Zašto je važna profesionalna orijentacija za fakultet

Bilo da ste završna godina srednje škole ili imate još vremena do fakulteta, ali već sada razmišljate o njemu, možda ne bi bilo loše da uradite profesionalnu orijentaciju za fakultet. Još davno, kineski filozof Konfucije je rekao da ako čovek izabere posao koji voli, neće morati da radi ni dana u životu. Svi maštamo o poslu iz snova, ali ga retko ko zaista obavlja u stvarnosti.

Pogrešni izbori mogu da nas obeleže za ceo život, a kako  posao predstavlja trećinu svakog našeg dana, jasno je zašto bi trebalo da radimo ono što volimo i za šta smo predodređeni. A  za šta smo predoređeni? Dok su jedni sigurni u sebe i znaju u čemu su najbolji, uvek postoje i oni koji nisu načisto šta je to što odgovara njihovim sposobnostima i mogućnostima. Zbog toga je profesionalna orijentacija za fakultet izuzetno važna. Ona nam može pomoći da na prekretnici, kao što je prelazak iz srednje škole na fakultet ne skrenemo u pogrešan smer. 

Šta je uopšte profesionalna orijentacija

Kao što smo rekli, kvalitet života jednog čoveka umnogome određuje i posao kojim se bavi. Ukoliko je dobar u onome što radi, osećaće se ispunjeno, zadovoljno i korisno. Izborom pogrešnog zanimanja, dobija se potpuno drugačiji efekat, a neretko i dolazi i do narušavanja psihofizičkog zdravlja pojedinca. No, nećemo ići toliko daleko. Profesionalna orijentacija na neki način je brana tome. Kada se jedan svršeni srednjoškolac odluči da ode na profesionalnu orijentaciju za fakultet, on je sebi rešio pola problema. Kako se profesionalna orijentacija sastoji od postupaka čiji cilj je pružanje podrške prilikom donošenja značajnih odluka, uz pomoć psihologa i testova, jasno je da nećete srljati u budućnost. Testovi koji se rade pomoći će vam da prepoznate svoje potencijale i maksimalno iskoristite svoje mogućnosti. 

Ko je idealan kandidat za testove

Svi oni koji su neodlučni po pitanju izbora srednje škole, fakulteta, doktorskih studija, prekvalifikacija su idelani kandidati za orijentaciju. Osim toga ona se može raditi i ukoliko ste već izabrali fakultet, a ne ide vam. Profesionalna orijentacija za fakultet pomoći će vam možda prilikom odabira novog fakulteta na kom ćete se osećati zadovoljnije i uspešnije. Dobra je i za sve one koji bi pored postojećeg zanimanja želeli da se bave još nekim. Odlična je i za one koji žele da promene posao i da se prekvalifikuju. 

Razmišljate o studiranju medicine u Americi- ne zaboravite na profesionalnu orijenatciju za fakultet

Medicina je humano, ali u isto vreme specifično zanimanje. Njega ne može svakog obavljati i baš iz tog razloga je važno pre same odluke uraditi profesionalnu orijentaciju za fakultet. Još ako ste se odlučili za studiranje medicine u Americi ili bilo gde u inostranstvu, orijentacija vam je dvostruko značajna. Ne samo da će vam testovi i razgovor sa psihologom otkriti jeste li idelaan kandidata za studije medicine, već će vam pokazati i da li ste osoba koja bi se dobro snašla u inostranstvu. Studiranje medicine u Americi na prvuzvuči primamljivo i interesantno, ali onima koji se ne snalaze dobro u nepoznatoj sredini može da se pretvori u horor. Zbog toga u ovom slučaju profesionalna orijentacija za fakultet može biti od presudnog značaja. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *