Kako se spakovati za zimovanje

Pakovanje za put mnogima unosi nervozu jer strahuju da će zaboraviti nešto bitno.

Leti je lakše spakovati se za more jer je odeća tanja i zauzima manje mesta u koferu. Međutim, zimsko pakovanje nešto je izazovnije jer topli zimski odevni komadi zahtevaju više prostora, a potrebno je poneti i rezervne, kako biste mogli da se presvučete ukoliko se pokvasite u snegu.

Zbog toga je važno da napravite spisak na vreme i ne zaboravite da ubacite što više toplih čarapa, džempera i kapa.

Pogledajte naš priručnik za pakovanje i saznajte kako da ga učinite što lakšim!

#1 Tople zimske jakne – prva i najosnovnija stvar

Sve ono što ćete ubaciti u kofer manje je bitno od odevnog predmeta koji ćete poneti na sebi kada krenete na put.

Topla i praktična zimska jakna je neophodna ukoliko ste se uputili na planinu. Zimske jakne su predmeti u koje se isplati uložiti malo više novca i odabrati što kvalitetnije, jer ih nećete nositi stalno, već samo par meseci godišnje i dugo će vam trajati.

Danas su popularni razni modeli ženskih zimskih jakni i sigurno će mnogim damama biti teško da se odluče koju da ponesu, ali verujte nam, jedna jakna vam je sasvim dovoljna za zimovanje i nema potrebe da pretrpavate svoj kofer.

Odeća za skijanje

Ukoliko vaše zimovanje podrazumeva i skijanje, trebaće vam skafander ili jakna koja se može nositi na stazi uz skijaške pantalone.

Obe opcije su dobar izbor, a na vama je da se odlučite za onu koja vam se čini praktičnija.

#2 Čizma glavu čuva – ali zaista

Na zimovanju ćete provoditi mnogo vremena napolju i u snegu, stoga je važno da su čizme koje odlučite da ponesete tople i nepromočive.

Najbolje je čizme za sneg kupovati u proverenim sportskim radnjama i birati one koje su anatomske i iznutra postavljene krznom ili nekim sličnim materijalom koji greje. Spolja moraju biti nepromočive, jer smo sigurni da je poslednja stvar koju želite da se prehladite i upropastite sebi i osobama sa kojima ste došli zimovanje samo zato što ste dopustili da vam se noge pokvase.

Kada ih budete kupovali imajte u vidu i to da ćete na planini verovatno nositi deblje čarape, te da je važno da u čizmama bude dovoljno prostora kako vas ne bi nažuljale.

#3 Čarape – mnogo čarapa

Koliko god da su vaše čizme nepromočive, zimi se ipak lako može dogoditi da vam se čarape nekako pokvase.

Kako ne biste morali da čekate da se osuše na radijatoru, mnogo je pametnije poneti rezervne za svaki dan puta i time se osigurati.

Čarape za zimovanje moraju biti od prirodnih materijala, najbolje pamuka ili bambusa, jer će vam se noga usred fizičke aktivnosti sigurno znojiti u čizmi. Ipak, stare dobre vunene čarape takođe nisu loš izbor za ledene zimske dane. Nisu se bez razloga naše bake klele u njihove magične sposobnosti da očuvaju svačije zdravlje.

#4 Odeća – šta poneti i kako da zauzme što manje mesta u koferu?

Na zimovanju se uvek najviše vremena provodi na snegu, te je izuzetno važno da je sva garderoba koju planirate da ponesete topla, mekana i udobna.

Birajte pamučne stvari, kao i toplije vunene džempere. Oni mogu biti mekši ukoliko se odlučite za vunu poput merino vune, koja vas neće bockati ispod skafandera dok skijate ili šetate po planini. Prirodni materijali su uvek najbolji izbor.

Što se donjih delova odeće tiče, mekane trenerke i helanke su bolji izbor nego uske i neudobne farmerke i pantalone.

Ostala garderoba koju je pametno poneti na zimovanje:

  • Kupaći kostim – ukoliko vaš hotel ima spa centar ili bazen bolje ga spakujte jer ne zauzima mnogo mesta, a nikad se ne zna kada ćete poželeti da se ugrejete u sauni ili bućnete u bazenu;
  • Svečana garderoba – mnogi se odluče da Novu godinu i Božić provedu na nekoj popularnoj zimskoj destinaciji. Ukoliko i vi planirate da odete na planinu za vreme praznika, ne zaboravite da ponesete svečanu odeću za tu priliku.

Saveti kako da stvari zauzmu što manje mesta u koferu

Kao što smo već rekli, pakovanje za zimski odmor može biti veoma stresno jer je sva odeća kabasta i zauzima mnogo prostora.

Dobra stvar je što već pri polasku najglomaznije stvari, jaknu i čizme, možete poneti na sebi.

Što se tiče ostalih komada garderobe kao što su džemperi, skafander i pantalone, evo par praktičnih saveta:

  • Odeću nikada ne savijajte već je pažljivo urolajte – na taj način sprečićete gužvanje i ona će provereno zauzeti manje mesta u vašem koferu;
  • Kese za vakuumiranje – najbolji način da uštedite prostor je da kupite ove kese i u njih spakujete sve kabaste stvari, a zatim ispustite vazduh i s lakoćom ih poslažete u kofer;
  • Piramidalni princip – ovaj princip podrazumeva da na dno kofera stavite nakabastije stvari kao što su cipele, zatim preko njih raširite druge po veličini odevne predmete, najčešće su u pitanju pantalone, ali tako da ih ne urolate već nogavice ostavite da vire sa strane – van kofera. Nakon toga ostalu laganiju garderobu urolajte i poređajte preko i zatom jednostavno nogavice prebacite s vrha;
  • Ponesite mala pakovanja kozmetike – nije samo odeća ta koja zauzima puno mesta u koferu. Bočice kozmetike takođe mogu zadavati glavobolju kada se pakujemo. Zbog toga je najbolje kupiti mini verzije proizvoda ili presipati onoliko šampona i mleka za telo koliko vam je potrebno za put u neku manju ambalažu.

Nadamo se da su vam naši saveti za pakovanje bili od koristi i ne zaboravite da je na zimovanju najvažnije da se odmorite, zabavite i budete utopljeni, a čak i da nešto ne ponesete, uvek ga možete dokupiti kada dođete na svoje odredište!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *