Gastroskopija i ishrana

Gastroskopija je pregled na koji mora da vas pošalje lekar specijalista. S obzirom na tu činjenicu, znamo da postoji pretpostavka ili sumnja da je neki problem već prisutan. Kako bi pregled bio bezbolan, manje neprijatan, samim tim i manje stresan, postoje pravila kojih se, manje – više, kratkoročno morate pridržavati. Jedno od njih je, sasvim očekivano – propisana ishrana. 

24h pre gastroskopije – prepodnevni pregled i popodnevni pregled

Ukoliko vam je pregled zakazan za jutarnje časove, mnogo je lakše ispoštovati neophodne zahteve lekara. Naime, smete večerati dan pre gastroskopije i to sasvim dobro, ali laganu hranu. Ujutro ne smete konzumirati ništa sve do nekog vremena posle pregleda. Ukoliko ne možete izdržati bez tečnosti, dozvoljeno je da popijete vodu (ne mineralnu), ali vrlo malo, od 100ml do 150ml i to do 3h pre pregleda. Ukoliko uzimate neku hroničnu terapiju, takođe je morate popiti sa što manje vode, bar 3h pre pregleda, ali ako vam nije neophodna za taj dan (u smislu da pijete lekove bez kojih ne možte funkcionisati), preporučuje se da je preskočite.

Što se tiče cigareta, i njih morate prestati konzumirati najmanje 3h pre gastroskopije. Svi kanali kroz koje će proći gastroskop moraju biti čisti. Ukoliko vam je gastroskopija zakazana poslepodne ili u nekom od večernjih termina, ne biste smeli konzumirati hranu čitavih 8h pre pregleda. Vodu smete popiti do 3h pred pregled u, već pomenutim malim količinama. Sve ostalo ostaje isto, ali se period apstinencije čini dužim kada ste sve vreme budni. Odricanje od vode, hrane i cigareta se lakše podnese u snu.

Kako izgleda cela priprema za pregled

Pripremanje za gastroskopiju je proces koji traje oko 2, 3 nedelje. Naime u tom periodu morate korigovati, pre svega ishranu, a onda i pojedine navike. Poslednja 2 do 3 dana samo su finiširanje tog procesa, a jedan dan pred gastroskopiju je, tako reći, sam završetak procedure. Veoma je važno da budete disciplinovani u svim fazama pripreme, jer će pregled tako biti i manje neprijatan i mnogo uspešniji. Kršenjem pravila rizikujete da pregled mora biti ponovljen.

Kako mora da izgleda vaša ishrana

Najpre je neophodno na minimum dovesti (po mogućstvu izbaciti u potpunosti) konzumaciju proizvoda od brašna. Zaboravite na sve soseve, umake, začine, jaka, ljuta i masna jela. Vrlo je važno izbaciti sve masne vrste mesa i riba, jer negativno utiču na dobijeni rezultat i otežavaju pregled. Razlog za to je teško varenje takve hrane, jer se ostaci mogu zadržati u probavnom traktu i poremetiti gastroskopski pregled. Na njega mogu loše uticati i: svi proizvodi koji sadrže biljne masti, orašasti plodovi, semenke, sve vrste alkohola, slatkiši, grašak, pasulj, sočivo. Sve ovo bi trebalo izbaciti iz upotrebe bar 24h pre gastroskopije. Ukoliko vam je lekar i propisao laganu večeru dan pred pregled, to može biti kuvana piletina, pire krompir, zelena salata, kaša od heljde, bareni brokoli, nemasni sir. 

Imajte u vidu još samo to da se nekih 14 dana pre i posle gastroskopije propisuje poseban režim ishrane. Važno je dobro se pripremiti za pregled, a što se tiče dijete nakon pregleda, nju će diktirati isključivo brzina vašeg oporavka. Znaćete da ste se oporavili onda kada nelagodnost potpuno nestane.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *