Biser Mediterana u Turskoj

Mnogi srpski turisti vrlo rado biraju da letuju u Turskoj, prvenstveno zato što su u pitanju hoteli visoke kategorizacije i što je u većani njih usluga na bazi All inclusive ili Ultra all inclusive, mada ima i onih koji gostima nude mogućnost korišćenja polupansiona.

Gotovo svaka turistička agencija, koja je fokusirana primarno na ponude za letovanje u Turskoj svakako ima i Antaliju među dostupnim destinacijama.

Antalija

Sa opravdanim razlogom se navodi da je Antalija svojevrstan biser na Mediteranu, a sam grad se nalazi u provinciji istoimenog naziva.

Prema dostupnim podacima iz popisa stanovništva od 2019. godine u Antaliji živi čak 2,4 miliona stanovnika. Ukupne je površine nešto više od 1.400 kvadratnih kilometara.

Sam grad je smešten u vilajetu Antalija, čiji je ujedno glavni grad. Često se naši turisti odlučuju upravo za letovanje na ovoj destinaciji, a prvenstveno zato što su dostupni mnogobrojni hoteli različite kategorizacije i zato što postoji u gradu i aerodrom.

Neposredno pre pandemije korona virusa, u toku letnjih meseci je saobraćala i direktna avio linija između Beograda i Antalije. Obično su to bili čarter letovi, koje bi organizovala određena turistička agencija.

Kako navode dostupni podaci, Antalija se smatra jednim od najposećenijih gradova u celom svetu, a beleži posetu čak više od 10 miliona turista iz celog sveta u toku godine.

Plaže u Antaliji

Ako vam Antalija bude izbor za letovanje u Turskoj, znajte da skoro svaki od hotela, koji se nalaze u ovom letovalištu, osim prvoklasne usluge nudi i mogućnost svojim gostima da koriste izdvojenu hotelsku plažu.

Da biste shvatili kakav je kvalitet plaža u Antaliji, napomenućemo da se čak 190 njih nalazi u ovoj regiji, od ukupno 350 plaža, koje na području cele Turske nose takozvanu Plavu zastavicu. Reč je o priznanju koje se dodeljuje na nivou Evropske unije, a na osnovu stroge procene kvaliteta i vode na samoj plaži, ali i sadržaja.

Zašto odabrati Antaliju za letovanje?

Pored toga što je u pitanju destinacija, koja je poznata po oko 300 sunčanih dana u toku godine, celokupnu Antalijsku regiju karakteriše i blaga klima. A ako se tome doda i podatak da je aerodrom u Beogradu povezan direktno sa aerodromom u Antaliji i to preko čarter letova, koje svaka turistička agencija, koja ima u ponudi i ovo letovalište, organizuje u toku sezone, jasno je zbog čega se veliki broj turista odlučuje upravo za letovanje u Antaliji.

Većina hotela u ovom letovalištu je više ili visoke kategorizacije, a usluga je najčešće na bazi All inclusive, odnosno Ultra all inclusive ili polupansion.

Takođe je dobro naglasiti i to da većina hotela ima ne samo sopstvenu plažu, nego i jedan ili više spoljnih, odnosno unutrašnjih bazena, tako da je letovanje u ovom mestu vrlo na ceni.

Za ljubitelje šopinga Antalija je pravi raj, a dostupni su i brojni fakultativni izleti, ali i bogat noćni život.

Osim novijih delova ovog letovališta, koji i te kako mogu da pariraju najpoznatijim evropskim i svetskim letovalištima, u Antaliji postoji i stari deo grada, u kome posetioci mogu uživati u šetanju kroz uske krivudave ulice i u pogledu na starinske kuće.

Još jedan od razloga zbog kojih naši turisti biraju letovanje u Antaliji jeste što se svaka turistička agencija trudi da odabere odgovarajući smeštaj, pa uopšte nije čudno što ima hotela, u kojima jedno ili dvoje dece ne plaćaju smeštaj, odnosno gratis koriste usluge smeštaja uz dve punoplatežne odrasle osobe.

Sama blizina planine Taurus, koja se ponosno uzdiže iznad ovog letovališta je odličan pokazatelj da je klima u Antaliji gotovo idealna. Padine ove planine su prekrivene prilično gustom borovom šumom, pa se slobodno može reći da je Antalija i svojevrsna vazdušna banja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *