Zašto je Zanzibar odličan izbor za letovanje 2023. godine

Da li idete ove godine na letovanje i da li ste se odlučili za mesec  u kome ćete uživati na nekoj lepoj destinaciji. Ukoliko ste se odlučili za Zanzibar ove 2023. u daljem tekstu možete saznati  koji je najbolji vremenski period za letovanje na „ostrvu začina“.

Najbolje vreme za letovanje

Najbolje vreme za posetu Zanzibaru 2023. godine je tokom sušne sezone od  juna do oktobra . Ovo se takođe poklapa sa sezonom safarija u Tanzaniji, što Zanzibarski arhipelag čini veoma popularnim izborom. Međutim, ovo tropsko ostrvo je dobro posetiti u većini doba godine, zahvaljujući redovnom Suncu i prijatnom vremenu na Zanzibaru. Ovakvi vremenski uslovi nude duge dane, opuštanje na plaži i istraživanje predivnih znamenitosti „Ostrva začina“. Upravo zato je ova destinacija često izbor za provod na romantičnom medenom mesecu.

Poseta Zanzibaru između januara i jula

Ovo je sjajno vreme da posetite Zanzibar ako vam ne smetaju vrućina i vlaga. Dani su sunčani i topli. Od januara do marta nude se neki od najboljih uslova za ronjenje. Kvalitetno podvodno ronjenje zavisi od vetra, plime i oseke i onoga što možete da vidite pod vodom – lagune i koralni grebeni mogu se istražiti u čistim vodama, posebno na južnoj obali. Vreme na Zanzibaru će početi da se menja od sredine marta, jer „duge kiše“ postaju sve neizbežnije.

April i maj

April i maj označavaju početak onoga što je poznato kao „duge kiše“ na ovim ostrvima. Padavine u aprilu i maju su daleko obilnije nego u bilo koje drugo doba godine i rezultiraju blagim i veoma vlažnim vremenom na plažama. Ako želite da uživate u sunčanom vremenu na plaži, koje Zanzibar može da ponudi u drugim sezonama, ovo nije dobro vreme za posetu.

Avgust  i septembar 

Avgust  je jedan od poslednjih meseci na arhipelagu sa hladnijim vremenom. Klima na Zanzibaru tokom avgusta do oktobra nije previše vruća i nije previše vlažna. Postepeno, umirujući povetarac počinje da ulazi sa juga dok ostrva počinju da se zagrevaju za letnje mesece.

Septembar je divan mesec širom Zanzibara, ali arhipelag mafije ima nešto posebno da ponudi – izležavanje kornjača i sjajne uslove za ronjenje u dubokim morskim grebenima. Ljubitelji ronjenja moraju pažljivo da planiraju svoje ronjenje tokom septembra, jer neka druga priobalna područja imaju tendenciju da postanu pomalo nepristupačna.

Odmor na afričkoj plaži iz snova obično uključuje obalu okupanu suncem, plaže sa palmama i veličanstvene zalaske sunca – očekujte sve ovo i više tokom sušne sezone u luksuznim odmaralištima ako se odlučite da posetite Zanzibar od avgusta do oktobra.

Poseta Zanzibaru tokom oktobra i novembra 

Oktobar je idealno vreme za putovanje na Zanzibar jer dane čine hladni vetrovi, mirno more i vedro nebo. Temperature okeana počinju da rastu, a večeri postepeno postaju toplije, neposredno pre početka novembarskih kiša.

Ako vam treba tišina i blage temperature, novembar je mesec za vas . Oblaci se obično nagomilavaju tokom jutra (koja mogu biti prilično sunčana i vlažna) i padaju u spektakularnim, ali uglavnom kratkotrajnim pljuskovima popodne – dajući vam dovoljno vremena da se povučete u bar na plaži, uživate u masaži ili sesiji joge pre nego što se vratite na svoju ležaljku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *