3 zdrave namirnice koje smanjuju holesterol

Mnogo je namirnica koje mogu da utiču da se holesterol u vašem organizmu poveća. I verovatno i znate koje su to namirnice, jer ste verovatno većinu njih i unosili, većina njih je činila sastavni deo vaše ishrane jedan duži niz godina i niste to videli kao neki problem. Uz to bili ste možda malo više neaktivni, bili ste pod stresom i jednostavno nezdravo ste živeli.

Onda kada stignu prve analize onda se pitate kako je moguće da vi imate povišen holesterol, krenete da vraćate film i shvatite šta je problem. Na sreću postoje i one namirnice koje i te kako mogu da vam pomognu da se izborite sa lošim holesterolom. U ovom tekstu smo se fokusirali na tri, ali njih ima znatno više i o tome možete čitati ovde.

Avokado

Avokado je tropsko voće i u poslednje vreme sve više naučnih dokaza potvrđuje njegovu delotvornost, ali ga i sve više ljudi koristi i u svakodnevnoj ishrani. Dobro je kada shvatimo da je nešto dobro po naše zdravlje, a onda budemo dosledni i to i primenjujemo. Takva je situacija i sa avokadom, koji može da bude vaš saveznik ukoliko želite da snizite nivo lošeg holesterola u vašem organizmu. Nezasićene masnoće čine avokado posebnim prirodnim lekom za holesterol. Upravo te nezasićene masnoće čine da se nivo holesterola vremenom smanjuje i da vama bude sve lakše i lakše. Avokado možete da koristite u salatama, možete da ga pasirate pa da ga koristite kao neki umak, možete da ga stavite u supu, a može da bude i deo dezerta. Na vama je da odlučite.

Orasi, lešnici, bademi

I lešnici i bademi i orasi su vrste orašastih plodova, što će samo reći da su oni i te kako poželjni kada imate povišen nivo holesterola. Dakle, pronađite one orašaste plodove koji vama odgovaraju i nemojte ni u kom slučaju preterivati. Nikako nemojte uzimati preko 50 grama orašastih plodova tokom dana, a ne morate čak ni svakog dana da ih jedete. Kao posebno dobri su se pokazali orasi, ali vrlo dobri mogu da budu i bademi. Opet upozoravamo da zbog kalorija koje sadrže orašasti plodovi budete jako pažljivi i da ne preterujete.

Riba

Probajte da meso zamenite ribom i da generalno svu masnu hranu zamenite nekim sastojcima koji će vam prijati. Dakle, riba je odlična da od nje počnete, odnosno da počnete da je više konzumirate. Omega 3 masne kiseline vam pomažu da povećate dobar holesterol, a riba i te kako sadrži omega 3 masne kiseline. Sardina može da bude jako dobar izbor, a takođe to može da bude i losos.

Ne zaboravite da promeniti način života i usvojite zdrave navike

Vrlo je važno da pored namirnica koje unosite, dobrih i zdravih namirnica, promenite i vaš način života. To znači da sa stresom morate da se pozdravite na neko vreme, da treba da počnete da trenirate, da uživate u vašem danu, da se više smejete, da se više radujete i da više osluškujete svoje telo, koje će vam zasigurno reći šta mu treba, šta mu je neophodno, a samo je dovoljno da ga pažljivo slušate kako biste promenili sve na bolje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *