Vrste rančeva za decu

Na tržištu postoji više vrsti rančeva za dečiji uzrast. Pogledajte koji rančevi su u pitanju kako biste bolje znali šta da tražite kada jednom krenete u kupovinu:

Rančevi za vrtić

Dete prvi ranac dobija najčešće polaskom u vrtić. Sam polazak u vrtić i odvajanje od kuće kod mnoge dece je problematično, pa je vrlo bitno da dete nosi ranac koji mu se dopada. Kako ranac nosi i roditelj i dete, bitno je da ima podesive kopče, tako da i roditelj može da ga stavi na leđa. Poželjno je da ima i pregradu sa strane za neki napitak koji tako stoji uspravno a i smanjuje se šansa de se prospe u rancu na druge stvari. Rančevi za vrtić najčešće imaju samo jednu ili nijednu pregradu , pre svega zato što su namenjeni pakovanju stvari kao što su jakna, duks ili majca, a ne knjiga. Neki od njih imaju i prednji preklop upravo za jaknu.

Ergonomski rančevi za decu

Ranac za školu najčešće je pretežak pre svega deci od sedam do jedanast godina. Težina i nepravilno nošenje ranca može dovesti do problema sa krivom kičmom, skoliozom i pogrbljenošću, koja današnjim klincima koja iovako previše vremena provode sedeći za kompijuterom ili iskrivljeni gledajući u telefon nikako ne treba. Nastali prvo kod planinara, anatomski rančevi su napravljeni kako bi sačuvali kičmu od prevelike težine, tačnije raspodelili teret ranca na kičmeni stub što je moguće bolje. Takodje, potpomažu kičmi da ostane prava podlogom za leđa,a postavljenim naramenicama ublažuju osećaj težine i sprečavaju usecanje ramena.

Kombinovani ranac dva u jedan je vrsta ranca na koji ima opciju da se smanji, odnosno poveća po potrebi. To su zapravo dva ranca ( manji i veći) koji se uklapaju u jedan. Deo ranca se skine, pa dobijate manji ranac. Veoma je praktičan da u dodatnoj pregradi koja se skida dete može da nosi opremu za fizičko, likovno ili za trening gde treba da ponese više stvari koje neće nositi svaki dan. Osim za školu, takvi rančevi su zgodni i za putovanja, izlete itd. Većina firmi ih pravi da budu anotomski, tačnije da se težina raspoređuje tako da ne opterećuje kičmu, nevezano da li je u pitanju ceo veliki ranac ili manji.

Rančevi sa točkićima

Pojedinoj deci je ranac iako je anatomski, opet pretežak, pre svega ako se radi o učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole i sitnijoj deci. Zato su se proizvođači dosetili i osmišljeni su rančevi na točkiće. On ima ručku na vrhu koja se izvlači , pa se ranac vuče kao mala putna torba. Takođe, ima i naramenice, pa po potrebi može da se nosi i na ramenima, za kraće destinacije npr. Ako se odlučite za kupovinu ovakvog ranca, proverite koliko vam dno deluje izdržljivo, s obzirom da se vuku po zemlji, najveća mana je što dno brzo može da propadne, pocepa se i pohaba, posebno ako je od slabijeg kvaliteta Zato pored ranaca koji imaju točkiće, proizvođači prave I kolica za ranac, koja mogu da se skinu po potrebi. Ona imaju čvrsto plastično dno koje štiti ranac.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *