže. Prednost je što se lako i ponovo nanose.

Emajl potpuno pokriva strukturu drveta (pokrivne boje), a lakovi su bez pigmenta, providni su i vraćaju prirodan izgled drveta. Oba su vodoodbojna, ali i nedozvoljavaju disanje drveta. Usled atmosferskih prilika emajl i lakovi tokom vremena postepeno pucaju, to dovodi do upuštanja vlage u drvo što na kraju ima za rezultat potpuno ljuštenje nanetih slojeva. Kada se ovo dogodi, drvo se mora ponovo očistiti i zaštiti.

I dok se za zaštitu spoljašnje stolarije preporučuje prajmer i najmanje dva sloja zaštitnog premaza, kod unutrašnje stolarije je sasvim dovoljno naneti dva sloja za potpunu negu.

Koliko će vas koštati održavanje drvene stolarije?

Ako imate drvenu stolariju jasno vam je da ćete imati dodatne periodične troškove. U kalkulaciju – drvena stolarija cene održavanja možete uneti samo troškove za materijal, a sve radove na zaštiti uradite sami, imaćete niže troškove. 

Ništa ne daje toplinu prostoru kao što je to drvena stolarija. Uz pravilnu negu na svakih nekoliko godina imaćete nenadmašan toplotni i zvučni izolator izgleda očuvanog kao da je stolarija tek sad postavljena, za takav izgled se vredi dodatno angažovati.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *