Najbolje destinacije za letovanje u Italiji

Italija je poznata po svojoj kulturi, arhitektonskim i umetničkim remek –delima, a naročito po gradovima kao što su Venecija, Rim i Firenca. Međutim, Italija je takođe odlična destinacija za letovanje. To je zemlja sa jednom od najlepših morskih obala u Evropi, duž koje se nižu mnoga rajska mesta, bajkoviti mediteranski gradovi i sela, poznati po lokalnim običajima, bogatom istorijskom nasleđu, savršenoj mediteranskoj kuhinji. Zapravo, većina poznate italijanske hrane, kulture i životnog stila potiče upravo sa peskovitih plaža Italije. Letovanje u Italiji je jedna od najboljih opcija za letnji odmor.

Međutim, ako se odlučite za letovanje u Italiji, neće vam biti lako da odaberete destinaciju, jer postoji na hiljade čarobnih mesta idealnih za uživanje na moru. Zato pročitajte naše predloge.

Ćinkve Tere: Pet  zemalja – pet naselja

Ćinkve Tere (Cinque Terre) je stenovita priobalna oblast čija lepota zaustavlja dah i mami turiste koji se tokom leta sjate sa raznih strana na zapanjujuće obale Italijanske rivijere. Tu, na severoj obali Italije, smešteno je pet mediteranskih šarmantnih sela koja zajedno čine Ćinkve Tere (Riomađiore, Manarola, Kornilja, Vernaca i Monteroso al Mare). Ova mreža srednjevekovnih sela karakteristična je po rustičnim, šarenim kućama koje se spojene spuštaju sa vrha litičastih stena, sve do mora i nude predivan pogled na obalu.

Italijanski turistički raj i jedno od najatraktivnijih mesta za posetu u Italiji, omiljeno je odrediše bogatih Italijana i dosta skupa destinacija, ali to ne odvraća turiste koji tokom leta dolaze kako bi se divili čarobnim selima Ćinkve Tere. Zbog svoje važnosti, sela Ćinkve Tere deo su UNESCO-ve svetske baštine.

Ako vas nekada put nanese do ovog nestvarnog mesta, obavezno prošetajte uskim strmim ulicama, posetite stare vinograde koji se nižu niz strme padine, a zatim odite na ručak u neki od lokalnih restorana, tzv. tratoriasa, gde možete uživati u fantastičnim lokalnim specijalitetima (obvezno probajte pesto pastu).

Amalfijska obala i Sorento

Amalfi obala je još jedno rajsko mesto na italijanskoj obali. Nalazi se  na Tirenskom moru, duž severne strane zaliva Salerno na jugu Italije. Amalfi je jedna od najlepših destinacija i omiljeno letovalište u Italiji. To je rivijera duga četrdesetak kilometara prepoznatljiva po stenovitim strmim obalama na kojima se nalaze brojna naselja sa tipičnim mediteranskim kućama pastelnih boja.

Obiđite gradsko odmaralište Sorento, prepoznatljiv po malim radnjama u kojima se prodaju rukotvorine lokalnog stanovništva, grnčarije, drvorezi, vezovi i čipke… U šarmantnim ugostiteljskim lokalima možete probati poznati liker limunčelo, i naravo, puno najkvalitetnijeg italijanskog vina. Sorento se koristi i kao polazna tačka za obilazak Pompeje, grada zatrpanog u vulkanskoj erupciji Vezuva 79. godine pne. Takođe, iz Sorenta možete otići na izlet brodom do bajkovitog ostrva Kapri i videti jedan od najčudesnijih prizora prirode u Evropi – morsku pećinu Blue Grotto preplavljenu svetlucavom vodom bilijantno plavih i smaragdnih nijansi.

Apulija (Pulja)

Ovo poznato italijansko obalsko područje popularno je među umetnicima, ali čak iako niste umetnički nadareni, lako ćete uočiti sav šarm ovog dela jadransko-jonske obale.

Apulija je primorska regija na jugoistoku Italije (štikla ili peta poznate italijanske čizme) očaravajućih prirodnih lepota i slikovitih kilometarskih plaža, od kojih se neke ubrajaju u najbolje plaže kopnenog dela Italije. Kamene formacije, slikovite planine i plavo more kombinuju se duž obale Apulije i stvaraju zadivljujuće prizore prirode.

Apulija je takođe i mesto bogate istorije i raskošne barokne arhitekture u srednjevekovnim gradovima, mesto bogate kulinarske tradicije i ugostiteljskih lokala poznato po ljubaznosti i gostoprimstvu meštana. Obavezno posetite grad Leće, poznat i kao „Firenca juga“, pravi biser barokne arhitekture, čiji centar grada krase najlepše palate izgrađivane od strane najvećih baroknih majstora, kao i crkve među kojima se svojom lepotom ističe crkva svetog Krsta.

Sardinija

Drugo najveće ostrvo Mediterana smešteno u jugozapadnim vodama Italije, svega 11 km južno od francuskog ostrva Korzike, poznato po svom mediteranskom šarmu, po ukusnim jelima lokalne kuhinje i po bogatoj kulturi. Predstavlja jednu od najuzbudljivijih letnjih destinacija u Italiji.

Uprkos tome što je popularna letnja turistička destinacija, ovo prelepo ostrvo je većinom godine jedno veoma tiho i relaksirajuće mesto. Ipak, u jeku letnje sezone, najpopularnije oblasti na Sardiniji su uglavnom preplavljene turistima, pa ako želite da budete u epicentru zbivanja, poželjno je da obezbedite letnji aranžman za Italiju što je moguće ranije.

Sa belim peskom koji se susreće sa plavetnim morem i stenama koje prave idiličan kontrast, Sardinija ima neke od najatraktivnijih plaža sredozemlja.

Ustvari, čitava Sardinija je predivna. To je jedno poprilično veliko ostrvo, pa će vam za istraživanje trebati znatno više vremena od 7-10 dana, koliko putovanja najčešće traju. To će, kada jednom odete, biti razlog da joj se uvek vraćate.

U poređenju sa većinom evropskih ostrva popularnih za letnja putovanja, Sardinija je još uvek prilično netaknuta. Ovde sigurno nećete naći velike betonske hotelske komplekse, a odmarališta su izgrađena sa puno stila i sa primesama tradicionalne arhitekture.

Ako ste ljubitelj prirode, Sardinija je pravo mesto za vas sa mnoštvom prirodnih čuda. Zadiviće vas Neptunova pećina, na severozapadu Sardinije, jedna od najvećih prirodnih atrakcija na ostrvu koju tokom sezone dnevno poseti na hiljade turista.

Obavezno iskoristite priliku za izlet do malih ostrva smeštenih između Sardinije i Korzike poznatih kao arhipelag Madalena, stanište brojnih ugroženih vrsta ptica i životinja.

Ako volite more i dobre plaže, a istovremeno i da osetite malo luksuza, to vam nudi čuvena Smaragdna obala (Costa Smeralda), rivijera koja se proteže duž severozapadne obale ostrva više od 50 km, obuhvatajući oko 80 rajskih uvala sa božanstvenim peščanim plažama i luksuzne hotelske komplekse.

Ako ste ljubitelj istorije i arhitekture, Sardinija je takođe destinacija za vas, poznata po burnoj istoriji u kojoj su se smenjivale mnoge imperatarske stolice, pa je danas ostrvo splet različitih kulturnih i arhitektonskih uticaja.

Obiđite Algero (Alghero), autentični srednjevekovni grad iz 12. veka u kome se još uvek oseća duh Katalonije.

Obavezno posetitie i Kaljari, glavni grad Sardinije, kulturnu i istorijsku prestonicu ostrva. Šetnja kroz istorijski deo grada, sa srednjevekovnim građevinama duž uskih ulica i visokim priobalnim bastionima, odvešće vas pravo do ruševina drevnog grada i luke Nore, odakle su Feničani, Kartaginjani i Rimljani otiskivali svoje trgovačke brodove.

Sicilija

Okružena vodam tri mora, Sardinija je najveće mediteransko ostrvo i jedna od najlepših letnjih destinacija Evrope. Ovo prelepo ostrvo je poznato po svojoj vekovnoj arhitekturi koja odražava epohe u kojima su se smenjivale razne strane dominacije. Osim toga, Sicilija ima rajske plaže i divnu kuhinju, a i cene aranžaman su dosta povoljnije u odnosu na druge ekskluzivne lokacije u Italiji.

Sicilija je tradicionalno i rustično ostrvo sa bogatom kulturom i snažnom mešavinom arhitekture, umetnosti, kuhinje, književnosti i muzike. Na ostrvu možete provesti vreme sedeći na plaži, obilazeći arheološka nalazišta, razgledajući gradske građevine, ili uživajući u konzumiranju ribe koju su ulovili lokalni ribari. Sicilija vam daje sve za maksimalni letnji užitak.

Istočna obala Sicilije je razvijenija i dolazi joj veći broj turista, dok je zapad mirniji. Sicilijanci su gostoprimljivi ljudi. Bićete iznenađeni koliko su druželjubivi  i koliko su vam zahvalni što ste izabrali da posetitte Siciliju.

Obiđite sicilijanske gradove, pre svih glavni grad Palermo, arapsku prestonicu iz 9. veka, u kojoj je kasnije bilo sedište i mnogih drugih imperija. Danas je to grad šarolike arhitekture sa vidnim uticajem baroka i bliskoističnih stilova.

Elegantna Katanija je još jedan grad sa očuvanim arhitektonskim svedočanstvima raznih perioda bogate sicilijanske istorije. Zbog neprocenjivih baroknih građevina, stari grad Katanija stavljen je na listu UNESCO-ve svetske baštine. Ovaj grad je takođe čuven po moćnoj Etni, najvišem vulkanu Evrope čiji se vrh izdiže iznad Katanije i Mesine na preko 3.300 metara nadmorske visine.

Šarmanta Taormina, smeštena na ambisnoj litičastoj obali, je takođe savršen izbor za istraživanje gradova Sicilije. Nedaleko od obale Taormine nalazi se ostrvce Izola Bela. Izlet brodom do ovog rajskog mesta pružiće vam priliku da se okupate na nekim od najlepših plaža Mediterana.

Istorijski grad Sirakuza savršeno je mesto za ljubitelje istorije. U Sirakuzi se nalaze ruine starogrčkih i starorimskih hramova i amfiteatara, prelepe crkve, zamkovi i palate, sve sa velikom arhitektonskom vrednošću, zbog čega je i Sirakuza pod zaštitom UNESCO-a.

Ako ste ljubitelj arheologije obavezno posetite Selinunte, drevni grčki akropolj na jugoistočnoj obali Sicilije, gde se nalaze ostaci pet hramova smešteni u samom centru akropolja.

Sa površinom od 1.300 hektara, Dolina hramova u Agriđentu, deo UNESCO-ve baštine gde se nalaze ostaci 7 dorskih hramova podizanih u čast grčkih bogova, najveće je arheološko nalazište na svetu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *