Šta obići u Srbiji – ideje za sadržajni vikend sa prijateljima

Bliže se prolećni dani, a sa njima i prijatno vreme koje nas mami da izađemo napolje. Za sve koji se pitaju kako provesti dane koji dolaze evo nekoliko predloga gde možete otići i provesti nezaboravno vreme sa svojim društvom.

#1 Ukoliko odavno niste bili u prestonici – eto prilike!

Naš glavni grad privlačan je sve večem broju turista iz inostranstva, ali njegova popularnost ne jenjava ni među našim svetom. Žurke u Beogradu i njegov noćni život uopšte čine ga jednim od najatraktivnijih mesta za provod u čitavoj jugoistočnoj Evropi, ali ne treba zanemariti ni ostale sadržaje koje on nudi.

U Beogradu se mogu posetiti i brojne znamenitosti,  na prvom mestu najveći beogradski park i najznačajniji kulturno-istorijski kompleks Kalemegdan, tvrđava koja se izdiže nad ušćem Save u Dunav, u čijoj se blizini nalazi i Beogradski zoološki vrt, kome se deca uvek bezgranično raduju, a i odrasli mu se rado vraćaju.

Nedavno završeni velelepni Hram Svetog Save takođe je mesto koje nikako ne bi trebalo zaobići, a od drugih spomenika tu su i Kuća Cveća, Stari dvor, Narodni muzej, Vojni muzej, Muzej jugoslovenskog vazduhoplovstva, Etnografski i slično.

Za sve one koji žele da vide Beograd na dlanu, izletište Avala, kao i Avalski toranj, obavezno treba da se nađu na mapi obilaska, a za sve koji uživaju u meraklijskoj i boemskoj strani Beograda, nezaobilazna je Skadarlija.

#2 Istočna Srbija – prostor koji oživljava srednjovekovnu tradiciju

Svoj najveći uspon srpska država je definitivno imala u srednjem veku, pa zašto onda ne doživeti barem zrno tog duha obilaskom srednjovokovnih tvrđava na istoku naše zemlje!

Na obalama Dunava nalaze se čak tri tvrđave, koje stoje kao svedoci minulih vremena, a u poslednje vreme privlače posetioce sa svih strana. Najpoznatija je Golubačka, ali postoje još i Smederevska i Ram tvrđava.

Golubačka tvrđava najprivlačnija je svakako i zato što je nedavno završena njena rekonstrukcija, pa turistima pruža najkompletniji utisak, ali i druge dve tvrđave ne ostavljaju ih ravnodušnim. 

Smederevska tvrđava, građena da bude prestoni grad tadašnje države, posebno je zanimljiva jer se za nju vezuju brojne lgende, a najbolji utisak steći ćete ukoliko porazgovarate sa lokalnim vodičima ili ljudima koji tu žive i generacijama unazad slušaju najneverovatnije priče predaka, koje verovatno nećete naći u knjigama.

Obilaskom tvrđave Ram bićete u prilici da vidite jednu od najširih tačaka Dunava, jer se na veoma kratkoj razdaljini prepliće čak nekoliko reka – Karaš, Nera, Morava i Mlava, a na ovom mestu Dunav je moguće preći i skelom, što može biti poseban ugođaj za posetioca.

#3 Novi Sad – grad koji objedinjuje kulturu, istoriju i odlična mesta za izlaske

Ne samo što je drugi po veličini i broju stanovnika u čitavoj Srbiji, već je i drugi univerzitetski centar, kulturno sedište Vojvodine i kao takav, sve više turistički atraktivan velikom broju ljudi, ali i kao grad za urban i komforan život.

U gradu Miroslava Antića, Jakova Ignjatovića, Mileve Marić Ajnštajn, Aleksandra Tišme, Jovana Jovanovića Zmaja i drugih istaknutih njegovih stanovnika imate priliku da obiđete ustanove kakve su Matica srpska, Galerija Matice srpske, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Muzej Vojvodine i brojne druge.

Moći ćete da pogledate predstavu u Srpskom narodnom pozorištu, ukoliko ste ljubitelj teatra, a ukoliko preferirate da veče provedete u nekom dobrom restoranu ili kafiću, Novosađani će vam otvoriti vrata svojih najistaknutijih ugostiteljskih objekata.

Posebna prednost Novog Sada jeste u tome što se na gotovo svako odredište može stići pešice ili biciklom, pa pored toga što ćete obići hramove kulture i druge znamenitosti grada, dobijate priliku da se rekreirate.

#4 Planina Rtanj – prilika da upoznate jedinstvenu prirodnu piramidu Srbije

Naime, reč je o planini u istočnoj Srbiji, koja svojim neobičnim oblikom reljefa iznova i iznova mami turiste, naučnike, fizičare ne samo iz naše države, već i mnogo šire.

Rtanj se ukazuje u obliku piramide samo ukoliko se gleda iz tačno određenog ugla, ali mu to ne oduzima na značaju i atraktivnosti kod posetilaca. Vrh Rtnja zove se Šiljak, visok je preko 1500m, a, ukoliko nema magle i pogled je bistar i jasan, za sve one koji žele da dosegnu vrh ove neobične planine sledi nagrada u vidu nezaboravnog prizora koji obuhvata čak i Ušće Save u Dunav.

Mesto koje posebno privlači pažnju je Vrelo, na kome se ukrštaju tri različite vrste energije, a koje može imati lekovito dejstvo ako se na njemu zadržite dva dana po 20 minuta. 

Na samo nekoliko kilometara od Rtnja nalazi se Bogovinska pećina, duga čak 5 km, koja je veoma dugo opstajala skrivena od naučnika, uključujući i samog Jovana Cvijića.

Dobar potez bio bi i obilazak Sokobanje, jedne od najpoznatijih banja u Srbiji, sa čak 6 izvora termomineralne vode. Upravo su prolećni dani najbolje vreme da posetite vodopad Ripaljku, koji je tada najlepši i pored koga možete napraviti savršene fotografije!

Nadamo se da smo vas inspirisali da kreirate najbolji mogući plan za jedan aprilski ili majski vikend, a u dobrom društvu i prijatnoj atmosferi svako putovanje moguće je pretvoriti u iskustvo za pamćenje!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *