Vežbanje i Važnost Hidratacije

Devojka pije vodu za vreme vežbanja

Voda je smeša koja se sastoji od kiseonika, vodonika i rastvorljivih minerala. Koliko je važno unositi dovoljnu količinu vode, potvrđuje činjenica da 2/3 našeg organizma čini voda. Ljudsko telo bez hrane može da izdrži nedeljama, ali bez vode samo nekoliko dana.

Kada ne konzumirate dovoljno vode vaš organizam dehidrira, to dovodi do smetnji u krvotoku i vrši veliki stres na srce, ne omogućava snabdevanje mišića potrebnim kiseonikom i materijama.

Najveći procenat vode se nalazi u mozgu, krvi, mišićima, plućima, a manji procenat u zubima i kostima. Unos dovoljne količine vode pojačava mentalne i fizičke sposobnosti organizma, samim tim i vitalnost.

Kako Voda Hidrira Tokom Vežbanja

Da bi imali boji trening morate unositi dovoljno vode pre i tokom vežbanja, ali i posle fizičke aktivnost zbog oporavka i obnavljanja tečnosti. Ona deluje kao mazivo na mišiće, zglobove i vitalne organe, pomaže u očuvanju energije, voda je prenosnik kiseonika i glukoze kroz vaše telo.

Voda je mišićima potrebna za snagu i fleksibilnost, zglobovima da bi se sprečila ukočenost, mozgu za slanje poruka – kako da reguliše telesnu temperaturu.

Kako Dolazi do Dehidriranosti

Ako osećate žeđ, vaše telo je već izgubilo važnu tečnost. Možete pomisliti da je vežbanje preteško, ili da je vruće u prostoriji u kojoj trenirate, osetićete umor i slabost, a sve to zbog dehidracije.

Međutim, ako u toku vežbanja dođe do dehidratacije, smanjuje se krvna plazma, što rezultira zgrušavanjem krvi i smanjenom raspodelom krvi u koži.

Nedostatak krvi na koži smanjuje reakciju znojenja, što dovodi do povećanja telesne temperature, koja ako se ne smanji u ekstremnim slučajevima može dovesti do toplotnog udara.

Značaj Personalnog Trenera

Svakodnevno, putem medija slušamo o važnosti hidratacije, ali i dalje veliki broj ljudi, usled preopterećenosti na poslu, umora i raznih drugih izgovora, zaboravlja da pije vodu. Mnogi uviđaju svoje greške i žele da u život unesu promene kojima će očuvati zdravlje.

Foto: Robert Siladji

Personalni trener je idealna osoba za sve vas koji ste zapostavili sebe, ali ste i svesni da vam je potrebna pomoć. To je neko ko će vam kroz ceo proces biti vodič ne samo kroz vežbanje, već i plan ishrane, ali i ukazivati na važnost hidratacije.

Uz njega, biće vam mnogo lakše, ali i brže da usvojite zdrave navike i da one budu deo vase rutine. Shvatićete važnost prehidratacije, hidratacije i rehidratacije za vaš organizam.

Prehidratacija – Pre Vežbanja

Bitno je da organozam hidriramo pre fizičke aktivnosti kako ne bi došlo do pregrevanja, smanjenog protoka krvi i do kontraktilnosti mišića. Preporuka je 1-3 sata pre treninga uneti 600 – 1200ml vode.

Hidratacija – Tokom Vežbanja

Tečnost izgubljena tokom vežbanja povećava se usled uvećanog znojenja, disanja i kontrakcije mišića. Disanje se pojačava kako bi se zadovoljila potreba za kiseonikom radnih mišića, tako dolazi do povećanog gubitka vodene pare kroz disanje, dok se znoj gubi kako bi se održala telesna temperatura.

Mišićne ćelije treba hidrirati kako bi se najbolje ponašale, jer ako ne unesete dovoljno tečnosti mišići se smežuraju i ne rade najbolje što mogu.
Jako je važno da se gubitak tečnosti nadoknadi, zavisno od pojedinca, od toga koliko se znoji i koliko teško diše. Preporuka je oko 200 ml na svakih 20 minuta, ali i više ukoliko sami procenite da je potrebno.

Voda ima ulogu hlađenja da bi izbegli pregrevanje tela. Potrebno je unositi dovoljnu količinu hladne vode, ali nikako ledene.

Rehidratacija – Posle Fizičke Aktivnosti

Pravilna rehidratacija nakon fizičke aktivnosti podrazumeva postepeno unošenje vode u malim gutljajima. Da bi znali tačnu količinu vode koju treba da unesete najbolje je da se izmerite pre i posle treninga, preporuka je da svaki izgubljeni kilogram nadoknadite jednim litrom vode.

Uz nadoknadu tečnosi treba nadoknaditi i minerale, pre svega natrijum koji gubite tokom znojenja.

Gazirana pića i sokove sa većim procentom ugljenih hidrata nikako nije preporučljivo konzumirati posle treninga.

Osluškujte svoje telo, ono je neverovatan mehanizam kome je za održavanje ravnoteže neophodan resurs kao što je voda. Prilagodite se osećaju pre, tokom i posle treninga, vaš organizam nagradiće vas fizičkim kvalitetima na koje ćete biti ponosni.

Ako imate kakvih pitanja personalni trener Robert Siladji stoji vam na usluzi Robert Siladji 062 202 200 .

Izvor: Robert Siladji

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *