Čemu služi ćilibar i šta se od njega sve pravi?

Ćilibar je poznat kao jedno od medicinskih sredstava još od bronzanog doba, što govori samo o tome koliko je lekovit i delotvoran na različite pojave i bolesti kod čoveka. Pravi se od biljne smole, ima više vrsta, ali ona o kojoj se najviše govori i koja je najlekovitija jeste baltički ćilibar. Ćilibar sadrži lekovita ulja, tačnije kiselinu, koja se kada se sam ćilibar prisloni na kožu, zbog temperature, otpuštaju i ulaze u ljudski krvotok, te tako iznutra, iz samog organizma, rešavaju brojne probleme sa kojima se čovek susreće već milionima godina.

Još Aristotel je zapisivao brojna lekovita svojstva ćilibara, te se to onda nastavilo i kroz čitavu ljudsku istoriju, pa sve i do danas, kada se koristi u nekoliko različitih slučajeva.

Ogrlice i narukvice za odrasle

Iako je negde uvreženo mišljenje da su ćilibarske ogrlice isključivo za bebe, to nikako nije istina. Zbog kiseline koja se nalazi u samom kamenu, zbog drugih svojstava i sadržaja te fosilne smole od koje se i pravi ćilibar, on ima veoma pozitivno dejstvo na odrasle osobe. Najpre, tu je ono osnovno, jačanje imuniteta kao najvažniji proces u svakom organizmu, budući da se sam imunitet bori sa svim bolestima i stanjima koja se javljaju kroz život. Osim ojačanog organizma, ćilibar utiče na energiju čoveka, pa su tako dokazani procesi da negativnu energiju koja narušava balans unutar organizma pretvara u pozitivnu, što vraća prirodnu ravnotežu telu i samom čoveku. Jedna od stvari zbog kojeg se sastojci ćilibara danas aktivno koriste u svetu jeste i to da utiču na eliminisanje štetnih radijacija, kojih je iz godine u godinu sve više na svetu. Kroz vekove se takođe verovalo, a onda je potvrđeno ispitivanjima, da sama kiselina i drugi sastojci utiču i na podmlađivanje, koje nije samo površinsko, odnosno, ne utiče isključivo na podmlađivanje kože već i celokupnog organizma, pa samim tim utiče i na dugovečnost.

Ogrlice za bebe

Ono što daleko bolje i više znamo jeste da se ćilibar koristi kako bi se napravile ogrlice za bebe koje im se stavljaju oko vrata negde u šestom mesecu, odnosno, kada krenu da rastu prvi zubići, što je uglavnom u periodu kada beba napuni šest meseci života i kada krenu da rastu prva donja dva sekutića. Ogrlice za bebe funkcionišu po istom principu kao i kod odraslih, prilikom dodira sa kožom, zbog toplote tela, ćilibar ispušta ta lekovita ulja, koja prolaze kroz krvotok i umirujuće, gotovo analgetski, deluju na smanjenje i nestanak bola koji često ume da bude i veoma jak, pa i da utiče na gubitak apetita i loš san.

Kako se sve to događa od jednom, bebe često bivaju podlonije virusnim prehladama, a imuni sistem ne može sasvim da se izbori. Ogrlice za bebe su dobre i u tom slučaju, jer prirodno ojačavaju organizam i imuni sistem čine otpornijim, zbog čega se mališani uglavnom „izvuku“ veoma lako iz cele te priče rasta zubića i problema koji oni sa sobom u tom momentu donose. Oglrice za bebe su bile, ali i ostale jedan od najefikasnijih „lekova“ i najbolje rešenje za bebin mir u prvih godinu dana života, pa se tako njihovoj delotvornosti ni do danas nije našao neki lek ili bilo koje rešenje koje bi moglo da bude konkurentsko.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *