Prvi put putujete avionom: obaratite pažnju na ove tri stvari

Svi znamo kako izgleda jedno klasično spremanje za putovanje – entuzijazam, kupovina, pakovanje, istraživanje mesta na koje idemo. Pored toga posebnu pažnju posvećujemo destinaciji na koju idemo. Istražujemo lokalnu hranu koju ćemo probati, lokalne atrakcije, smeštaj i mogućnosti koje on nudi. Ali spisku onih uobičajenih stvari kada se spremamo za put treba dodati par veoma važnih ako je putovanje predviđeno avionom. Pogotovo ako se radi o vašem prvom letu.

Pored onih najosnovnih saveta koje ćete dobiti u vezi samih protokola i putovanja donosimo vam tri sporedne ali veoma bitne stvari koje morate znati. 

Veličina i težina prtljaga

Ove informacije su vam veoma korisne i potrebno je da ih znate pre samog leta. Svaka avio – kompanija ima svoje protokole i propise kojima uređuju tačne dimenzije dozvoljenog prtljaga, veličinu ali i količinu koja sa sobom možete uneti u avion. Dozvoljena težina prtljaga bez naplate zavisi dakle od jedne do druge avio-kompanije, ali zavisi i od krajnje destinacije i klase kojom se vozite.  Vodite računa i o propisima vezanim za tečnosti u ručnom prtljagu. Svakako imate mogućnost da uz sebe u avion unesete manju torbu koju nazivamo lični prtljag. Njena težina može biti od 5 do 10 kilograma. Nju iskoristite da spakujete sve što vam može biti potrebno tokom leta i što vas može umiriti ako dođe do povećanog straha panike ili anksiozonosti od prvog leta. To mogu biti čepići za uši, maska za oči, vlažne maramice ili žvake koje vam mogu pomoći pri razlici vazdušnog pritiska. 

Kada već govorimo o prtljagu naš ekstra savet za sve vas koji putujete prvi put avionom jeste da isti obeležite vašim identifikacionom podacima – ime i prezime, adresa i telefon. 

Prevoz od aerodroma 

O prevozu od aerodroma možda niste razmišljali jer ste okupirani drugim stvarima vezanim za sam let i destinaciju na koju idete. Ipak vaše putovanje započinje upravo izlaskom iz kuće i prevozom do aerodroma. Pogotovo ako se radi o vašem prvom letu, budite dobro organizovani i mislite na sve sitnice pre samog poletanja. Zato, da biste smanjili stres i anksioznost pre prvog letenja avionom, osigurajte unapred sve što je potrebno kako biste rizik od nepredviđenih situacija sveli na minimum. Zato razmišljajte i o prevozu od aerodroma kako ne biste u poslednjem trenutku imali nezgodu situaciju. Vaš prevoz do aerodroma može biti klasičan gradski autobuski prevoz, može biti lični od strane srodnika ili prijatelja, ali može biti i organizovan kombi prevoz do aerodroma koji se rezerviše unapred ili taksi prevoz do aerodroma. Svakako da će dolazak od aerodoroma biti u skladu sa vašim individulanim potrebama, mestom stanovanja, udaljenosti od aerodroma i drugih okolnosti. 

Provera mreže i uključivanje ,,airplane mood“ na vašem mobilnom uređaju

Ovu opciju na telefonu sigurno ste primetili i pre vašeg prvog leta i pitali se čemu ona služi. Airplane mood je opcija na našem telefonu u odeljku za mobilne mreže i onemogućava povezivanje telefona na bilo kakvu mrežu (mobilnu ili WiFi). To znači da kada je on uključen da nas niko ne može pozvati, niti mi možemo zvati nekoga, naša internet mreža neće raditi kao ni WiFi, nećemo moći da šaljemo SMS ili MMS poruke. Ovo važi i ako ovaj mood uključite i ako ne letite. Međutim tokom leta je važno uključivanje ovog mood-a ili potpuno isključivanje telefona iz sigurnosnih razloga. Naime, još 1990-ih godina je utvrđeno da uključeni mobilni telefoni mogu prouzrokovati određene smetnje i probleme sa komunikacijom tokom letova. U savremenom dobu ovo je važno jer ako ne isključite opciju ,,prenos podataka“ i ne uključite opciju ariplane mood vaš račun može biti uvećan za nekoliko hiljada dinara jer će telefon tokom leta hvatati različite mreže. Uključivanje airplane mood-a automotski će vas spasiti i ovih troškova. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *