Čari havajske kuhinje
Svaka država ima svoju tradicionalnu kuhinju, odnosno svoja jela po kojima se izdvaja od drugih zemalja, nešto što je posebno i karakteristično samo za njih, i hrana koju gde god probali samo će na tom mestu imati baš taj autentični ukus…
Kao što bi svaki turista u Srbiji mogao probati pasulj, sarmu, kajmak, pršutu ili burek, tako postoji određena hrana koja će imati takav ukus isključivo na Havajima… Havajska tradicionalna hrana se raširila svuda u svetu i možemo je probati i kod nas, ali je sigurno daleko ukusnija ona koju umeju spremiti samo Havajčani. Zažmurimo i aktivirajmo svoja čula i odimo barem mislima za početak na ovaj prelepi arhipelag na Zapadu. Pogledajmo gde se prvo nalaze, šta nas sve tamo očekuje i koja je to hrana koju moramo okusiti…
Osnovne karakteristike Havaja
Havaji su arhipelag u centralnom delu Pacifika. Glavni grad Havaja je Honolulu koji se nalazi na ostrvu Oahu.
Havaji imaju tropsku klimu ali temperatura i vlažnost nisu ekstremni upravo zbog uticaja pasata sa istoka.
Stanovništvo se uglavnom bavi turizmom i ugostiteljstvom upravo zbog razvijenog turizma. Ovde nema bele kuge i uvek je zabeležen porast nataliteta.
Ali ono što sve vas interesuje i zbog čega ste i dalje na ovoj stranici prevashodno jeste hrana… Šta je to što moramo probati ukoliko se uputimo na zapadni deo polulopte i Havajji budu upravo naše odredište?
Havajska hrana
Koja nam to sve autentična jela nudi havajska kuhinja:
- POI
- LAU- LAU
- KALUA PORK
- CHICKEN LONG RISE
- LOCO MOCO
- SAIMIN NUDLE
- POKE ČINIJA i još drugih…
Poi
Poi se može naći na meniju i za doručak, ručak i večeru. To je glavno i tradicionalno jelo. Poi se pravi od taro korena, nešto nalik krompiru. Dok se kuva, u smešu se dodaje voda kako bi se dobio vrlo lepljiv puding. Poi ima autentičan ukus. Ako ste zaista zainteresovani da okusite poi, možete ga kupiti u obliku praha, ali sveži poi je najbolja opcija.
Lau lau
Dok se poi pravi od taro korena, laulau se pravi od lista istovetne biljke. Lau lau se pravi sa svinjetinom koja se mota u slojeve taro lišća i peče se sve dok meso ne postane meko i zadimljeno.
Kalua Pork
Jeste čuveno jelo havajske kuhinje od svinjetine. Svinjetina se peče sve dok ne postaje izuzetno meka, sa zadimljenim ukusom. Ima oštar ukus dima.
Chicken long rise
Ovo jelo nije po tradicionalnoj havajskoj recepturi, ali je postalo nezaobilazano u havajskoj kuhinji pa ga spominjemo medju tradicionalnim jelima.Inspirisano je kineskom hranom. Sastojci: pirinač, hamburger, gust smeđi umak i gotovo sirovo jaje preko svega toga.
Loco moco
Jeste mekana hrana koja se može se naći u skupom restoranu, ali isto tako i u lokalima sa brzom hranom. Sastoji se od belog pirinča, prelivenog pljeskavicom za hamburger. Predstavlja savršen spoj aroma.
Saimin Nudle
Jeste supa sa tankim rezancima i portugalskom kobasicom. Osnova supe jeste riba, piletina ili škampi.
Poke činija ultra popularna na Zapadu
Poke je nešto nalik japanskom sušiju (sirovoj ribi). Umesto rezanja ribe tanko, na Havajima se ona servira u kockicama. Kockica je veličine jednog zalogaja. Najčešći tip ribe koji se koristi jeste tuna. Postoji toliko mnogo različitih vrsta pokea koje možete isprobati na Havajima, od limu pokea preko šoiu pokea do začinjenog maio pokea… Svaki se sastoji od kockica sirove ribe ali sa različitom drugačijom marinadom. Može se ubaciti i poneki limu. Limu je vrsta morske trave.
Ukoliko sebi ne možemo priuštiti Havaje, a onda barem možemo jednu poke činiju u svom gradu, pa ko za možda nas čari havajske kuhinje navedu put Havaja…
Izvor: Poke Olakino Beograd