Kako ćete rano otkriti da ste trudni?

Bilo da očekujete trudnoću ili vam to nije ni na kraj pameti, svakako je poželjno što ranije saznati da li je vaše telo u drugom stanju. Prvi znaci trudnoće su različiti, ali izostanak menstruacije je jedna od najčešćih. Međutim, šta raditi kada ciklusi nisu redovni i ne mogu da vam ponude jasnu sliku toga šta se dešava? Odgovor na to pitanje varira, jer rani simptomi trudnoće su različiti od osobe do osobe. Ipak, ima nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju.

Najpouzdaniji metod provere

Ako sumnjate da ste imali nezaštićen i rizičan odnos, prvo što će vam pasti na pamet je da uradite kućni test za trudnoću, koji možete nabaviti u svakoj apoteci. Ono što treba da znate je da ukoliko prerano uradite test, on neće biti validan i neće pokazati pravo stanje. Ako znate tačno kada ste imali odnos koji je mogao dovesti do začeća, sačekajte da prođu tri nedelje i onda uradite test. Hormon trudnoće Beta HCG u trudnoći u tom periodu će biti u dovoljnoj količini koju može da prepozna kućni test. Za one nestrpljive, nakon dve nedelje od začeća u laboratoriji se putem analize krvi određuje nivo ovog hormona i samim tim potvrda potencijalne trudnoće.

Koji su to prvi znaci koji ukazuju na trudnoću?

Na osnovu promena koje fizički osećate, može se odrediti nekoliko simptoma koji ukazuju na trudnoću. Nažalost, mnogi od ovih simptoma mogu takođe biti signal za nadolazeću menstruaciju i normalne mesečne hormonske promene, pa prvi znaci trudnoće mogu nekad i da nas prevare. Ako imate predvidiljiv ciklus, njegovo kašnjenje od nekoliko dana može biti prvi znak. Ostali fizički simptomi koji mogu ukazivati na trudnoću uključuju grčeve, bolove u leđima, mučninu, glavobolju, umor, pojačan ili osetljiv miris, promene raspoloženja i nadimanje. Promene na grudima, kao što su uvećanje, bol i osetljivost takođe mogu biti prvi znaci trudnoće. Kao najraniji mogući simptom, mnoge žene osećaju umor, pospanost i blagu mučninu. Dešava se da se ovi simptomi ponavljaju gotovo u isto vreme svakoga dana početkom trudnoće. U tom periodu možete takođe doživeti blago krvarenje svetlije boje, koje je posledica oplodnje jajne ćelije i njenog smeštanja u matericu. To se može dogoditi oko 6 do 8 dana nakon začeća, ali mnogi i ne dožive ovo krvarenje. Osim toga, prvi znaci trudnoće mogu potpuno izostati, pa se neretko dešava da mnoge žene ne osete ništa od navedenog.

Pregled ginekologa i prvi ultrazvuk

Trudnoća se računa od prvog dana poslednjeg ciklusa, a ultrazvuk je nabolje uraditi u periodu između 6 – 8 nedelje. Tada će se plod lepo videti, kao i kucanje srca, što je važno kako bi se utvrdila zdrava trudnoća. Ultrazvuk je vaginalni, jer je embrion još uvek mali da bi se video na ultrazvuku preko stomaka i tako će ostati sve do 12.nedelje. Prvi ultrazvuk se radi kako bi se ustanovila trudnoća, položaj i veličina embriona, ali i kako bi se znalo koliko dugo ste trudni i kada je termin vašeg porođaja. Takođe, na ovom ultrazvuku se vidi koliko je embriona u gestacijskom mešku, tj. da li će biti više beba ili samo jedna. Gestacijski mešak je, ukratko rečeno, kućica unutar materice u kojoj će se smestiti embrion. Tačnost i puzdanost ultrazvuka pruža vam sigurnost, pa prvi znaci trudnoće postaju mnogo jasniji nakon ovog pregleda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *