Koja je razlika između ERP-a i finansija?

Iako se termin „finansije“ često koristi kada se opisuje ERP softver, finansije i ERP nisu ista stvar. Finansije se odnose na podskup modula unutar ERP-a. Erp rešenja mogu da upravljaju svakodnevnim poslovnim aktivnostima organizacije, kao što su računovodstvo, finansije, nabavke, upravljanje projektima, lanac snabdevanja i proizvodnja. Evo nekih od razlika između ERP-a i finansija.

Finansije kao poslovne funkcije 

Finansije su poslovne funkcije koje se odnose na finansijsko odeljenje organizacije i uključuju module za finansijsko računovodstvo, računovodstvo podknjige, računovodstveni centar, obaveze i potraživanja, upravljanje prihodima, fakturisanje, grantove, upravljanje troškovima, upravljanje projektima, upravljanje imovinom, računovodstvo zajedničkih ulaganja, i zbirke.

Finansijski ERP softver

Finansijski softver koristi mogućnosti izveštavanja i analitike da bi bio u skladu sa zahtevima za izveštavanje upravnih tela, kao što su Fondacija za međunarodne standarde finansijskog izveštavanja (IFRS), Odbor za standarde finansijskog računovodstva (FASB) za opšte prihvaćene računovodstvene principe u Sjedinjenim Državama (GAAP), kao što su kao i za druge zemlje (HGB u Nemačkoj i PCG u Francuskoj, na primer).

Za javne organizacije, finansijski softver mora biti u stanju da proizvodi periodične finansijske izveštaje za vladajuće regulatore, kao što je Komisija za hartije od vrednosti SAD (SEC) (sa izveštajima kao što su kvartalni 10-K i godišnji 10-K), evropske hartije od vrednosti i tržišta Autoritet (ESMA) i drugi. Za ove vrste finansijskih izveštaja koristi se narativni alat za izveštavanje. Osoba koja je na kraju odgovorna za finansije je finansijski direktor.

ERP kao sveobuhvatan sistem

Da vidimo šta je to ERP. Dok finansije obrađuju jednu oblast poslovanja, ERP obuhvata širok spektar poslovnih procesa — uključujući finansije. ERP softver može uključiti mogućnosti za nabavku, upravljanje lancem snabdevanja, zalihe, proizvodnju, održavanje, upravljanje narudžbinama, upravljanje projektima, logistiku, upravljanje životnim ciklusom proizvoda, upravljanje rizikom, upravljanje performansama preduzeća (EPM), upravljanje ljudskim resursima/ljudskim kapitalom.

ERP  kao deo front-office aplikacija

ERP se takođe integriše sa front-office aplikacijama za izgradnju holističkih pogleda na klijente, uključujući rešenja za upravljanje odnosima sa klijentima (CRM). Pored toga, ERP aplikacije zasnovane na oblaku često su ugrađene sa tehnologijama sledeće generacije, kao što su internet stvari (IoT), blockchain, AI, mašinsko učenje i digitalni asistenti. Ove napredne tehnologije isporučuju podatke i mogućnosti koje ne samo da poboljšavaju mnoge tradicionalne ERP funkcije; stvaraju nove mogućnosti za povećanu efikasnost, nove usluge i dublji uvid u preduzeće. Pošto su ERP sistemi sveobuhvatni u celom preduzeću, njihovo upravljanje često uključuje partnerstvo sa finansijskim direktorom, kao i sa CIO, COO i drugim ključnim izvršnim liderima.

Nemoguće je zanemariti uticaj ERP-a u današnjem poslovnom svetu. Kako su podaci i procesi preduzeća spojeni u ERP sisteme, preduzeća mogu uskladiti odvojena odeljenja i poboljšati tokove posla, što rezultira značajnim uštedama. Primeri konkretnih poslovnih prednosti uključuju:

Poboljšan poslovni uvid iz informacija u realnom vremenu koje generišu izveštaji;

Smanjite operativne troškove kroz pojednostavljene poslovne procese i najbolje prakse;

Poboljšana saradnja korisnika koji dele podatke u ugovorima, zahtevima i narudžbenicama;

Poboljšana efikasnost kroz zajedničko korisničko iskustvo u mnogim poslovnim funkcijama i dobro definisanim poslovnim procesima;

Veće stope usvajanja korisnika zbog uobičajenog korisničkog iskustva i dizajna;

Smanjen rizik kroz poboljšani integritet podataka i finansijske kontrole;

Niži troškovi upravljanja i rada kroz jedinstvene i integrisane sisteme;

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *