Pojava metalnog ukusa u ustima

Čulo ukusa izuzetno je razvijeno. Zahvaljujući njemu većina promena u organizmu biva prepoznata upravo kroz čulo ukusa. Tako da nije retkos da sa osećajajima gorčine ili slatkoće u ustima bivaju ukazani neki od zdravstvenih problema. Metalni ukus u ustima je izuzetno čest slučaj, a u narednom tekstu biće predočeni gavni razlogi ove pojave. 

Zbog čega se javlja metalni ukus u ustima?

U svakom slučaju ukoliko se desi disbalans normalnog funkcionisanja organizma, može se pojaviti metalni ukus u ustima. Nekada je on iniciran sopstvenim postupcima, pa upotrebom određenih lekova, upotrebom velike količine vitamina ili pak lošim životnim stilom. Dok, nešto češći slučaj pojave metalnog ukusa u ustima uslovljava određene poremećaje ili čak bolesti.

Dijabetes 

Metalni ukus u ustima može biti i jedan od prvih simptoma pojave dijabetesa. Dok često može pomoći za njeno rano dijagnostikovanje. Zatim, prilikom lečenja dijabetesa tipa 2 obično se konzumira lek Metformin, koji smanjuje nivo šećera u krvi. Smanjenje glukoze u krvi koji proizvodi jetra, uslovljava da neki pacijenti osete metalni ukus u ustima tokom primene terapije. Naučnici smatraju da je posledica metalnog ukusa izlučivanje leka baš u pljuvačku. Pojava je privremenog karaktera, ne treba da plaši pacijente ili da se zbog ove male neprijatnosti ne pridržavaju terapije. Pored niskog nivoa šećera u krvi i visok nivo šećera u krvi može usloviti metalni ukus u ustima. 

Loše održavanje oralne higijene

Loša higijena zuba, usta i desni može usloviti razvoj određenih bakterija kojih inače u ustima ima u izobilju. Ukoliko se tome doda paradentopatija ili drugi hronični problemi, osećaj metala, gorčine ili drugi neprijatni ukusi su zagarantovani. Savet je da svaka osoba vodi računa o svom oralnom zdravlju, ali i redovo posećuje stomatologa. Promena ukusa u ustima može usloviti otkrivanje recimo, procesa ili takozvanih dzepova između desni i zuba. 

Povećan nivo unosa vitamina

Vitamini i suplementi su izuzetno bitni za normalno funkcionisanje svakog organizma. Međutim prevelika i česta upotreba, koja nije opravdana od strane lekara ili farmaceuta može izazvati određene neželjenje efekte. Odmah treba istaći da prevelika doza neće narušiti vaše zdravlje, niti je to razlog za brigu, ali svakako se preporučuje poštovanje saveta stručnjaka. Čestom upotrebom većih količina vitamina, recimo  vitamina D može biti uslovljeno pojačavanje metalnog osećaja u ustima. 

Metalni ukus u ustima se javlja i u trudnoći

Pojava metalnog ukusa u ustima je prisutna u trudnoći. Ali to je stanje kada nije potrebno preterano da se brinete zbog pojave ovog neprijatnog ukusa. Razlog tome su česte mučnine, uglavnom praćene povraćanjem. Pojačano lučenje želudačne kiseline, promeniće mikrofloru usne duplje, pa će i ukus biti drugačiji. 

Poseta lekaru

Ukoliko se osećaj metalnog ukusa u ustima pojačava, a imajući u vidu da traje kontinuirano duži vremenski perod, savet je da se osoba sa tegobom javi kod svog izabranog lekara. Dijabetes je izuzetno česta bolest, a ako se otkrije na vreme, značajno se može preduprediti njen tok lečenja. 

Šta savetujemo…

Rana dijagnostika i rano otkrivanje bolesti su i garancija ka uspešnom lečenju. Iako deluje bezalena pojava metanog ukusa u ustima, ipak može biti signalna lampica za neke bolesti koje su česte i teške. Jedna od glavnih je dijabetes. Upravo zbog toga se savetuje da osoba koja primeti bilo kakvu promenu poseti lekara i uradi dodatne analize.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *