Ne izlazite na polaganje dok ne prođete nove testove za B kategoriju

Čini li se i vama da je polaganje vozačkog ispita postalo pohađanje i učenje koje iziskuje mnogo više truda i rada, nego što je to bilo ranije, kada ili niste bili još uvek punoletni ili jednostavno niste želeli da polažete? To jeste istina, međutim, novonastala situacija kada je u pitanju polaganje za vozačku dozvolu doprinela je tome da se statistika nezgoda, užasnih nesreća smanji, pa brojke i te kako govore o tome da su promenjena pravila u vezi sa auto školama, polaganjima, vožnji, ponašanju u saobraćaju, novi zakoni, doprineli svemu tome.


Osim samih pravila ponašanja u saobraćaju, pravila koja važe za rad auto škole u Beogradu i drugim gradovima Srbije, promenjena su pravila za polaganje za vozačku dozvolu, a ono što je najviše ostavilo utisak jeste koliko ceo proces danas traje. Do pre nekoliko godina se dešavalo da osobe bezmalo nakon mesec i po dana dobiju vozačku dozvolu, bez ikakvih probnih perioda, ograničenja kada su u pitanju godine kandidata, nije bila potrebna ni pratnja u toku vožnje nekog starijeg vozača, ali zbog malopre pomenute statistike se sve to izmenilo i zaista je sve to bolje. Ne samo zbog brojki koje govore pozitivne stvari, već i zbog toga što vozači iz auto škole izađu kao sposobniji i bolji vozači, budući da se svemu posveti dovoljno vremena i sve se postepeno savladava, korak po korak, od teorijske nastave, preko prve pomoći do onog najvažnijeg, praktične vožnje.

Ono što je uvek bilo najpotrebnije, kako nekad, tako i sada, jeste potreba za vozačkom dozvolom B kategorije, a put do nje traje nešto duže. Prvo se organizuju časovi teorijske nastave, nakon čega dolazi obuka za prvu pomoć, praktični časovi vožnje, nakon čega dolazi polaganje, dobijanje vozačke dozvole, nakon čega postoje brojna pravila koja se moraju ispoštovati. Ono što se ponovo menja jeste da svi koji steknu vozačku dozvolu moraju upravljati vozilom uz pratnju lica koje ima najmanje pet godina dozvolu za upravljanjem vozila i taj period traje najmanje dve, a najviše četiri godine. Tu su i dodatna pravila koja važe za polaganje za vozačku dozvolu sa 16 godina, a detaljno se sve može saznati preko sajtova MUP-a Srbije i Agencije za bezbednost saobraćaja. Međutim, dok ste još u auto školi, čekate polaganje za vozačku dozvolu i polaganje za B kategoriju, postoje neke olakšice koje vam mogu u velikoj meri olakšati da naučite sve potrebno, a da kasnije usvojeno znanje uspešno primenjujete i da bude deo dugoročne memorije.

Polaganje za B kategoriju

Nekada se polaganje za vozačku dozvolu svodilo na to da se prijavite, uplatite onoliko koliko je to propisano zakonima, a onda dobijate knjigu ili CD sa lekcijama i pitanjima, odnosno testovima za b kategoriju, te u svemu tome odmah počnete da učite vožnju na poligonu i ubrzo u saobraćaju. Danas se teorijska nastava organizuje kroz časove, predavanja i zaista postepeno učenje. Iako nekad mnogima bude naporno, ovo je daleko bolji lakši način da sve savladate i zapamtite uspešnije. Pored predavanja, danas postoji još jedno olakšanje, a to je auto škola online.

Veliko olakšanje ne samo za kandidate, već i za auto škole, upravo je postojanje auto škola online, jer na taj način imate uvid u brojne stvari, od spiska predavača, instruktora, ispitivača, do toga kojim se vozilima sve upravlja, a tu su i sva pitanja i testovi koje MUP Srbije daje za polaganje i javno objavljuje. Polaganje za B kategoriju podrazumeva nekoliko oblasti pitanja, a svaka oblast ima i više stotina pitanja koja treba teorijski naučiti, kako bi se na finalnom testu isplatilo kroz položen test. Svaki kandidat na testu dobija pitanja koja predstavljaju kombinaciju pitanja i testova koji se mogu prelaziti putem auto škola online, a sam test nosi 100 poena, od kojih je potrebno dobiti najmanje 85 kako biste položili uspešno.

Upravo online testiranje za B kategoriju ovde vama kao kandidatu koji se prijavio za polaganje za vozačku dozvolu i polaganje za B kategoriju pomaže da na stvarnom polaganju ostvarite željeni uspeh. Putem auto škole online dobijate pristup preko 2000 pitanja koje u svakom trenutku kada ste slobodni možete čitati i na njih odgovarati, te time videti najpre koje oblasti ste dovoljno naučili, koje oblasti ste već spremili, a na šta još treba da obratite dodatnu pažnju. Na kraju svakog testa, baš kao i kod realnog polaganja u auto školi, dobijate ostvareni uspeh, te odmah znate da li biste da ste imali taj test na polaganju ispit i položili.

Jedna od dobrih stvari kod online testiranja kada ste kandidat za polaganje za B kategoriju jeste to što su testovi grupisani tako da pokrivaju sve oblasti, od vozila, vozačam propisa, zakona, pravila u saobraćaju, signalizacije i ostalog, baš kao što je to na konačnom polaganju. Pored toga, testovi su grupisani po grupama, pa većina jeste za rešavanje putem računara, ali postoje i kompleti testova koje možete rešavati preko svog tableta ili putem mobilnog telefona. Na taj način možete iskoristiti definitivno svaki slobodan trenutak ili momenat kada vam je dosadno i nemate šta da radite, te da rešite neke testove i uvidite da li ste spremni da prijavite teorijski deo vozačkog ispita.

Na ovaj način polaganje za B kategoriju će vam biti dosta lakše, jer ćete postepeno i sistematično usvajati znanja koja su se decenijama pre učila napamet, te tako se većina i brzo zaboravljala. Osim toga, na ovaj način usvojeno znanje učiniće da se sami vozači rigoroznije drže pravila, da ih poštuju, što sve greške, posebno one veće, svodi na minimum. Samo polaganje za B kategoriju kada je u pitanju teorijski deo, savladavanje svih propisa, pravila, signalizacije, bilo je mnogima uvek prepreka za dobijanje vozačke dozvole, međutim, online testiranje ne samo da kandidate na bolji način obučava, pomaže da se sve lakše upamti, već čini i da se samo testiranje tokom stvarnog polaganja lakše prođe, bez treme i napetosti, jer ćete ispred sebe dobiti test koji podrazumeva sve ono što ste radili iz svog doma za računarom ili sa nekog drugog uređaja dok ste bili van svog doma.

Još jedna prednost auto škola online kada su u pitanju testovi i pitanja jeste to što se uz svako pitanje može pronaći i komentar o tome zašto je neko pravilo postavljeno tako kako jeste, šta ono tačno podrazumeva, što svakako čini da sve bolje razumete, a onda bolje pamtite i na kraju ostvarite odlične rezultate tokom polaganja za vozačku dozvolu.

Pročitajte još zanimljivih tekstova iz oblasti usavršavanja.

Comments

  1. Znate li sta se desava sa sajtom mupa za ucenje testova? Nije ga moguce otvoriti…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *