Vaša beba se ubrzano razvija – šesta nedelja trudnoće

Postoji razlog zašto se trudnoća prati iz nedelje u nedelju – beba se brzo menja i svake sedmice se dogodi nova promena. Šesta nedelja trudnoće je deo drugog meseca trudnoće kada se embrion ubrzano razvija, pre svega organi, mozak, a sad i začeci ruku nogu i delovi glave.

Kako se izboriti sa sve jačim hormonalnim disbalansom u 6. nedelji trudnoće, kako beba sada izgleda, na šta obratiti posebnu pažnju?

Šesta nedelja trudnoće – razvoj bebe

U 5. nedelji beba je bila veličine zrna susama, a kada nastupi šesta nedelja trudnoće, ona je velika kao zrno pirinča. I dalje podseća na punoglavca, ali u šestoj nedelji trudnoće zauzima fetalni položaj, započinje srčana radnja, a na licu i telu se vide prve promene.

Ono što se očekuje od šeste nedelje pa do osme sedmice je srčana radnja koja je znak dobrog napredovanja bebe. Srce kuca oko 150 – 160 otkucaja u minuti, a vide se i začeci pluća i organa za varenje. Vidljivi su delovi koji će se razviti u ruke i noge, a deo gde je sada ogromna glava ima tragove budućih očiju, nosa i ušiju. Čudo se odvija pred vašim očima, a sve to donosi ova šesta nedelja trudnoće.

Hormoni stvaraju sve više problema

Hormoni i dalje pripremaju telo za podržavanje trudnoće i svi vaši organi sada rade za dva odvojena života. 

Ipak, vama to ne olakšava situaciju kada vam je po ceo dan muka, vrlo često vas muči gorušica, smetaju vam mirisi i hrana, često mokrite, slabo spavate, znojite se, a naziru se i prve promene na obimu stomaka… Ako ste trudnica koja još uvek ne oseća ovakve tegobe smatrajte se srećnom i iskoristite vreme za uživanje u ovom vremenu.

Period razvoja je i dalje jako osetljiv!

Pušenje je jako štetno za razvoj ploda i može uzrokovati stvaranje brojnih deformiteta i preranog porođaja! Ako ste pušač, sada je pravo vreme da ostavite tu lošu naviku i da svojoj bebi pružite zdravije okruženje.

Pravilna ishrana uz dodatak vitamina je drugi, bitan faktor za sredinu drugog meseca tj. šestu nedelju trudnoće! Pazite da voće i povrće dobro operete jer pesticidi takođe mogu ugroziti trudnoću, a meso i mleko treba da bude dobro termički obrađeno.

U trudnoći je zabranjeno pijenje lekova i svako uzimanje mora biti u konsultaciji sa lekarom! Takođe i svako krvarenje treba prijaviti ginekologu. I tokom šeste nedelje trudnoće se može javiti implantacijsko krvarenje jer se plod još uvek usađuje u matericu, ali lekar treba da proceni da li je to jedini uzrok.

Psihičko stanje majke je jako važno pa bi bilo dobro da okolina bude svesna vaših potreba, ali i vi pokušajte da svoje misli usmerite u pozitivnom smeru jer trudnice imaju tendenciju da se preterano brinu pogotovo dok hormoni prave problem.

Šesta nedelja trudnoće je polovina prvog tromesečja kada će se razviti svi organi, vaša beba formirati spoljna obeležja pola i videti se da li se razvila pravilno. Trudnoća jeste drugo stanje i u njemu bi trebali uživati što više jer je to put ka rađanju drugog ljudskog bića što je stvarno magično!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *