Terapija ozonom leči paradentozu

Stomatologija konstantno razvija svoje terapijske procedure i pokušava da efikasnije izleči i najteža stanja. Terapija ozonom je jedna od inovativnih metoda u stomatologiji iako se ozon zapravo koristi za dezinfekciju i sterilizaciju već dugo vremena.

Jedno od najozbiljnijih stanja jeste parodontopatija. Svi smo čuli za nju i kod svakog se može razviti. Osobe već sa 30 godina počinu da imaju ove probleme, a kod osoba starijih od 45. situacija je takva da svaki drugi slučaj vađenja zuba bude urađen zbog paradentoze.

Šta je to paradontopatija i kako se leči? Zašto terapija ozonom može biti dobar izbor? 

Paradentoza – bolest desni koja se može sprečiti!

Paradentoza nastaje kada bakterije prodru u desni i krenu da nagrizaju potporni aparat zuba zbog čega on gubi stabilnost i ispada.

Sve započinje sa nakupljanjem bakterija u dentalnom plaku (kamencu) na zubima koji, kada se ne skida, uzrokuje širenje bakterija i njihovo ulaženje u desni.

Privi simptom  problema jesu upaljene desni ili gingivitis koje se manifestuje crvenilom, otokom i kontaktnim krvarenjem. Stomatolog već sada može da primeni terapiju ozonom i da podstakne oporavak desni, ali mnogi ne idu na redovne kontrole pa se zubaru jave kada je kasno. Kada se početna upala ne tretira antibioticima, ispiranjem ili korišćenjem terapije ozonom, stvara se paradentoza kao jedno od najtežih stanja. 

Bolest postupno napreduje pa je važno na vreme uočiti problem i uništiti bakterije da bi se sprečilo da zub izgubi svoju potporu i onda neminovno ispadne. Terapija ozonom može da pomogne mnogo, a primenjuju je najsavremenije stomatološke klinike u svetu i kod nas!

Kako terapija ozonom leči?

Ozonoterapija uništava viruse, bakterije, gljivice, a ubrzava stvaranje novog tkiva i zarastanje rana.

Bakterije koje prodru u desni nisu lako dostupne i teško se uništavaju. Ni antibiotici ne mogu uvek pomoći. Zato je terapija ozonom postala zlatni standard za uništavanje svih patogenih mikroorganizama, ali i pospešivanje cirkulacije radi ubrzanog oporavka desni.

Reč je o bezbolnom postupku gde se ozon direktno aplikuje u parodontalni džep i tako, bez operacije i odstranjivanja tkiva, dovodi do uništavanja bakterija.

Njegova velika prednost je to što problem jednostavno i lako tretira lokalizovano, bez posledica po organizam, što se ne može reći za druge terapijske procedure: režanj operaciju i antibiotike.

Dakle, i najuporniji sojevi bakterija bivaju uništeni sa medicinskim ozonom, a trombociti, kojih ima oko 20-ak, se povećavaju na oko 1000 jedinica pa je jasno koliko je zarastanje rane ubrzano i podstaknuto. Čak i ako je urađeno hirurško vađenje tkiva koje je zahvaćeno bakterijama (režanj operacija) terapija ozonom će ubrzati zarastanje rane i vraćanje funkcije desni.

Ozonoterapija u stomatologiji ima i širu primenu i koristi se kao dopunska mera za sterilizaciju i brži oporavak zuba i desni. Koristi se i kod drugih komplikovanih procedura, ali može da pomogne i kod najjednostavnijih intervencija kao što je zarastanje rane nakon vađenja zuba.

Važno je pronaći ordinaciju koja ima najsavremeniji uređaj i iskustvo u radu sa terapijom ozonom pa će desni biti zdrave, a osmeh blistav. Jedna od takvih stomatoloških ordinacija jeste Vuković iz Beograda, koja ima poseban aparat za prevenciju i lečenje.

Pronađite one koji leče svakog pacijenta kao sebe i pronašli ste najbolje!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *