5 evropskih destinacija koje prosto obožavamo

U svim zemljama na svetu postoje neke evergreen destinacije, što se naročito može reći za Evropu, stari kontinent. Naravno, ovo je potpuno razumljivo, budući da se kolektivna istorija modernog sveta rodila upravo ovde. Evropske zemlje i njihove prestonice odišu istorijom i neuporedivim kulturnim nasleđem, ali i urbanom kulturom tako autentičnom za svako područje, zbog čega se u bilo kom delu Evrope osećate kao da ste otkrili nešto potpuno drugačije.

U to ime, predstavljamo vam 5 večnih evropskih destinacija koje su uvek moderne i uvek popularne, a razlozi za to su mnogo više od prolaznog trenda ili nove atrakcije.

1. Prag – grad piva i kulture

Glavni grad Češke Republike zaista opravdava svoj status stare evropske prestonice kulture, na mnogo načina. Prag je prepun priča. Da li su to istorijske drame ili gradske priče, nije važno. Ono što je važno jeste da su te priče našle način da se upiju u svaku ciglu koja čini ovaj grad i da je dovoljan samo jedan pogled na njegove monumentalne građevine, glavni trg i dvorac Hradčani – da osetite duboko poštovanje.

Pored burne i bogate istorije, Prag je poznat i po najboljem evropskom pivu, ako ne i svetskom. Većina poznatih pivara svoj put je počelo upravo ovde, a većina njih se izvozi po celom svetu. Naravno, da biste se lično uverili u to, rezervišite avio karte Beograd Prag, poletite i sedite u neku od čuvenih praških pivara i prepustite se uživanju, verujemo da ćete pomisliti isto što i mi.

2. Firenca – tamo gde živi umetnost

Italija je jedna od retkih država na svetu gde je svaki grad malo remek delo, ali Firenca se oduvek posebno isticala kao grad koji odiše kombinacijom istorije, umetničkih dela i arhitekture, da ne pominjemo celokupnu lepotu grada i neprevaziđenu kulinarsku umetnost.

Pored toga što je rodno mesto renesanse i nekih od najvećih umetničkih dela koje je svet ikada imao priliku da vidi, grad obiluje i muzejima koji pohranjuju sva ova umetnička dela u svim njihovim formama. Porodica Mediči je ta kojoj možemo da zahvalimo na onome što je Firenca danas – grad sa neprocenjivim umetničkim nasleđem.

Gledajući njeno kulturno nasleđe, Firenca je drevna, ali pored toga, Firenca je i izuzetno napredna i moderna. Poslednjih godina izuzetno se polaže na održivi razvoj u kom Firenca prednjači, trudeći se da osigura održivu budućnost imajući u vidu životnu sredinu, i prateće društvene i ekonomske izazove.

3. Budimpešta na termama

Budimpešta je poseban miks – s jedne strane je jako bliska Balkanu i njegovom nasleđu i istoriji, što se na neki način preslikalo i na ljude koji su srdačni i pristupačni, a s druge strane je moderna evropska prestonica koja se nalazi u samom socio – ekonomskom vrhu kada je reč o kvalitetu života.

Budimpešta apsolutno ostavlja bez daha kad god da je posetite, bilo da je to zbog neverovatne arhitekture i istorijskih spomenika, ili zbog neponovljive kombinacije kulturnog nasleđa, gastronomskih užitaka i termalnih voda čiji se izvori nalaze direktno ispod grada, čineći ga malom oazom za sve ljubitelje ovakvog uživanja.

Ovaj dragulj na Dunavu, osim što važi za jedan od najlepših, takođe važi i za jedan od najbezbednijih gradova na svetu, u šta ćete se lako uveriti jednom kad odete tamo – dobićete eleganciju Pariza, arhitektonsko nasleđe Beča i šarm Portorika u jednom.

4. Malaga – jedinstven spoj tradicionalnog i modernog

Smatramo, ako ove godine razmišljate o Španiji, da bi bio red da zaboravite na Barselonu i Madrid, i umesto toga se zaputite u Malagu. Malaga će vas apsolutno osvojiti širokim alejama u istorijskom centru grada, morskim mirisima uvek prisutnim u vazduhu, lučkom pijacom ili apsolutnom hedonizmu na vrhu neke moderne zgrade. Malaga je sve to i mnogo više.

Ako želite da doživite panoramski pogled na grad, dovoljno je da se popnete na vrh Grande-Roue zgrade ili čuvenog zamka Gibralfaro, a tu su i čuveni hamami koji će vas naučiti šta znači pravo opuštanje.

5. Svetlucava i blistava Ženeva

Složićete se sa nama da joj gore navedeni epiteti savršeno odgovaraju, jer Ženeva to i jeste –  savršeno utočište za ljubitelje šopinga, kulture i prirode. Ženeva nudi ogroman broj doživljaja u jednom, bilo da želite da se opuštate na obalama najvećeg jezera u Evropi, ili pak želite da bacite pogled na Mont Blanc, najviši planinski vrh na kontinentu.

Čista i uređena Ženeva zaista oduševljava pogledom na prelepu prirodu gde god da se okrenete, darujući vam nešto čega ne možete lako da se zasitite. Ako ste romantični, šetnja selom i vinogradskim puteljcima će vam izgledati kao ostvarenje sna, a ako ste hedonista i volite sebi da ugađate, onda će vas njeni restorani i vreva internacionalne četvrti ispuniti na taj drugi, poseban način.

Nadamo se da smo vas ovom listom inspirisali da posetite neki od ovih prelepih evropskih gradova koji ne prestaju da nas privlače svojim šarmom i lepotom, a ako ste ih već posetili, možda smo u vama probudili želju za ponovno putovanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *