Budućnost osvetljenja dolazi sa LED sijalicama

Iako su osmišljene pre pola veka, prošlo je manje od jedne decenije kako se u javnosti zapazio i počeo razvijati potencijal LED sijalica, koje bez svake sumnje predstavljaju budućnost rasvete. One su ekološke, ne oštećuju okolinu i zdravlje ljudi, predstavljaju bolji izbor za rasvetu od standarnih sijalica jer traju i po deset godina, tako da su i izuzetno ekonomične – štede novac i štede energiju.

Kratka istorija LED dioda i LED sijalica i njihova svetla budućnost

LED je skraćenica od light-emiting diode, što u prevodu znači svetleća dioda. Svetleća dioda iliti LED dioda je poluprovodnička dioda koja emituje svetlost kada kroz nju teče struja.

LED sijalica je oblik veštačkog izvora svetlosti sastavljenog od nekoliko LED dioda.

Potrebno je spojiti više svetlećih dioda u jednoj sijalici zato što jedna dioda nije u stanju da emituje svetlost u svim pravama.

Prve LED diode su se pojavile 60-ih godina prošlog veka. Imale su nizak napon i proizvodile su svetlo crvene boje. Nakon toga su se 90-ih pojavile plave LED sijalice, da bi tek kasnije bile patentirane, nama danas poznate, bele LED sijalice. Naučnici koji su ih osmislili Isamu Akasaki, Hiroši Amano i Nakamura 2014. godine su dobili Nobelovu nagradu za fiziku.

Nova generacija sijalica

U januaru 2009. godine napravljena je LED sijalica od 3 dolara, koja ima vek trajanja od 100.000 sati. Od 2016. godine usvojeni su novi standardi o potrošnji energije u Americi. Sve to nam ukazuje da će LED sijalice u budućnosti biti korišćene svuda u svetu.

S obzirom na to da se sijalice suštinski nisu menjale još od XVIII veka i vremena Edisona i Tesle bilo je samo pitanje vremena kada će polako početi da izlaze iz upotrebe. Trebalo je vremena da se shvati koliko se energije baci korišćenjem tradicionalnih, inkadescentnih sijalica.

Sledeći stepen u evoluciji sijalica su sasvim sigurno LED sijalice. Plan je da njihova potrošnja bude raznovrsna (od osvetljavanja domaćinstava, gradova, puteva, do automobila) i da njihova rasprostranjenost bude ista kao što je kod standardnih sijalica sada.

I danas se radi na razvoju LED sijalica. Cilj je da se razvije njihova efikasnost i još više smanji količina utrošene struje za datu svetlost. Neki pokušavaju da ove sijalice učine i kreativnijim i zanimljivijim tako da ne svetle samo u beloj boji, već u bilo kojoj drugoj. Kada se potencijal ovih sijalica u potpunosti razvije one će nesumnjivo odneti pobedu u odnosu na tradicionalne i štedljive fluorescentne sijalice.

Osobine LED sijalica

Danas se čak i u Srbiji polako, ali sigurno oseća sve šira upotreba ovih sijalica, a postoje različiti razlozi za to. Naime, LED sijalice oslobađaju veću količinu fotona svetlosti po uloženim vatima energije, zbog čega dolazi do značajnog smanjenja energije koja se troši. LED sijalice koriste samo 10% energije inkadescentnih sijalica, a pružaju istu količinu svetlosti. Dakle, LED sijalica od 16 vati daje istu jačinu svetlosti kao standardna sijalica od 150 vati.

Vek ovih sijalica je značajno duži od standardnih sijalica. One mogu trajati i do dvadeset puta duše nego inkadescentne sijalice. Iz tog razloga su savršene za mesta do kojih se teško dopire i uz njih neće biti čestog penjanja na merdevine.

Njihova karakteristika je i odsustvo povećane toplote ispod sijalice; dakle, ne zagrevaju se jer nemaju užareno vlakno. Isto tako, LED sijalice ne ispuštaju infra-crvene zrake, što umanjuje rizike od požara.

Na ove sijalice ne utiče stalno uključivanje i isključivanje svetla, tako da je mnogo manja verovatnoća od njihovog pucanja u odnosu na standardne sijalice. Takođe, nije im potrebno vreme za zagrevanje. Istog trenutka kada se uključe dostižu punu bistrinu i jačinu svetlosti.

LED sijalice prenose tačno određeni spektar svetlosti, određene talasne dužine. To znači da neće treperiti kao standardne sijalice usled slabijeg napona.

Da li su LED sijalice zaista isplative?

Postavlja se pitanje kolika je isplativost ovakvih sijalica, s obzirom na to da je njihova instalacija skuplja u odnosu na standardne. Da li LED sijalice mogu zameniti tradicionalan način osvetljavanja?

Da, sasvim sigurno. Iako je cena LED sijalica na tržištu veća od cene standardnih, kada se uzme u obzir ušteda energije i dugotrajnost LED sijalica, one su isplative već posle samo jedne godine korišćenja.

Takođe, sa sve širom uoptrebom ovih sijalica proporcionalno će opadati i njihova cena.

Za razliku od štedljivih fluorescentnih sijalica, čiju potrošnju Evropska unija pokušava da poveća, LED sijalice nisu štetne po zdravlje. Ne sadrže živu u sebi tako da njihovo razbijanje nije opasno.

Pored svih ovih pozitivnih osobina LED sijalica takođe treba napomenuti i to da su eco friendly, tj. ne štete okruženju. Ne učestvuju u ispuštanju emisije CO2.

Da li postoje negativne strane?

Ono što bi se moglo smatrati negativnom stranom ovih sijalica pored njihove više cene jeste njihova osetljivost na visoke temperature. U dodiru sa višim temperaturama mogu prevremeno prestati sa radom. Njihovi dizajneri su i na to mislili pa su u LED sijalice ugradili i hladnjake.

U Srbiji, kao i u celom svetu raste ponuda kao i potražnja LED sijalica. Na našem tržištu se mogu kupiti bele, prirodno bele ili hladno bele klasične led sijalice, popularne E27 (kruške), minjonke E14 (sveće), balonke E27-E14 (neko ih zove i golf loptice), reflektorke E14, spot led sijalice GU10 ili MR16 i dekorativne E27.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *