Najprometnija pristaništa za kruzere u Evropi

Evropa spada u najtraženije destinacije sveta kada su u pitanju krstarenja, bilo da je reč o nezaboravnim krstarenjima Mediteranom ili o plovidbama oko predivnih skandinavskih zemalja. U preko 50 zemalja postoji na stotine pristaništa za kruzere, a mi vam predstavljamo najprometnije kruzerske luke u Evropi. Ovo je lista 5 najposećenijih pristaništa Evrope, sačinjena na osnovu podataka Asocijacije za međunarodna turistička krstarenja (Cruise Lines International Association).

#5 Marsej, Francuska

Krstarenje duž francuske rivijere je jedno predivno iskustvo, gde ćete uživati ploveći pored predivnih polja vreska, bajkovitih srednjevekovnih sela i priobalnih gradova jedinstvene lepote, a Marsej je pravi biser ove regije. Prelep francuski grad Marsej je must see destinacija za sve one koji vole obilazak priobalnih gradova.

Poseta raskošnom Marseju će vam omogućiti da vidite mnoštovo znamenitosti ovog lučkog velegrada koji je 2013. godine proglašen evropskom prestonicom kulture. Naša preporuka broj jedan: svratite u boemsku četvrt  Cours Joulien i uživajte u bogatoj francuskoj kuhinji okruženi prelepim drvoredom.

#4 Sautempton, Velika Britanija

Sautempton vam može izgledati manje glamurozno od ostalih lučkih gradova sa ove liste, ali sa skoro dva miliona posetilaca godišnje, pristanište u ovom gradu nije slučajno u vrhu po prometu putnika. To je jedina luka sa ove liste koja se ne nalazi na obali Sredozemnog mora.  Sasvim logično, ovo živahno pristanište najveću korist ima od turista iz Velike Britanije koji odavde polaze na svoja nezaboravna krstarenja.

Transatlanska plovidba koja polazi iz Sautemptona i završava se u Njujorku nesumnjivo predstavlja najuzbudljiviju turu. Ona svojim putnicima pruža jedno nezaboravno iskustvo zbog čega se nalazi na obaveznoj listi svakog pravog zaljubljenika u krstarenja.

Luka u Sautemptonu je prepoznatljiva po velikom broju vrhunskih kafe barova, pabova i restorana, tako da putnici mogu da započnu svoje uživanje i pre nego što se uopšte otisnu na krstarenje.

#3 Balearska ostrva, Španija

Dolazimo do trećeg mesta na kome se nalaze pristaništa na Balearskim ostrvima. Reč je u stvari o četiri zasebna pristaništa koja se nalaze u neposrednoj blizini jedno drugom, a najposećenije od njih je Palma de Majorka, sa ukupnim brojem od 1.336.000 putnika u sezoni 2016-17. Majorka i njene sestre, kako to svetski putnici simbolično vole da kažu, ostrva Menorka, Ibiza i Formentera, pravi su raj za turiste iz čitavog sveta, sa prostranim peskovitim plažama i predivnim španskim gradićima koji daju savršenu sliku o opuštenom španskom načinu života.

Svake godine, turisti sa kruzera pristižu na ova ostrva kako bi se opustili i gledali zalazak sunca ispijajući svoje omiljene koktele. Oni koji su raspoloženi za nešto malo brži ritam i ludu zabavu, mogu da odu do Magalufa na Majorki i San Antonija na Ibizi i priušte sebi nezaboravni provod na fantastičnim žurkama po kojima su ova mesta svetski poznata.

#2 Čivitavekija, Italija

Na drugom mestu najprometnijih kruzerskih luka Evrope nalazi se Čivitavekija u Italiji, luka koja ima veliki značaj za Rim i Vatikan. Kroz ovu veličanstvenu istorijsku luku godišnje prodefiluje više od dva miliona putinka. Sama Čivitavekija je prelepo mesto, ali većina turista ipak radije odabere da napravi kratak izlet do Rima ili Vatikana.

Sa takvom ponudom turističkih sadržaja, nije iznenađujuće što je Rim, poznat i kao Večni grad,  jedna je od najposećenijih turističkih destinacija na svetu. Poseta Koloseumu se podrazumeva, kao i obilazak Vatikana. Sedište rimokatoličke crkve i najmanja država na svetu, Vatikan nudi mnoštvo stvari u kojima možete uživati, a svakako najveće impresije ćete osetiti prilikom posete Sikstinkoj kapeli, bazilici Svetog Petra i Vatikanskoj biblioteci. Takođe, ako ste ljubitelj kulinarstva, u Rimu sigurno nećete biti razočarani i uskraćeni za najukusnije specijalitete i pića.

#1 Barselona, Španija

Na vrhu liste evropskih luka za kruzere nalazi se božanstvena Barselona, glavni grad Katalonije. Ovaj predivan grad poseduje sve što je potrebno za jedan vrhunski turistički doživljaj – prelepe plaže, živahne gradske pejzaže i dušu.

Na pristaništu  u Barseloni postoji ogroman izbor velikih brodova za krstarenje, bilo da želite da se otisnete na putovenje brodom oko sveta na 120 dana ili da ste zainteresovani za petodnevno krstarenje Sredozemljem. Sama luka ima impresivno istorijsko nasleđe koje datira još od pre 2.000 godina i bila je od ključnog značaja za razvoj ne samo Barselone već i čitavog ovog dela evropskog kontinenta. Neverovatnih 2,7 miliona turista koji krstare na kruzerima zaustave se i svrate u Barselonu svake godine.

Barselona je jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija sveta koja svojim posetiocima nudi mnoštvo turističkih sadržaja. Od šetnje Las Rambalas-om gde obavezno treba posetiti živopisnu pijacu sa raznovrsnom hranom ili gde jednostavno možete uživati u  u jednom od mnogobrojnih restorana poređanih duž ulice, pa preko obilaska najpoznatijih Gaudijevih remek dela (među kojima je svakako najpoznatija grandiozna Sagrada Familija, nezaobilazno odredište za svakog turistu koji dođe u glavni grad Katalonije), pa sve do toga da jednostavno provedete dan u šetnji gradom i da uživate u konzumiranju ukusnih tapasa i vrhunskih vina koja se služe u ugostiteljskim objektima širom grada.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *