Studiranje u Nemačkoj: univerziteti, smeštaj i život u Nemačkoj

Ako ste čvrsto rešili da svoj život promenite i unapredite, da svoje znanje stičete na prestičnim nemačkim univeritetima i ukoliko ste definitivno odlučili da želite da studirate u Nemačkoj, onda je vreme da saznate i detalje koji će vam na samom početku biti potrebni, pre nego što krenete da se detaljnije raspitujete, što se svakako očekuje ukoliko ste istinski zainteresovati.

Univerziteti, stručne škole i ostale obrazovne institucije

Prvo treba da definišete šta je ono što želite da studirate u Nemačkoj, šta su vaše želje, šta su vaši afiniteti. Tako ćete suziti izbor. Treba da znate da se nauka izučava na Univerzitetima, gde se rade različita naučna istraživanja i da je to najozbiljnija obrazovna institucija u Nemačkoj. U ovoj zemlji ima više od 100 univerziteta, od toga mnogo uglednih. Izučavaju se različite nauke, poput prava, medicine, tehničkih nauka i slično. Neki univerziteti obuhvataju više različitih nauka,  a neki su fokusirani samo na jednu. Stručne škole se razlikuju od univerziteta jer se na njima izučavaju neke praktične nauke, poput ITa, medija i nekih drugih društvenih nauka poput sociologije. U Nemačkoj postoje i umetičke škole, na kojima se izučava sve ono što se kod nas izučava na Umetničkim fakultetima. Postoje i privatne obrazovne institucije, čije su školarine veoma visoke, ali koje su i priznate od strane Nemačke i koje imaju ugled.

Smeštaj

U Nemačkoj studenti uglavnom žive u studentskim domovima. To je jedna od najpovoljnijih opcija i najekonomičnijih. Naime, logično je da se studentski domovi nalaze u blizini univerziteta, te samim tim studenti ne troše ni vreme ni novac na putovanje. Potražanja je naravno velika, a blagovremenost prijave garantuje mesto u domu, ne i sam uspeh. Ono što treba znati jeste da domove ne dodeljuju univerziteti, već poseban Studentski savez. Druga opcija je pronalaženje stana, u kojem možete živeti sa nekim ili sami. Ukoliko živite sa nekim naravno to je vrlo povoljnija opcija i brzo ćete naći cimera ili cimerku, jer se to stalno traži u studetskim gradovima. Postoje i posebne pogodnosti za studente koji iznajmljuju stanove.

Život u Nemačkoj

Studiranje u Nemačkoj je lepo, ali je još lepši život u ovoj državi. Možete samo da zamislite kako izgleda živeti u jednoj uređenoj zemlji, koja je ujedno i vodeća ekonomska sila. Čak i ukoliko budete raspolagali sa malo novca, jer znamo kako to ide sa studentima, osetićete drugačiji i bolji životni standard. Uverićete se zašto većina ljudi želi da dođe da živi u Nemačkoj. Studije u Nemačkoj vas neće promeniti samo kroz učenje, već i kao ličnost, jer ćete steći širinu, kojom ćete kasnije posmatrati sve.

Prednosti studiranje u Nemačkoj

Čak iako niste uspeli da dobijete stipendiju odlaskom u Nemačku stičete mnogobrojne mogućnosti. Ukoliko budete dobar student sledi vam stipendija. Ukoliko pokažete svoj trud i rad i talenat, to će znati da se ceni. U Nemačkoj stvari ne funkcionišu kao na Balkanu i preko veze, već se zaista cene znanje i kvalitet. Ukoliko završite osnovne studije u Nemačkoj, imaćete veće šanse da i master upišete u ovoj zemlji. Imaćete i bolju perspektivu nakon studija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *