Zašto je podno grejanje toliko traženo i popularno?

Grejna tela su svuda u objektima, i bez njih bi bilo teško provesti duže vremena kod kuće ili poslovnim objektima tokom duge i često ledene zime. Kako se radi o godišnjem dobu u kojem je moguće imati veliki broj dana i noći kada je temperatura znatno ispod nule, grejanje mora biti tu da nadomesti temperaturnu razliku i učini unutrašnjost ispunjenu toplotom.

Veoma traženo i atraktivno u današnje vreme, jeste podno grejanje. Za razliku od nekadašnje varijante u kojoj su isključivo dominirali radijatori, danas je podno grejanje široko zastupljeno. Mnogo je prednosti zbog kojih je baš podno grejanje izbor korisnika, i dalje u tekstu biće navedene neke od osnovnih. 

Podno grejanje ima neprimetne instalacije

Grejanje koje je vrlo isplativo, a ujedno snažno i neprimetno, jeste podno. Bez obzira da li se postavlja uz kotao koji se loži, ili elektični tip na pogon struje, karakterišu ga neprimetne i minijaturne instalacije. Osim potrebnih cevi, svi drugi delovi nalaze u samom podu. Grejni kablovi ili mreže, podloge, obloge i drugi delovi, smeštaju se ispod standardnog nivoa poda i zauzimaju svega nekoliko milimetara. Do najviše 10 milimetara zauzetog prostora moguće je da se promeni visina poda. 

Sve instalacije se stavljaju tokom izgradnje objekata, ali moguće je i naknadno zameniti grejanje i podignuti sloj poda. Ukoliko se odabere podno grejanje koje ima električni pogon, gotovo sve instalacije su u podu. Jedino vidljivi su termostati, na kojima se podešava temperatura. Oni se postavljaju na zidove, u uglove ili druga neprimetna mesta.

Podno grejanje je efikasno i štedljivo

Podno grejanje se jednostavno i efikasno postavlja. Uz ređanje red po red predviđenih instalacija, a zatim i sloja poda, osnovni elementi su stavljeni. Podesivi termostati se stavljaju na vidljiva i dostupna mesta, radi kontrole i regulisanja temperature. Upravo zbog toga, moguće je ostvariti i ogromne uštede. Ako se grejanje odabere uz električni kotao ili napon na električnu energiju, temperatura se može unapred podesiti za više sati, čak i dana tokom nedelje. Na taj način, uvek kada su ukućani izvan doma, ii zaposleni izvan poslovnog prostora, temperatura se postavlja na nešto niži, a optimalni nivo, što stvara odlične uštede. Na isti način, moguće je i napraviti štednju drvne građe ili energenata, ukoliko se postavljaju panelni radijatori uz podno grejanje.

Podno grejanje i panelni radijatori se kombinuju

Koliko je grejanje koje potiče od poda efikasno, govori i činjenica da se odlično kombinuje sa drugim grejnim telima. Kao osnovna ili dopunska varijanta, toplotni efekti su sjajni. Panelni radijatori emituju toplotu u vazduh, a od poda grejne mreže ili kablovi daju odličnu temperaturu podloge. To je savršen spoj za kuće ili stanove koji su obloženi različitim tipom pločica – bilo od granita, keramike ili mermera, čak i drugim drvenim oblogama. Radijatori uz grejanje poda odaju toplotu koja je potrebna prostorijama velike kvadrature. Iako deluje da je ova kombinacija skupocena, naprotiv, dugoročni efekti na toplotu koju daje su sjajni, i više nego isplativi.

Grejanje prostorija je neminovnost današnjice, tokom cele zime, a često i dela proleća i jeseni. Podno grejanje i radijatori, ali i samostalne, odvojene instalacije, daju temperature koje opuštaju sva čula. Popularnost podnog grejanja potiče od velike efikasnosti, jednostavnog postavljanja, ali i odličnog balansa cene i dobijenih koristi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *