Kako se pravilno spakovati za put sa decom? Trik svih dobro organizovanih roditelja su krovni koferi

Najstresniji deo svakog putovanja je pakovanje stvari. Treba pažljivo isplanirati i kupiti sve neophodne stvari. Kod porodica sa malom decom je svaka priprema za putovanje mnogo komplikovanija, pogotovo kod onih koji imaju bebu. Treba poneti dovoljno garderobe, zatim kolica, a često i prenosivi krevetac. Bilo bi potpuno nelogično očekivati da će sve ovo, uz kofere sa garderobom i ostalim stvarima stati u gepek običnog automobila. U ovim situacijama su koferi za auto najjednostavnije rešenje.

Koferi za auto su odličan dodatak za prevoz dela prtljaga, oni se montiraju na krovne nosače i na taj način u gepeku ostaje dovoljno prostora za kabastiji prtljag.

Kako organizovati pakovanje ako imate krovni kofer?

Kada je pakovanje u kofer za auto u pitanju ključna stvar je organizacija. Prvo treba naglasiti da u kofer ne bi trebalo da pakujete previše teške stvari. Iako im je nosivost od 50 do 70 kilograma, radi smanjenja potrošnje goriva i na početku, ukoliko niste dovoljno iskusni u vožnji automobila sa dodatnim teretom na krovu, ne bi trebalo da previše opteretite kofer.

Najbolje bi bilo da u kofer spakujete garderobu ili kozmetiku, dok ćete glomazne stvari kao što su kolica ili prenosivi krevetac spakovati u gepek. Garderobu možete da spakujete direktno u kofer i na taj način sprečite gužvanje ili je možete spakovati u nekoliko manjih putnih torbi koje ćete poređati jednu pored druge.

Ako putujete sa bebom, koferi za auto su odličan prostor za pakovanje pelena jer su one glomazne, zauzimju dosta prostora u gepeku, a nisu teške. Pelene u koferu mogu da posluže i da zaglavite ostatak prtljaga kako se ne bi pomerao prilikom skretanja.

Kako se montira kofer za auto?

Koferi za auto se jednostavno montiraju na krovne nosače na automobilu. Obično se pri kupovini kofera kupuju i odgovarajući nosači. Međutim, ukoliko već imate montirane nosače na krovu, treba da ih izmerite i na osnovu njih da kupite kofer. Svi koferi imaju i sigurnosnu bravu za zaključavanje koja služi da kofer ne može da isklizne sa nosača.

Da li koferi za auto povećavaju potrošnju automobila?

Prvo i najlogičnije pitanje koje interesuje sve koji bi kupili krovni kofer kako bi povećali prostor za pakovanje je da li i koliko je veća potrošnja goriva sa njim? Koferi za auto definitivno povećavaju potrošnju automobila, ali ne toliko drastično koliko se pretpostavlja.

Neke procene su da je potrošnja automobila sa krovnim koferom veća za nekih 10 do 20 odsto i to u zavisnosti od toga kolika je ukupna težina kofera i prtljaga. Uzevši u obzir sve benefite koje koferi za auto  donose, ovoliko povećanje potrošnje za jedno putovanje je gotovo zanemarljivo. Međutim, preporučuje se da se kofer skine i odloži nakon putovanja kako potrošnja automobila ne bi bila konstantno veća.

Saveti za vožnju sa krovnim koferom

Iako je ograničenje brzine za vožnju sa koferom 130 km/h, savetuje se da se, makar na početku vozi malo sporije. Takođe se ne preporučuje oštra vožnja i naglo skretanje jer dodatni teret i visina kofera mogu da destabilizuju auto.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *