Spremite ispit brzo i lako: Trikovi za bolju koncentraciju

Ponekad vam se sigurno čini da je mnogo lakše jednostavno iskoristiti bubice za ispit i završiti sa ispitnim rokom bez mnogo muke i stresa, ali zar vas bubice za ispit ne sprečavaju u onome što je suština fakulteta – da nešto naučite, usvojite i zapamtite?

U tom smislu, uvek je bolje malo se i pomučiti oko spremanja ispita i učenja nego sa fakulteta izaći „praznih“ glava, mišljenje je mnogih studenata. Dakle, ako ste i vi među njima, zaboravite na bubice za prepisivanje i krenite da spremate ispit na vreme, a ako imate problem sa koncentracijom, evo nekoliko trikova koji vam mogu pomoći u tome da učite lakše i pamtite bolje.

Izbegavajte aktivnosti koje umaraju mozak

Da biste brzo i lako savladali gradivo koje učite, potreban vam je „bistar“ i odmoran mozak, kao da ste se tek probudili. Naravno, ovaj nivo svesti nije moguće održavati u toj meri tokom celog dana ali moguće je koliko-toliko održati tu „početničku“ koncentraciju. Važno je da ne umarate mozak previše (uostalom, zato i pravite pauze prilikom učenja), a ono što mu naročito najviše smeta jeste gledanje televizije, igranje igrica i slične „moderne“ aktivnosti. Naravno, ovo je u redu ako se dešava umereno, ali ako znate da sate i sate provedete buljeći u ekran, pozdravite se sa učenjem danas i pokušajte sutra, samo bez ovakvog gubljenja vremena, ali i mozga!

Konzumirajte zdrave namirnice

Ovde se pre svega misli na namirnice koje su zdrave za vaš mozak, a to su pre svega sve namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, tuna, losos, brokoli, borovnice, avokado, orasi, samo su neke od namirnica koje morate konzumirati u toku dana. Tu su i maslinovo ulje, šargarepa, grožđe  i svima najomiljenija među navedenim – crna čokolada!

Vežbajte mozak

Fizička aktivnost pospešuje koncentraciju i puni telo energijom, ali isto je i sa mentalnim vežbama koje doprinose radu vašeg mozga. Ono što će pomoći jeste učenje tekstova pesama napamet, ali i rešavanje lakših matematičih „problema“ bez digitrona. Ako vam matematika nije jača strana, onda jednostavno pevajte!

Smanjite unos alkohola

Znamo da studenti na neki način žive u simbiozi sa alkoholom, ali znajte da vaša omiljena alkoholna pića umrtvljuju vaš mozak i sprečavaju ga da misli čisto. Dakle, zaboravite na opijanje u toku ispitnog roka ali i inače, naročito ako to radite često. Budite umereni!

Igrajte se – logički

Odlična vežba za mozak jesu igrice, ali ne one kompjuterske već – logičke! Pitalice, zagonetke, ukrštenice i drugi zadaci će vas dobro pomučiti dok ih ne rešite, ali ćete zato osvežiti svoj mozak i dugoročno poboljšati koncentraciju. Dovoljno je da se svakog dana pozabavite ovakvim pitaliama, recimo u pauzi od učenja i lako ćete primetiti kako je vaš mozak odjednom počeo mnogo bolje da „radi“ i – pamti!

Opustite se

Već smo spomenuli da je jako važno praviti pauze u toku učenja kako ne biste previše opteretili mozak i kako biste, uostalo, bolje i pamtili. Takođe, važno je da se i sami opistite i oslobodite stresa da biste sačuvali svoj mozak, ali i svoje pamćenje.

Dakle, nemojte sebi stvarati pritisak, paniku i stres ni u vezi sa ispitima ni u vezi sa bilo čim već udahnite duboko, opustite se i kada se u potpunosti smirite, nastavite da učite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *