Evo šta treba da znate pre nego što krenete na obuku za vozača

Licenca

U odnosu na period koji je za nama, pre nekih 10-ak godina, obuka vozača danas traje znatno duže i prilično je zahtevnija i rigoroznija nego što je to ranije bila. O tome će vam suditi cena obuke vozača, njeno trajanje, brojna pravila koja je prate, kao i samo izadavanje privremene vozačke dozvole, budući da više ne postoji trajna vozačka dozvola odmah po polaganju za nove, mlade vozače, kao što je to ranije bilo. Međutim, dok se dođe do vozačke dozvole, bitno je proći svu obuku i krajnje polaganje, o čemu zapravo danas i govorimo. Da li znate šta vam je sve potrebno pri prijavljivanju u auto škole i koliko vremena je potrebno da uložite u proces savladavanja vožnje i njenih pravila?

Prijava na obuku vozača

Najpre, potrebno je da odaberete auto školu u kojoj želite da vršite obuku za polaganje za auto. Danas postoje online auto škole u kojima posedujete sve moguće informacije, pa čak i ko su predavači, instruktori, na kojim vozilima se vrši obuka. Nakon takve selekcije, pošto odaberete auto školu za sebe, bitno je da imate navršenih 16 godina, važeći lični dokument, lekarsko uverenje o sposobnosti upravljanjem motornim vozilom, te novac kojim sve uplaćujete. Cene obuke vozača su uglavnom svuda iste, s razlikom da negde možete plaćati u manje ili više mesečnih rata. Kada je sve spremno, obuka vozača može da započne.

Trajanje obuke vozača

Sam proces obuke za polaganje za tuo traje nekoliko meseci, budući da je nastava podeljena u teorijski i praktični deo. Teorijska nastava osmišljena je tako da traje 40 školskih časova, od po 45 minuta, s pravilom da se u jednom danu ne mogu realizovati više od 3 časa. Upravo zbog ovakvog pravila, sama teorijska nastava zahteva nešto više vremena izdvojenog za sebe samu. Praktična obuka, odnosno sama vožnja, takođe je osmišljena da se prođe kroz 40 časova. Kada je u pitanju obuka vozača Beograd je grad gde je sigurno najteže savladati saobaraćajnu gužvu naročito u delovima grada gde je saobraćaj uvek gust. 

Najpre se počinje sa vožnjom na uređenom poligonu, a onda se započinje vožnja putevima kroz nenaseljena i naseljena mesta, kao i gradska vožnja. U okviru obuke nalazi se i obuka za prvu pomoć koja traje jedan dan, nakon čega sledi i polaganje prve pomoći. Sve ukupno, obuka vozača traje u proseku do najviše pola godine, sve zavisno od toga koliko često su vam organizovani časovi, da li jednom do dva puta nedeljno ili su možda učestaliji. Jedna od odličnih stvari koja će vam mnogo značiti, a tiče se online auto škole, jeste to što one poseduju online testove za vežbanje.

Online testovi za B kategoriju

Polaganje za tuo, kao što smo već rekli, podrazumeva teorijsku nastavu koja se na kraju proverava polaganjem testova. Takve testove imate i u online verziji, putem kojih možete da proveravate svoje znanje, ali i da lakše učite. Na kraju svakog testa ćete dobiti koliko ste bodova osvojili, baš kao što je to na završnom, zvaničnom polaganju, pa ćete moći da odmah imate uvid da li je neku određenu oblast potrebno još malo preći i učiti ili ste neku od njih vrlo dobro savladali i već ste spremni da prijavite teorijski deo ispita. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *